Argumenty wiersza poleceń i javadoc

0

Witam. Napisałem sobie prosty program, który znajduje się w ścieżce C:\Users\XXXX\workspace\Program\src\pl\piotr\first.Glowna.java i chciałbym uruchomić program podając argumenty z wiersza poleceń. Jednak po wpisaniu w cmd np czegoś takiego: C:\Users\XXXX\workspace\Program\src\pl\piotr\first.Glowna.java 1 10 100 1000 wyskakuje, że Nazwa C:\Users\XXXX\workspace\Program\src\pl\piotr\first.Glowna.java nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Drugi problem jest taki, że dodałem sobie komentarze tak żeby dla próby wygenerować sobie dokumentację za pomocą polecenia javadoc. Jednak zupełnie nie wiem w jaki sposób mam to wygenerować i nie mogę znaleźć informacji za pomocą jakiej komendy.

0

Najpierw musisz to skompilować poleceniem javac a potem uruchomić poleceniem java.

0

Przechodzę kolejno po folderach przez wiersz poleceń do C:\Users\Piotr\workspace\Program\src\pl\piotr\first gdzie mam Glowna.java i wpisuje javac Glowna.java i pisze, że nazwa jest nierozpoznawalna itd. W czym jest problem? Tak jakby w ogóle tej komendy nie rozpoznawało.

Ok dodałem w zmiennych środowiskowych PATH i polecenie javac działa, jednak uruchomienie za pomocą java Glowna.java nie działa. Wyskakuje komunikat Could not find or load to main class Glowna.java.

0

java Glowna

0
bo napisał(a)

java Glowna

Ok próbuje tak i wyskakuje taki komunikat: Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: Glowna <wrong name: pl/piotr/first/Glowna>

Co jest tutaj przyczyną?

I jeszcze pytanie jak użyć polecenia javadoc do wygenerowania dokumentacji jeśli mam np. taki prosty program:

package pl.first.piotr;
import java.util.*;

/**
 * Prosty program wyswietlajac liczby i date
 * @author Piotr
 * @version 1.0
 */

public class Glowna {

	public static void main(String[] args) {
		
		/** Tworzenie obiektu klasy liczba*/
		Liczba zm = new Liczba();
		/** Przypisanie wartosci do zmiennej */
		zm.a = 10;
		/**Wypisanie wartosci zmiennej */
		System.out.println(zm.a);
		/** Wypisanie aktualnej daty */
		System.out.println(new Date());
	}

}

/** Deklaracja klasy liczba */
class Liczba {
	
	int a;
}
 
0
  1. Usuń instrukcję
package pl.first.piotr;

albo po kompilacji (javac Glowna.java) utwórz katalog pl/first/piotr, przenieś tam plik Glowna.class i uruchamiaj program poleceniem java pl/first/piotr/Glowna.
2. Wpisz w konsoli javadoc -help.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1