Znajdowanie pracownika

0

Witam. Potzebuję znaleźdz Pracownika w liście ( 10 elementowej) o podanym nazwisku napisałem taką ,metodę ale za każdym razem wyrzuca nullpointer exeptions Pracownik to klasa abstrakcyjna. Bardzo proszę o pomoc

public Pracownik znajdzPracownika(String nazwisko)
    {
        int i=0;
        while((i<10)&&!(lista[i].nazwisko.equals(nazwisko)))i++;
        if(i<liczba)
        {
            return lista[i];
        }
        return null;
    }
1

Cały ten kod nie ma sensu przecież. Czemu od razu nie robisz return jak znalazłeś tego pracownika? To jest w ogóle jakaś java/c#?

for(Pracownik p: lista){
    if(p.nazwisko.equals(nazwisko)){
        return p;
    }
}
0

a to w takim razie jak powinno być ?

to jest java i dalej wyrzuca nullpointerexeption

0

A, to znaczy że albo ta twoja lista jest nullerm albo któryś z pracowników ma nazwisko które jest nullem. Zalecam użycie debuggera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1