Ta sama nazwa zmiennej na backendzie DTO i frontendzie - Jak napisać zabezpieczenie?

0

Cześć,

Mam taką nową sytuacje. Po stronie backendu mam zmienną w obiekcie DTO LocalDate enterDate a po stronie frontendu zmienną enterDateFrom.

Zmienna enterDateFrom korzysta z enterDate.

I tutaj jest miejsce na moje pytanie.

Jak zrobić blokadę po stronie backendu żeby wszędzie działała tylko nazwa zmiennej enterDate i żeby tylko taka nazwa była dopuszczalna a każda inna rzucała Exception (wszędzie czyli na backdendzie i frontendzie). Czyli po napisaniu zabezpieczenia obecne zapytania mają wywalać błąd i zapytanie przejdzie dopiero wtedy kiedy forntendowiec zmieni po swojej stronie nazwę z enterDateFrom na enterDate i wtedy dopiero ma program zacząć ponownie współpracować . Jeżeli to się uda zadanie będzie uznane za wykonane.

Podobno jest to proste i ciągle jak zmieniam kod to wywala mi 500 a powinno 400 ale już kombinuje na wszystkie sposoby i nie chce mi to wyjść dlatego postanowiłem zasięgnąć języka. Nigdy nie robiłem czegoś takiego więc będę wdzięczny za wszelką pomoc. Kodu chyba nie muszę podsyłać, myślę, że dobrze to wytłumaczyłem i obecnie program mi działa i mam tylko dopisać to jedno zabezpieczenie ale no właśnie jak?

ifem? Sam nie wiem? Próbowałem ale coś nie chce mi to wyjść...

Wystarcz mi jakiś pseudo kod jako podpowiedź albo wytłumaczenie. Bo czuje, że rozwiązanie mam przed nosem ale utknąłem...

Pozdrawiam

1

Soory, ale nic z tego postu nie wynika

i ciągle jak zmieniam kod to wywala mi

Nie opisuj pomysłów na kod, tylko ten kod daj.
Nawet słowo "zabezpieczenie" jest totalnie wieloznaczne.

Co do rdzenia tematu: nie ma żadnych grubych wskazań, aby nazwa nie mogła być ta sama / aby musiała być ta sama. Wszystko "zależy".

Kodu chyba nie muszę podsyłać, myślę, że dobrze to wytłumaczyłem

A jak myslisz?

1

Próbowałeś google'ać: "spring mvc throw superfluous parameters"?

Bo to chcesz zrobić, to przyjąć argument enterDate. Więc to co chcesz zrobić to przyjąć parametr enterDate jako wymagany, oraz dodatkowo nie przyjmuj requestów z nadmiarowymi parametrami, czyli również odrzuci enterDateFrom.

0
Riddle napisał(a):

Próbowałeś google'ać: "spring mvc throw superfluous parameters"?

Bo to chcesz zrobić, to przyjąć argument enterDate. Więc to co chcesz zrobić to przyjąć parametr enterDate jako wymagany, oraz dodatkowo nie przyjmuj requestów z nadmiarowymi parametrami, czyli również odrzuci enterDateFrom.

sprawdziłem ale niestety to jednak nie to :/

0
Tomasz J napisał(a):
Riddle napisał(a):

Próbowałeś google'ać: "spring mvc throw superfluous parameters"?

Bo to chcesz zrobić, to przyjąć argument enterDate. Więc to co chcesz zrobić to przyjąć parametr enterDate jako wymagany, oraz dodatkowo nie przyjmuj requestów z nadmiarowymi parametrami, czyli również odrzuci enterDateFrom.

sprawdziłem ale niestety to jednak nie to :/

To znaczy?

8

Podobno jest to proste i ciągle jak zmieniam kod to wywala mi 500 a powinno 400 ale już kombinuje na wszystkie sposoby i nie chce mi to wyjść dlatego postanowiłem zasięgnąć języka. Nigdy nie robiłem czegoś takiego więc będę wdzięczny za wszelką pomoc. Kodu chyba nie muszę podsyłać, myślę, że dobrze to wytłumaczyłem i obecnie program mi działa i mam tylko dopisać to jedno zabezpieczenie ale no właśnie jak?

Rada czarodziejów uznała, że powinieneś pokazać kod, bo nikt nie rozumie Twojego problemu.

0

Doskonale was rozumiem, po prostu nie miałem kodu który mógłbym wam pokazać żeby lepiej wyjaśnić o co mi chodzi ale na przyszłość będę wysyłał zapytania z kodem bo teraz tak sobie myślę, że faktycznie ciężko na podstawie samego opowiadania coś wymyślić. Także rozumiem @jarekr000000

Poza tym temat do zamknięcia ponieważ mój opiekun pomógł mi już rozwiązać ten problem, dzięki wszystkim za odpowiedzi i od następnego razu zapytania wysyłam tylko z kodem ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1