Wątek przeniesiony 2015-07-22 18:29 z Webmastering przez dzek69.

Jak zrobić rozwijane menu?

0

Jak z tego zrobić rozwijane menu?
Prześledziłem masę poradników i innych tematów, ale nie daje rady :(
Poniżej wstawiam moje menu:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
	<meta charset="UTF-8">
	<title>xxx</title>
	<link rel="stylesheet" href="css/style.css" type="text/css">
	
</head>
<body>
	<div id="header">
		
			<ul id="navigation">
				<li class="selected">
					<a href="index.html">Strona Główna</a>
				</li>
				<li>
					<a href="wiadomosci.html">Wiadomości</a>
				</li>
				<li>
					<a href="galeria.html">Galeria</a>
				</li>
				<li>
					<a href="sluzba.html">Służba</a>
				</li>
				<li>
					<a href="trasa.html">Trasa</a>
				</li>
				<li>
					<a href="kontakt.html">Kontakt</a>
				</li>
			</ul>
		</div>
	</div>
	</body>
</html>

i tutaj css

/** Navigation **/
#navigation {
	display: inline-block;
	line-height: 80px;
	list-style: none;
	margin: 0;
	padding: 0;
*width: 345px; /** Needed for IE7 **/
}
#navigation li {
	float: left;
	margin: 0 15px;
}
#navigation li:first-child {
	margin-left: 0;
}
#navigation li a {
	color: #000000;
	font-family: "Oswald";
	font-size: 14px;
	padding: 15px 0;
	text-decoration: none;
	text-transform: uppercase;
}
#navigation li a:hover, #navigation li.selected a {
	color: #ffc947;
}

Z góry dziękuje za pomoc :)

dodanie znaczników <code class="html"> i <code class="css"> - @furious programming

0

Z czym masz problem bo nie czaje? Z szukaniem?

Prosze, pierwszy lepszy gotowiec http://www.cssterm.com/css-menus/horizontal-css-menu/simple-drop-down-menu

Mozesz zrobic banalne menu w oparciu o display:block i none. W twoim css nie ma nic co by wskazywalo na rozwijane menu, wiec pewnie dlatego nie dziala. Proponuje zapoznac sie z podstawami css, a pozniej sie zabierac za cos takiego, bedzie latwiej :)

0

Co do tematu to nie potrafię zrobić tego, aby było to bez ramki... i nic się nie psuło...
Nie myśl sobie, że idę na łatwiznę... Szukałem, lecz nie znalazłem... w ostateczności napisałem...

user image

Ja wiem, że tam nie ma nic co do rozwijanego menu... Dałem moje zwykłe menu... :>

Z tego chcę zrobić rozwijane menu... Dałem powyżej moje css i index

user image

0

Jakiej ramki? Sprecyzuj ci chcesz osiagnac to bedzie latwiej.

0

user image

Tutaj mam czarne tło... a chce zrobić tak, żeby nie było tego tła za tekstem... Tylko tak jak wyżej jest zdjęcie, że jest sam tekst... i tutaj mogłaby się dopiero wysuwać ramka z kolejnymi podstronami... :)

Tak jak jest na tej stronie... Jak przekierujesz np. na forum to się wysuwa ramka :)

0

Ale to nie jest pod ten mój kod co dałem wyżej... Ja bym chciał to zrobić jak tutaj:

user image

0

No to trzeba sie nauczyc. Dostales gotowca, ktorego wystarczy przerobic, a do tego jest konieczna minimalna wiedza..

Poza tym ja nie rozumiem dalej co Ty chcesz osiagnac, skoro to co wyzej podalem Ci nie wystarczy. Wklejasz screena, ale nie piszesz jak to menu ma sie zachowywac. Mam Ci jest ostylowac? Za podstawe typu ja bym chcial to zrobic jak tutaj, dajcie mi gotowca na codzien mi placa.

Napisz z czym masz problem (nie wiem, menu sie nie wysuwa, oto moj kod), czego nie umiesz, to wtedy latwiej bedzie pomoc.

0

Nie potrafię do mojego kodu zrobić rozwijanego menu. Robię to amatorsko i na co dzień nie zajmuję się robieniem stron. Nie wiem co za co odpowiada i nie potrafię sobie tego skleić. Budowlanka a Informatyka to dwie inne dziedziny :D Inne problemy udało mi się rozwiązać, lecz ten jak na mnie jest chyba zbyt trudny. Myślałem, że jak napiszę na forum to ktoś mnie pokieruje jakoś. Dzięki Ci za stracony czas na mnie.

Temat można zamknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1