Wielkość pliku i przekierowanie

0

Mam takie pytanie, czy da się pobrać wielkość pliku znajdującego się na innym serwerze, gdzie ścieżke podajemy zaczynając od "http://", filesize() nie dziala!. I mam jeszcze jedno pytanie, jak napisać plik php, aby po wpisaniu jego adresu url np. w jakims programie popierajacym pliki, przekierował go na wlaściwy plik do pobrania?

0

Ad.1. - albo musisz pobrać plik na serwer co może nie zdążyć do timeout'a - albo połączyć się jakoś i po odebraniu nagłówków rozłączyć się - Content-Length zdaje się nagłówek czy jakoś tak zawiera wielkość pliku ale nie zawsze jest wysyłany.

Ad.2. Header('Location: http://www.download.com/mojprogram/mojplik.exe');

0
piechnat napisał(a)

ad.1: http://4programmers.net/faq.php?id=273


Ale co ta funkcja zwraca? podalem plik o wieklość 514KB, a ona pokazuje coś takiego 5711, co to jest?

0

funkcja powinna zwrocic bajty, jezeli otrzymales taki wynik to znaczy ze cos nie dziala, podaj adres tego pliku co ma 514KB bo chcialbym to zbadac...

0

a mnie na localu w ogóle nie chce działać ta funkcja - nawet po wieeelkich przeróbkach - łaczy się, wysyła nagłówek ale przy funkcji odebrania - zawiesza się

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1