Jak zrobić stronę, która wyświetla się po otworzeniu nieistniejącej strony?

0

Czesc. Mam problem. Jak zrobic cos takiego, że jeżeli ktos otwiera podstrone, ktorej nie ma na twojej stronie, i wyświetla musie ładnie ozdobiona strona z np. możliwąścią powrotu na strone głowną. Jak to zrobic?

0

w .htaccess coś a'la:

ErrorDocument 404 /404.html

a w pliku /404.html dać ładnie możliwość powrotu na główną i takie tam bajery?

.htaccess to od apache. inne serwery to inne sposoby, ale gównie chodzi o to żeby zamienić głowną odpowiedź serwera na coś innego. podobnie można zrobić z innymi błędami

0

Jak ozdobic strone i zrobic możliwosc powrotu to ja wiem, ale moglbys dokładniej wyjasnic jak wywołac te strone podczas błedu 404?

0

Jaki masz serwer? jak Apache to .htaccess w głównym katalogu strony umieszczasz z tym co Ci podałem wyżej i viola działa (u mnie działa ;) ) możesz też dodać do deklaracji vhosta itp.

przykłady: http://doteduguru.com/id529-handing-404-page-not-found-error-properly.html (apache/iis) http://www.cyberciti.biz/faq/howto-nginx-customizing-404-403-error-page/ (ngnix)

a i jeszcze taka uwaga: jak robisz strone dynamiczną (np w php dajesz header z response 404) to serwer będzie nie obchodziła ta deklaracja, więc musisz wysłać content z tej strony z której robisz zwrotke.

0

Jeśli Apache, to pliki stron błędów nie muszą być koniecznie w głównym katalogu - można podać ich względną lub nawet bezwzględną ścieżkę;

Niezbędną wiedzę w tym zakresie znajdziesz tutaj - ewentualnie szukaj po angielsku.

0

Nie mam serwera, otwieram strony z pliku. A jak już to ftp filezilla.

0

Musisz mieć serwer http, żeby to zaimplementować. Tak na sucho się nie da.

0

To nie pojdzie z serwerem ftp? A jak nie, to znacie jakis darmowy hosting?

0

Na ftp nie pójdzie, a co do darmowego hostingu: Jest tego na pęczki :) Wpisz w google darmowy hosting www bez reklam czy coś takiego i przebieraj. Tj. wybierz takiego który rzeczywiście nie ma reklam. Jak chcesz się jak na razie tylko bawić, to polecam jednak lokalnie sobie xamppa zainstalować.

0
nie_wiem napisał(a)

To nie pojdzie z serwerem ftp?

Chyba jeszcze dużo musisz poczytać na temat tworzenia stron www...

nie_wiem napisał(a)

A jak nie, to znacie jakis darmowy hosting?

Jak @Zellus napisał - jest ich od groma, ale darmowe serwery są do bani; Lepiej zainteresuj się rozwiązaniem płatnym, ale tanim i dobrym; ~40zł na rok to przecież nie jest dużo, a możliwości więcej niż w przypadku serwerów darmowych; Od siebie polecam Hekko - stronę swojego projektu trzymam u nich i jestem zadowolony.

0

A da sie w tym xamppie? Jak nie, to jak to zrobic wna swojej stronie w hekko?

0

Xampp to jest lokalnie, u Ciebie na komputerze, odpalany serwer. Tam masz wgrane apache, php, mysql itd. Więc spokojnie możesz się bawić, .htaccess będzie działał. Jedyną wadą jest to że jakbyś chciał swoją stronę pokazać innym, tak żeby mogli na nią wejść i sobie poczytać, to komputer musiałby chodzić cały czas, co jest wyjątkowo nieopłacalne, ale póki się uczysz i będziesz sobie tylko testował swoje pomysły, będzie Ci wygodniej.
Na Hekko musisz wykupić konto i później podadzą Ci dane do dostępu. Również wszystkie tego typu funkcje powinny być tam już wgrane.

0

A jaki muszę zrobić plik czy coś i co muszę do niego wpisać żeby działało?

0

Strona na ftp... hmmm... dostałbyś Nobla.

  1. http://webmade.org/porady/ogolne/apache.php
    alternatywa - wpisać w google "apache jak zainstalwoac"

  2. http://www.kurshtml.edu.pl/
    alternatywa - wpisać w google "kurs html"

  3. http://www.htaccessbasics.com/404-custom-error-page/
    alternatywa - wpisać w google "apache htaccess 404 redirect"

Jak nie lubisz wujka Google, to możesz użyć bugsearch MS o nazwie Bing (też szuka, nawet lepiej, ale nie wiem kto wymyślił interfejs i nieraz robi dziwne rzeczy, używam Binga, jak Google mnie zbanuje, co się zdarza często, NA POCHYBEL REŻIMOWI!!!).

P.S. BTW, dodałbyś do tagów: apache, 404, redirect, przekierowanie ? Bo zahaczyłeś o dosyć istotną rzecz. Chociaż dziwi mnie, że nie pyta o to jakiś developer pracujący na frameworku, tylko total newbe (bez urazy, fakty)

0

Wiesz co? Nie wiem po co ciągniesz jeszcze to o ftp, bp teraz akurat pytałem o xampp.

Nie ukrywam, że znam tylko podstawy html. Popełniam błedy, ale jestem tylko człowiekiem. Że ty jesteś lepszy w te klocki, no to co? Naucze sie i też bede. Ale poco sie czepiac...

0

Oj, no troszkę dystansu:-)
Gdybym Cię wyśmiał, to nie zamieściłbym Ci linków + haseł. Sam nie raz nie wiem co wpisać w google, nie znam linków itp.
A jak palnę głupotę, to się z tego śmieję.

To z FTP to było po prostu najlepsze co czytałem od wielu miesięcy, nie mogłem przejść obok tego obojętnie.
Możesz sobie zapisać ten tekst, a za pół roku, go przeczytać. Gwarantuje Ci, że zrobi Ci się bardzo wesoło.

0

Ok, dobra. Ale wrocmy do tematu ;)

0
arrowman napisał(a):
  1. http://www.htaccessbasics.com/404-custom-error-page/
    alternatywa - wpisać w google "apache htaccess 404 redirect

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1