java.io.IOException i Eclipse

0

Hej,

Może ktoś pomoże. Zaczynam swoją przygodę z java i mam problem w eclipse z java.io.IOException
przeszukałem różne wątki i nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu.

W eclipse biblioteka JRE System Library jest dodana.

Kod jest elementarny i wygląda następująco:

 public class ex_003_KeyboardIn {
	
	public static void main(String args[]) 
		throws java.io.IOException {
		
		char ch;
		
		System.out.print("Wprowadź znak i naciśnij ENTER: ");
				
		ch = (char) System.in.read();
		
		System.out.println("Wprowadziłeś: " + ch);
				
		
	}

}

konsola w eclipse wyświetla mi komunikat:

Exception in thread "main" java.lang.Error: Unresolved compilation problem:
java.io.IOException cannot be resolved to a type
at robert.ex_003_KeyboardIn.main(ex_003_KeyboardIn.java:8)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

0

Twój kod działa, coś z Eclipse masz skopane chyba http://stackoverflow.com/a/24235303/5515745

0

nie mam pomysłu jaki to może być błąd w eclipse, przeinstalowałem ale nadal ten sam błąd

0

Ja proponuję zmienić IDE na darmową wersję od IntelliJ JetBrains ;)
https://www.jetbrains.com/idea/

0
rk.graphit napisał(a):

nie mam pomysłu jaki to może być błąd w eclipse, przeinstalowałem ale nadal ten sam błąd

Z ciekawości -wszelkie jdk, jre itp. zainstalowałeś?
Twój kod działa poprawnie w Eclipse, więc albo coś sknociłeś przy instalacji samej Javy, albo coś grzebałeś w ustawieniach IDE.

0

tak, wyglada na to ze faktycznie w eclipse cos sie powalilo, zrobilem nowy projekt (nie w domyslnej lokalizacji), nowy pakiet, etc i wyglada na to ze dziala

dzieki za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1