Prywatne pola w klasach

0

Witam ponownie. Mam pytanie dotyczące tworzenie zmiennej w klasie jako prywatną.

Możecie mi objaśnić kiedy w jakim wypadku można tworzyć zmienną jako prywatną przykładowo ( __stan = 20) w klasie przykładowego konta bankowego . I czy te zmienne prywatne stosujemy wraz z dekoratorem @property zawsze? Dążę do zrozumienia tych "zawiłości" w klasach w pythonie. Niby poszukałem definicję w necie tego,ale do końca nie mogę tego zrozumieć , tych zastosowań... Z góry dzięki za wyjaśnienia :)

52

W pythonie nie ma prawdziwych zmiennych prywatnych. _ to jedynie pewna konwencja językowa mająca zaznaczyć, że zmienna z takim prefixem powinna zostać traktowana jako prywatna. Nadal można ją wywołać z poza klasy i zmienić jej wartość.

44

@slsy: Czy aby tak ciężko? :P

class Dupa:
    def __init__(self):
        self.__dupsko: int = 0

dupa = Dupa()
print(dupa.__dict__)
dupa.__dict__['_Dupa__dupsko'] = 1
print(dupa.__dict__)
4
pythonowiec74 napisał(a):

Możecie mi objaśnić kiedy w jakim wypadku można tworzyć zmienną jako prywatną przykładowo ( __stan = 20) w klasie przykładowego konta bankowego . I czy te zmienne prywatne stosujemy wraz z dekoratorem @property zawsze? Dążę do zrozumienia tych "zawiłości" w klasach w pythonie.

Zacznę od końca, czym jest @property - to dekorator który pozwala nadać klasie interfejs atrybutu, nawet jeśli ten atrybut nie istnieje:

class Test:
  @property
  def test():
    return 'nieistniejące pole'

t = Test()
test.test; # str("nieistniejące pole")

Z takiego "property" oczywiście możemy zwrócić co nam się tylko podoba: stałą wartość, wartość kalkulowaną z czegoś (np długość listy jednokierunkowej), wartość cache'owaną, lub cokolwiek innego. Takie property nie specjalnie różni się czymkolwiek od zwykłej funkcji bez argumentowej, poza składnią (test.test, zamiat test.test(),). Dodatkowo, zmiana wartości takie property jest niedozwolona (nie można zrobić test.test = "new value", tak jak dałoby się z polem), chyba że użyje się @property.setter, ale znowu, nie różni się to specjalnie niczym od funkcji (oprócz zapisem, czyli test.test = "new value" zamiast test.setTest("new value")). Niektórzy mogą uznać zapis z @property za bardziej elegancki i prostszy - z czym się zgadzam, ale samym w sobie to żadnym nie wiadomo czym nie jest.

No więc nie chodzi o żadne "bezpieczeństwo" czy "dostęp" do pól instancji, tylko chodzi tylko i wyłącznie o to czy chcesz żeby dane pole było częścią interfejsu Twojej klasy czy nie. Innymi słowy, czy jeśli wprowadzisz zmianę w tej zmiennej, to czy chcesz zmieniać inne miejsca w kodzie gdzie jest używana, czy tylko wewnątrz klasy. Jeśli tak, to zrób zwykłe pole pythonowe, tzw. instance field. Jeśli nie, to (akurat w pythonie) nie specjalnie możesz cokolwiek z tym zrobić, oprócz nazwania tego pola z podkreślnikami _field lub __field, żeby dać znać użytkownikowi klasy (czyli w 99% samemu sobie), że lepiej tego pola nie ruszać (bo może być stanowe, zawierać szczegóły implementacyjne, zmieniać się w przyszłości, etc.). Jeśli masz dodać jakieś pole, to dobrze jest od kopa ustawić je jako prywatne, jeśli nie używasz go nigdzie.

Teraz co jeśli chcemy jednak skorzystać z takiego pola w innych klasach, wtedy możesz faktycznie zadeklarować pole jako publiczne ("publiczne" w cudzysłowie, bo w pythonie i tak do każdej wartości można się dostać), jeśli chcesz żeby to pole można było do woli odczytywać i zmieniać, albo możesz wystawić @property oraz/lub dodając odpowiedni @property.setter.

0

@Riddle: Dzięki za objaśnienie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1