Jaki http code zwracać gdy drugi mikroserwis zfailował?

0

Jaki httpCode identyfikujący błąd powinienem zwracać, gdy drugi mikroserwis który jest odpytywany w procesie rzuci błąd?

Czy 500 Internal Server Error jest tutaj ok?

1

Co rozumiesz przez błąd?
Btw, przejrzyj sobie kody błędów http https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Status

1

Możesz odpalić fallback jeśli masz i zwrócić 2xx :) a tak to 5xx

1

500 nigdy nie jest dobrym pomysłem, bo mówi jedynie "autobus się zepsuł". 503 pasuje tu bardziej.

3

o_O to jest jakieś strasznie dziwne pytanie. Mniej więcej na poziomie jaki error message wyświetlać jak coś nie działa. Przecież to wszystko zależy od konkretnego przypadku i sytuacji. Może fail drugiego serwisu to w ogóle nie jest problem? Może warto sprawdzic jaki błąd zwrócił ten drugi serwis? Bo jak on mówi np. że jest 400 BAD_REQUEST bo dane które mu przeforwardowałeś są bez sensu, to może warto u ciebie też zwrócić 400? Albo jak on zwraca jakieś 401/403 to podobnie może warto się zastanowić czemu?
Pytasz nas tu o coś, co jest de-facto wymaganiem biznesowym :D

0
Vincent_zyx napisał(a):

Jaki httpCode identyfikujący błąd powinienem zwracać, gdy drugi mikroserwis który jest odpytywany w procesie rzuci błąd?

Czy 500 Internal Server Error jest tutaj ok?

To zależy ;d

1
Vincent_zyx napisał(a):

Jaki httpCode identyfikujący błąd powinienem zwracać, gdy drugi mikroserwis który jest odpytywany w procesie rzuci błąd?

Ale czemu wgl chcesz informować świat o tym z jakiego mikroserwisu Twój mikroserwis korzysta?

Ten "drugi mikroserwis" to jest szczegół implementacyjny Twojego mikroserwisu, więc traktuj to tak, jak po prostu jak error w Twoim kodzie. Powinieneś też oczywiście zawsze oprogramować co się ma stać kiedy ten drugi serwis nie odpowie, tak jakby to była integracja z każdym innym serwisem.

0
piotrpo napisał(a):

500 nigdy nie jest dobrym pomysłem, bo mówi jedynie "autobus się zepsuł". 503 pasuje tu bardziej.

503 byłby dobry gdyby to jego mikroserwis nie wstał; nie ten drugi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1