Wątek przeniesiony 2022-08-30 10:09 z JavaScript przez Riddle.

Materiały do nauki JavaScript

0

zaczynam programowanie w JS i pewne rzeczy sa (oczywiscie upraszczająć ) mozna sie ich wyuczyc na pamiec i to pomaga w rozwiazywaniu przyszłych problemów jak np
Math.random() albo document.querySelector() i teraz pytanie czy znacie jakąś ksiązke albo ktos moze spisał sobie to gdzies z najczesciej uzywanymi komendami do JS?
np Math.random() słuzy do tego i tego wykorzystuje sie tu i tu i jakiś przykład kodu, i gdzie moge znaleŹĆ te najpopularniejsze komendy byłbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc
pozdrawiam

1

Ale po co? Każde IDE podpowiada ci składnię. Wpisujesz Math i szukasz z listy co cię interesuje. Są też dokumentację, wystarczy wejść i powertować. Uczenie się na pamięć to głupi pomysł, z czasem sam zapamiętasz. Skup się na pisaniu kodu.

1
wojwoj napisał(a):

gdzie moge znaleŹĆ te najpopularniejsze komendy byłbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc

W realistycznych projektach na GitHubie

3

Polecam zaglądać do dokumentacji na MDN (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference), ale jedynie w angielskiej wersji, bo polskie tłumaczenie czasami jest niedokładne / nieaktualne i sam się nadziałem kilka razy w ten sposób, że chciałem coś szybko znaleźć i akurat ta opcja na której mi zależało nie była opisana :D

Znajdziesz tam tutoriale z JavaScriptu i zbiór klas / funkcji z opisem jak działają.

0
Xarviel napisał(a):

Polecam zaglądać do dokumentacji na MDN (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference), ale jedynie w angielskiej wersji, bo polskie tłumaczenie czasami jest niedokładne / nieaktualne i sam się nadziałem kilka razy w ten sposób, że chciałem coś szybko znaleźć i akurat ta opcja na której mi zależało nie była opisana :D

Znajdziesz tam tutoriale z JavaScriptu i zbiór klas / funkcji z opisem jak działają.

dzieki bardzo fajna strona;)

2
wojwoj napisał(a):

zaczynam programowanie w JS i pewne rzeczy sa (oczywiscie upraszczająć ) mozna sie ich wyuczyc na pamiec i to pomaga w rozwiazywaniu przyszłych problemów jak np
Math.random
albo document.querySelector

To nie tak. Nie trzeba się wyuczyć na pamieć, bo jak czegoś często używasz, to sam zaczynasz to pamiętać. Dlatego doświadczony programista pamięta wiele rzeczy, ale nie dlatego, że kuł, tylko dlatego, że używał wiele razy. Tym niemniej nawet doświadczonym programistom zdarza się czegoś zapomnieć i muszą sprawdzić - od tego jest MDN.

i teraz pytanie czy znacie jakąś ksiązke albo ktos moze spisał sobie to gdzies z najczesciej uzywanymi komendami do JS?
np Math.random()

Sama świadomość istnienia Math.random niewiele ci da, jeśli nie będziesz umiał go użyć. Math.random zwraca liczbę między 0 a 1 (mniejszą od 1). A co jeśli chcesz znaleźć liczbę całkowitą od 0 do 10? Możesz coś takiego napisać:

Math.floor(Math.random() * 11)

i tego typu sztuczki warto znać i rozumieć, jak działają. Dlaczego mnożymy przez 11, a nie przez 10, jak działa Math.floor itp.

Math.random albo document.querySelector i teraz pytanie czy znacie jakąś ksiązke albo ktos moze spisał sobie to gdzies z najczesciej uzywanymi komendami do JS?

jak wpiszesz coś tam cheatsheet to pokażą się różne strony ze ściągawkami
np. ściągawki do DOM:
https://www.google.com/search?q=dom+cheatsheet
albo tego typu strona, gdzie wybierasz co chcesz zrobić z tablicą i ci pokazuje odpowiednie funkcje w JS
https://sdras.github.io/array-explorer/

to pomaga w rozwiazywaniu przyszłych problemów jak np

Najlepiej pomaga model mentalny. Nazwy funkcji i argumenty możesz zapomnieć, ważne żebyś rozumiał same koncepcje.

1

Z drugiej strony na wielu rekrutacjach wymaga się od kandydata znajomości czegoś na pamięć.

Bo to jest tak jak napisałem jak czegoś często używasz, to sam zaczynasz to pamiętać, tylko że programiści prowadzący rekrutacje odwracają tę relację i sprawdzają, czy ktoś zna coś na pamięć, a jak nie zna, to jest słaby. Tj. sprawdzają poziom kandydata na podstawie tego, czy kandydat zna na pamięć np. jakieś szczegóły z bibliotek (mimo, że łatwo to sprawdzić w dokumentacji, jak się nie zna). Czy nawet potrafią zadawać pytania typu "czy wiesz, który numer ma najnowsza wersja danej biblioteki" (w sytuacji, gdy biblioteki mogą co kilka miesięcy podbijać wersję...). Wtedy dobrą taktyką może być obczajenie takich rzeczy tuż przed rekrutacją, jeśli zależałoby ci na tym, żeby zrobić wrażenie znawcy :D

No ale jeśli piszesz zaczynam programowanie w JS to zakładam, że rekrutacje jeszcze przed tobą. I na tym etapie na serio bym się skupił bardziej na zrozumieniu i na umiejętności korzystania ze źródeł wiedzy (choćby lektura MDN bywa bardzo kształcąca) niż na kuciu czegokolwiek na pamięć.

2

Zapomnij o książkach, taka forma to najwolniejsza forma poznania czegokolwiek związanego z programowaniem. Moim zdaniem, to po prostu zbyt szybko rozwijająca się na razie dziedzina, żeby autorzy książek nadążali produkować makulatury pod nie. Jeśli masz cokolwiek oleju w głowie, to dziesięć razy szybciej nauczysz się z innych źródeł.

Jeśli chcesz się nauczyć czegokolwiek to:

  • Tutoriale odnośnie programowania
  • Przykładowe aplikacje, example, todo list, crudy, tutoriale z różnych bibliotek, kursy youtube w stylu "App X tutorial"
  • Aplikacje open source na github i innych repozytoriach
  • Pisanie własnych aplikacji, i szukanie info na bieżąco

Wpisz sobie w google lub youtube "js sudoku game", albo "js tictactoe game", "js todo app", "js pathfinder game", lub cokolwiek co Ci przyjdzie do głowy.

1

Cześć. Niedawno udało mi się zdobyć pierwszy staż w JSie. Nauka zajęła mi ok. 4 miesiące. Na podstawie własnego doświadczenia, chciałbym Ci polecić skupić się przede wszystkim na dokumentacji. Najważniejsze rzeczy, to poznać podstawową składnię (ale nie na pamięć - od tego masz Google i praktykę). Ważne jest programowanie obiektowe, metody na typach danych, moduły oraz asynchroniczność (i praca z API). Wszystko znajdziesz na MDN, polecam niejasne rzeczy szukać na YT, po kilku tygodniach będziesz wiedział na jakich kanałach szukać. Tutaj też jest fajna stronka do JS. Fajnie gdybyś szybko zaczął tworzyć własne projekty, tutaj polecam obejrzeć kilka tutoriali, ale nie za dużo (popatrz na freecodecamp na YT). Praktyka jest najważniejsza. Projekty i taski, które będziesz miał w pracy, prawdopodobnie i tak będą o wiele, wiele bardziej złożone niż jakieś todolisty. Opierając się o własne doświadczenie, polecam poszukać jakiegoś OS repo na Githubie gdzie będą jakieś listy tasków i spróbować coś tam podziałać, to będzie takie najbardziej real-world (sam tego niestety nie robiłem, nie miał kto mi tego polecić :D). Pamiętaj o nauce podstaw terminala (ls, cd, itp.) oraz Gita - to bardzo ważne i wbrew pozorom nie jest łatwe na początku. Poczytaj o podstawach, ale także rebase(interaktywny), cherry-picku, konfliktach.. Naucz się debuggować! Bez debuggowania nie ma sensu próbować wbić się w IT, uwierz. Właśnie minus małych aplikacji, które będziesz pisał jest taki, że z reguły debuggowanie nie jest potrzebne, bo są .. małe :D Dużo Googluj. CZYTAJ komunikaty o błędach.. Googluj :) Jak poznasz podstawy, wybierz frameworka. Osobiście TS'a uczyłem się po prostu ucząc się Angulara. Poczytaj i pobaw się też npmem. Początki są bardzo trudne, szykuj się na ogrom pracy.

0
mivide napisał(a):

Projekty i taski, które będziesz miał w pracy, prawdopodobnie i tak będą o wiele, wiele bardziej złożone niż jakieś todolisty.

Myślę, że to inaczej. Trudność robienia tasków w pracy nie polega na tym, że są to trudne taski pod kątem nazwijmy to "algorytmicznym", tylko raczej na tym, że kontekst jest trudny.

  • wybrakowana specyfikacja, trzeba wiele rzeczy się dopytywać, bo opisy tasków są często mętne.
  • musi się to integrować z resztą aplikacji, czyli żeby zrobić proste HelloWorld w pracy najpierw trzeba by zrozumieć, jak istniejący kod jest napisany i w jaki sposób to HelloWorld zintegrować z kodem. Coś, co by ci zajęło 20 minut normalnie, w pracy napisanie podobnej funkcjonalności w większym projekcie jeśli ci zajmie z kilka godzin, to już będzie sukces.
  • mnóstwo technologii do poznania przy okazji, bo w projekcie są używane, ale jakbyś pisał sam, to byś tego w ogóle nie musiał użyć
  • i reszta czynników pracowych (np. stres/presja czasowa, narzut na komunikację w zespole itp.)
0
mivide napisał(a):

Cześć. Niedawno udało mi się zdobyć pierwszy staż w JSie. Nauka zajęła mi ok. 4 miesiące.

kurde jak przeczytałem ze uczyłeś sie 4 miesiace to pomyslalem: gosc schował się w piwnicy na 4 miesiace i uczył??
w pozytywnym znaczeniu:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1