Node.js

0

Pytanie, co robi Node.js developer? Zrobilem sobie tutorial z Node.js. Uruchomiłem nawet serwer na moim VPS, ale node to troche za malo, zeby programowac aplikacje. Na samy Node.js?
Czy Node.js, to taki JS developer, który zna dobrze Node.js , ale zna tez dobrze JS i inne frameworki JS.Pytam, bo chciałbym aplikować na frondend deva wlasnie znajac podstawy roznych frameworkow no i samo JS (ES6/ES7).

0

Node.js developer na pewno nie tworzy frontendów, bo Node.js działa po stronie serwera, nie klienta (przeglądarki) ;-)

Tak że jeśli chcesz iść w stronę frontu, to ucz się Vue / Angulara / Reacta oraz jQuery (jak by nie patrzeć - większość internetu stoi na jQuery, więc nie zaszkodzi znać).

0
Patryk27 napisał(a):

Node.js developer na pewno nie tworzy frontendów, bo Node.js działa po stronie serwera, nie klienta (przeglądarki) ;-)

Tak że jeśli chcesz iść w stronę frontu, to ucz się Vue / Angulara / Reacta oraz jQuery (jak by nie patrzeć - większość internetu stoi na jQuery, więc nie zaszkodzi znać).

Reacta juz znam. W takim razie jest roznica, miedzy Node.js dev, a Frond end dev. Jquery tez znam, ale odkad ucze sie Reacta, to naprawde widze jak aplikacje poszly naprzod.
MongoDb tez sie ucze.

0

Po prostu- obczaj express.js, regularne zapytania http i websockety oraz jak się łączyć z bazą

1

Node.js ma wiele zastosowań, poniżej kilka z nich:

  • backendy aplikacji internetowych (w większości API),
  • middleend aplikacji internetowych (server side rendering frontendów SPA),
  • tooling dla frontendu (test runnery, lintery, transpilery, automatyzacj itp),
  • "backend" aplikacji desktopowych (np w Electronie),
  • robotyka i IoT (np. Johnny-Five)

i pewnie jeszcze kilka, o których zapomniałem.

0

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi.
Nie chce zakładać nowego tematu, ale od kilku tygodni klepie różne tutki i mam pytanie dotyczące Webpacka.
Do czego służy, czy jest konieczny, ile razy trzeba odpalac w konsoli webpacka ?
Robie tutki, w których powstaja cakiem ciekawe apki bez korzystania z webpack, ale ostatnio czytam tez książke w której webpack jest wymagany.
Czy Webpack jest konieczny i świadczy o juz troche bardziej zaawansowanej wiedzy i umiejetnościach?

0

Webpack do backendu w Node jest niepotrzebny, we froncie to "standard". A do czego służy to możesz przeczytać na ich stronie: https://webpack.js.org/ ;)

0
Maciej Cąderek napisał(a):

Webpack do backendu w Node jest niepotrzebny, we froncie to "standard". A do czego służy to możesz przeczytać na ich stronie: https://webpack.js.org/ ;)

A Gulp i Grunt? Przydaja się?

0

A Gulp i Grunt? Przydaja się?

Można ich używać, aczkolwiek ja nie widzę obecnie większego sensu - npm scripts są w zupełności wystarczające i mają tę zaletę, że używając narzędzi bezpośrednio masz zawsze dostęp do najbardziej aktualnych wersji, czego nie można powiedzieć o pluginach Gulpa i Grunta, które są imo zbędną warstwą abstrakcji.

Dotyczy to zarówno frontu jak i backendu (przy froncie część zadań dodatkowo przejmuje wspomniany wcześniej Webpack).

Do poczytania:
https://gist.github.com/elijahmanor/179e47828bf760c218bb3820d929836d
https://medium.freecodecamp.org/why-i-left-gulp-and-grunt-for-npm-scripts-3d6853dd22b8

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1