Framework dla początkującego

0

Jaki proponujecie framework dla początkującego. Interesują mnie też serwisy hostingowe ( w miarę tanie lub jeśli są darmowe ) do jego obsługi. Jak dotąd bawiłem się trochę w CodeIgneter, ale jego system szablonów jest trochę skopany ( czyt. trzeba się strasznie nagimnastykować aby zrobić prosty formularz ). Oczywiście przydały by się kursy, z obszernymi przykładami, bo analiza kodu mnie najbardziej uczy. Kohane też próbowałem, ale jakieś dziwne jest i nie mogłem dojść do porozumienia z nim. Pythona i Ruby znam tylko na poziomie bardzo podstawowym, ale nauka nie będzie problemem.

0

Dla poczatkujacego... kurs języka?</asm>

0

Jeżeli uważasz Kohane czy CI za przerastające Twoje umiejętności, ja doradzałbym Ci ich podszlifowanie za pomocą samodzielnego napisania kilku aplikacji.

Biorąc pod uwagę hosting, nie polecam Ci chwytanie się za Pythona czy Ruby'ego. Do PHP firm hostingowych na pęczki, natomiast Python czy Ruby jeszcze długo się nie doczeka hostingu z prawdziwego zdarzenia, za przystępne pieniążki. Chyba, że zainteresujesz się VPSem.

0

@xd PHP umiem gorzej z Ruby i Pythonem

@Graf.zero Nie uważam, że mnie przerasta tylko, że jest pogmatwane. Tylko, że w Kohane nie chciało mi odpalić moich kontrolerów :/

0

Skoro dostepne frame worki Ci nie odpowiadają, napisz własnego ktory spełni Twoje wymagania :]

0

zend ;p

0

Wy na prawdę jesteście obrzydliwi xD
Najlepiej niech se napisze moduł PEAR który będzie rozpoznawał po głosie jaki mamy nastrój i co chcemy napisać i wykonywał wszystko zgodnie z naszymi instrukcjami i tak, żeby nie stawiać zbyt dużej ilości spacji za średnikami które tak mnie wk...

W którymś temacie to pisałem, ale jakoś ja się nie czuję zbyt początkujący, a żadnego środowiska tak na prawdę nie użyłem. Po prostu dla każdej aplikacji piszę osobny function library mając na uwadze to, że z moim pomysłem technicznym jedna aplikacja jest do tańca, druga do różańca.

0
Demonical Monk napisał(a)

W którymś temacie to pisałem, ale jakoś ja się nie czuję zbyt początkujący, a żadnego środowiska tak na prawdę nie użyłem. Po prostu dla każdej aplikacji piszę osobny function library mając na uwadze to, że z moim pomysłem technicznym jedna aplikacja jest do tańca, druga do różańca.

i ile czasu taka aplikacje piszesz ;] ?

0
cepa napisał(a)

i ile czasu taka aplikacje piszesz ;] ?

Pewnie niemało. Z drugiej strony lepiej, żeby sam zrozumiał idee działania frameworków, niż za jakiś czas potrafił ich tylko używać z pamięci.

0
graf.zero napisał(a)

Pewnie niemało. Z drugiej strony lepiej, żeby sam zrozumiał idee działania frameworków, niż za jakiś czas potrafił ich tylko używać z pamięci.

wiesz... jak programowanie stanie sie twoim sposobem na zycie to czasem naprawde bedziesz mial w tylku jak cos dziala - wazne ze dziala i klient jest zadowolony a ty zrobiles to w kilka dni i na twoim koncie pojawilo sie dodatkowe $$$

0

Akurat pewien zestaw stałej ekspozycji do konkretnych narzędzi mam. Głównie wyjmuje się ze starych skryptów jak coś trzeba - 2 godziny zaoszczędzone ;)

Tylko weź mi człowieku znajdź takiego frameworka co mi pomoże zbudować forum, robota analizującego wyniki wyszukiwania google i katalogi i grę PHP/AJAX.

Po prostu przy moich projektach się nie da...

0
Demonical Monk napisał(a)

Akurat pewien zestaw stałej ekspozycji do konkretnych narzędzi mam. Głównie wyjmuje się ze starych skryptów jak coś trzeba - 2 godziny zaoszczędzone ;)

Tylko weź mi człowieku znajdź takiego frameworka co mi pomoże zbudować forum, robota analizującego wyniki wyszukiwania google i katalogi i grę PHP/AJAX.

Po prostu przy moich projektach się nie da...

Mówisz Waść o frameworkach czy o gotowych rozwiązaniach?

@cepa
Jasne, że dobry framework pozwala Ci zaoszczedzić masę czasu, ale musisz wiedzieć "co w trawie piszczy". Jak gość nauczy się frameworka na pamięć i posadzą go do innego to najpierw zrobi kupę i powie "yyy.... bo ja to na innym pracowałem".

0

@winerfresh: A to Kohana się jakoś specjalnie różni od CI w kwestii kontrolerów? Przyznam, że migrowałem dawno, ale akurat tutaj problemów specjalnych nie było ;-)

Fakt, widoki ma skopane, napracować się sporo trzeba by zrobić formularz, ale ogólnie PHP z braku kontrolek w stylu ASP.NET powoduje, że trzeba się sporo spracować przy formularzach :P

@Demonical Monk: Zależnie jaki framework - podstawowy dostarczy ci po prostu rozdział według modelu MVC i napisać forum, robota czy grę będzie o tyle łatwiej, że trójwarstwowo. Różnica w pisaniu jest istotna. Jeżeli szukasz znacznego przyspieszenia pracy, to w niektórych przypadkach i framework nie pomoże, no cóż, ale są biblioteki do rozwiązaywania częstych problemów.

0

Nadal bardziej kieruję się ku CI, bo Kohana jest jakaś dziwna :/ Ale spróbuję naskrobać coś własnego :D

0
graf.zero napisał(a)

Jasne, że dobry framework pozwala Ci zaoszczedzić masę czasu, ale musisz wiedzieć "co w trawie piszczy". Jak gość nauczy się frameworka na pamięć i posadzą go do innego to najpierw zrobi kupę i powie "yyy.... bo ja to na innym pracowałem".

nawet jezeli bedzie znal mvc, wzorce itd to zrobi kupe bo tak czy siak nie bedzie znal frameworka. ogolnie framework narzuca nie tylko schemat pisania aplikacji ale wymaga aby sie go nauczyc ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1