CakePHP cron i home.pl

0

Witam wszystkich:)

Napotkałem pewien problem przy pracy z frameworkiem CakePHP. Chciałbym aby niektóre akcje wykonywały się cyklicznie bez mojej ingerencji czyli np. wysyłały się maile z raportami do określonych użytkowników. Do wykonania tego zadania chce wykorzystać możliwość serwera home.pl i zadania crona. W tym celu napisałem funkcje jako zadania powłoki. Po uruchomieniu tego skryptu na serwerze lokalnym (localhost) z lini komend wszystko działa poprawnie i funkcja się wykonuje (poprawnie wysyła maile). Problem pojawia się kiedy na zdalnym serwerze chce uruchomić to samo zadanie. I tu moje pytanie do Was: co mam wpisać w pliku cron aby uruchomić to zadanie? Dzwoniłem do pomocy home.pl i powiedzieli mi że wszystko jej poprawnie skonfigurowane czyli plik jest w dobrym miejscu, ma odpowiednią nazwę i uruchamia się tak jak sobie tego życzę lecz w nim znajduje się błąd. Sęk w tym że nie wiem jak poprawnie wywołać to zadanie...

0

ma odpowiednią nazwę i uruchamia się tak jak sobie tego życzę lecz w nim znajduje się błąd. Sęk w tym że nie wiem jak poprawnie wywołać to zadanie...

To napraw ten błąd? Skoro się uruchamia..

My też nie wiemy, bo nie podzieliłeś się ani linijką kodu, tylko jakaś ogólna historia z Twojego życia, nie przybliżająca nas do rozwiązania problemu.

0

Oto i mój kod:


<?php
    chdir('/cake/bin/');
    shell_exec("cake.php Hello");   
?>

Jak już wspomniałem nie wiem jak uruchomić skrypt cake.php który za parametr przyjmuje nazwę tasku.

0

Znalazłem już rozwiązanie.
W pliku cron-5min.php wystarczy napisać:

<?php
system('php56-cli /cake/bin/cake.php ScriptName MethodName');
?>

...żeby uruchomić dowolny task frameworka CakePHP 3.x na serwerach home.pl :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1