Jak ćwiczyć umiejętnośći w PHP

0

Jak w temacie

$temat ="Jak ćwiczyć umiejętnośći w PHP"

0

Pisać skrypty, starać się to zrobić jak najdoskonalej. Temat skryptu jest nie ważny - to może być system generowania statystyk, mogą być jakieś portowalne małe biblioteki do zabezpieczeń, równie dobrze można też napisać małego CMSa, albo jakiś skrypt do uploadowania i pobierania plików w stylu RapidShare. Ilość pomysłów nieograniczona, to jest jedyna sensowna metoda nauki - praktyka.

0

Najlepiej to przyłączyć się do jakiegoś projektu open source.
Czytać dużo kodu, projekty na githubie np.

  • to co napisał kolega wyżej.
0

@Demonical Monk

tylko ja nie mam pomysłu nawet jak zacząc taki projekt..
na razie jestem po jakims tam kursie php i nie zadze ze bylbym w stanie napisac cos takiego :/

0

To wymyśl sobie na początek coś prostego, cokolwiek byłe poeksperymentować...

0

przejrzyj losowo manual php i przykłady w komentarzach

0

Napisz sobie formularz wysyłający maile i dodający dane z pól do bazy danych.

0

Można przejrzeć (wypożyczyć lub kupić książkę) gdzie opisane elementy języka, komentarze oraz fragmenty kodu pokazujące ich praktyczne wykorzystanie. Do nauki ja korzystam z książki PHP + MySQL. Są w niej m.in. tworzenie html'owych formularzy i wykorzystywanie tych danych za pomocą PHP tj. zapisywanie/odczytywanie ich z pliku, bazy SQL'owej. Bardziej rozbudowane przykłady prezentują zarządzanie kontami użytkowników portalu, forum czy sklep internetowy. To co opisałem to na początek, dalej to opisali Forumowicze wyżej. Powodzenia!

0

Zacznij od prostych skryptów na plikach .txt, a skończ na mysql / oracle innym systemie ;)

1
matiit napisał(a)

Najlepiej to przyłączyć się do jakiegoś projektu open source.
Ja lat kilka ładnych temu zajrzałem w Coyote. Wkurzało mnie coś, więc zassałem kod i zacząłem grzebać. Po n-tej próbie coś poprawiłem i wysłałem poprawkę do Adama. Jako zwykły user 4p. Teraz zarabiam na PHP i na 4p już nieco bardziej mnie znają ;-)

Także ścieżka proponowana przez matiit została sprawdzona :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1