Wczytywanie danych z plików

0

Witam !

Mam do napisania program który będzie wczytywał sobie na zmianę linie z dwóch plików tekstowych.
Zapisywał je zaś tylko do jednego pliku tekstowego.

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
#include <vector> 
#include <sstream>
using namespace std;

int main()
{
    int ile=0;
    int linia=0;
    int licznik=0;

    std::ifstream odczyt ("linie.txt");  // odczyt pliku linie.txt
    std::ofstream zapis ("liniezABC.txt");  //zapis do pliku liniezABC.txt
    std::ofstream zapisz ("linieparzyste.txt");  //zapis do pliku linieparzyste.txt
    std::string tekst;
    std::string linie;  //deklaruje string
    std::string test;
    FILE *plik;

    cout<<"Linie gdzie wystepuje tekst 'abc': "<<endl;
    cout<<endl;

    while(!odczyt.eof())
    {
        getline(odczyt,tekst);
        licznik++;  //deklaracja co ma byc szukane  

        if(tekst.find ("abc") != string::npos)
        {
            zapis<<tekst<<endl;
            cout<<tekst<<endl;  //zapisywanie do pliku liniezABC.txt
        }

        if(licznik%2==0)
        {
            zapisz<<tekst<<endl;
            cout<<endl;
            cout<<"Parzysta linia:" << tekst<<endl;
            //zapisywanie do pliku liniezABC.txt
        }
    }

    cout<<endl;
    cout << "Ilosc lini:" << licznik << endl;
    odczyt.close();  //zamykam wszystkie pliki
    zapis.close();
    zapisz.close();
    return 0;
}

Wiem , że to są podstawy dlatego proszę o szybką odpowiedź ;)

1

A jakie jest pytanie? O_o

Anyway, to powinno wystarczyć:

std::ifstream odczyt1("plik1.txt");
std::ifstream odczyt2("plik2.txt");
std::ofstream zapis("wyjscie.txt");
std::string l1, l2;
while (getline(odczyt1, l1) && getline(odczyt2, l2))
    wyjscie << l1 << "\n" << l2 << "\n";

Nie zapomnij obsłużyć błędy (brak pliku, etc.) oraz zamknąć strumienie po skończonej pracy programu.

0

Witam ! Dzięki za odpowiedź . Chodzi mi o to by ten program mógł wczytywać sobie na zmianę linię z dwóch plików tekstowych.Ma to być w jednej pętli ;)

A tak ogóle to dlaczego ten temat poszedł do Newbie ? przecież to jest C++ ;x

0
Nieznany1234 napisał(a)

Chodzi mi o to by ten program mógł wczytywać sobie na zmianę linię z dwóch plików tekstowych.Ma to być w jednej pętli ;)

A masz zamiar coś sam zrobić, czy tylko dyktować innym co mają Ci napisać? "Problem" jest tak prosty, że wystarczy podstawowa wiedza z kodzenia i trochę samodzielności;

Nieznany1234 napisał(a)

A tak ogóle to dlaczego ten temat poszedł do Newbie ? przecież to jest C++ ;x

Został przeniesiony do tego działu, bo dotyczy absolutnych podstaw programowania; Tak swoją drogą - Newbie to nie nazwa jeżyka programowania, tylko określenie początkującego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1