Wartość netto i brutto

0

Witam odrrazu pisze ze jestem poczatkujacym programista....

Musze napisac program :Wczytuj wartości netto dopóki nie wystąpi wartość 0 i na bieżąco dopisuj wartość brutto do tekstu.

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

int main(void)
{
 string liczba1;
 string liczba2;
 string liczba3;
		do {
         cout << "Podaj wartosc netto: " << endl;
         cin >> liczba1; 
		 if (liczba1 != 0 )
			else return 0;
         cout << endl;
         cout << "Podaj wysokosc vat w %: " << endl;
         cin >> liczba2;
         liczba2 = liczba2 / 100;
         liczba3 = liczba1 + ' ' + (liczba1 + (liczba1*liczba2));
         cout << liczba3 << endl;
		}
		 while (liczba1 != 0);
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

Ogólnie mam cos takiego ale wyskakuje mi bład przy kompilacji ktory nie wiem co oznacza, gdyby ktos mogł zmodyfikowac ten kod byłbym wdzieczny ;)

0

To może wymienię co masz źle:

  • co ma robić:
  • liczba2 = liczba2 / 100; to
  • i liczba3 = liczba1 + ' ' + (liczba1 + (liczba1*liczba2)); to
  • oraz liczba1 != 0 to?
  • to system("PAUSE"); jest zuem
  • popraw formatowanie
0

Niestety, jeżeli chcesz to robić na stringach, to musisz albo dzielić tak jak pisemnie, co wiąże się z siedzeniem nad kodem, albo użyć stringstreama, co wiąże się z siedzeniem nad książką

0
MJay napisał(a)

Niestety, jeżeli chcesz to robić na stringach, to musisz albo dzielić tak jak pisemnie, co wiąże się z siedzeniem nad kodem, albo użyć stringstreama, co wiąże się z siedzeniem nad książką

albo prościej
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/atof/

0
Hell4Ge napisał(a)

albo prościej
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/atof/

i jak z pomoca tego moge zrobic moj program?

0

Program ma działać tak:

podaj netto:500
podaj vat:23
podaj netto:100
podaj vat:23
podaj netto:0
500 615(brutto z 500) 100 123(brutto ze 100)

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;
double liczba1;
double liczba2;
double liczba_1 = 0;
double liczba_2 = 0;
 
void brutto()
{
   double wynik = liczba1 + ( liczba1 * ( liczba2 / 100 ) );
   cout << liczba1 << ' ' << wynik;
   cout << endl;
}

int main()
{
    do {
   cout << "Podaj wartosc netto: " << endl;
   cin >> liczba1;
   liczba_1 = liczba_1 + liczba1;
   
   cout << "Podaj wartosc vat w %: " << endl;
   cin >> liczba2;
   liczba_2 = liczba_2 + (liczba1 + ( liczba1 * ( liczba2 / 100 ) ));
   
   brutto (); 
   } while ( liczba1 != 0 );  
   
   cout << liczba_1 << ' ' << liczba_2 << endl;
      
   system("PAUSE");
   return 0;
}

 

tylko zamiast na koncu wyswitlac mi po kolei wszystkie netta jakie byly wpisane i brutta do wyswietla mi sume nett i sume brutt ;/

nie wiem co dalej ;/

0

można zrobić

float = atof(str1);

ale to już nie jest na stringach tylko na liczbach, nie obsłużą większych liczb niż mają zakres, a raczej nie o to chodziło nauczycielowi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1