Powrót do danej lini.

0

Witam w ostatnim czasie zacząłem uczyć się programowania w Javie, chciałem zrobić dla młodszego brata Fiszki, w których mógłby się uczyć Angielskiego, lecz stanąłem w miejscu, nie wiem jak wrócić do danej linii(chodzi mi dokładnie o linie 14), jeśli popełni on błąd(linia 21). java fiszki.png
Wiem, że to mało oryginalny pomysł bo jest tego w Internecie pełno, lecz traktuje to bardziej jako kolejną lekcję dla mnie.

2

Polecam pętle. W tym wypadku do while

0

Mógłbyś mi pokazać jak ją w tym przypadku wprowadzić?

2
Erykm1 napisał(a):

Mógłbyś mi pokazać jak ją w tym przypadku wprowadzić?

W sensie mam ją w paincie dorysować do twojego kodu?

0

public static void main(String[] args) {
Scanner scanner = new Scanner(System.in);
System.out.println("Witaj, jak masz na imie? :)");
String name = scanner.nextLine();
String pow = "Teraz spróbuj je powtórzyć.";
System.out.println("Witaj " + name);
System.out.println("Zacznijmy nauke czasowników nieregularnych w języku angielskim");
System.out.println("Pierwsze przeczytaj zdanie, a następnie spróbuj je powtórzyć. ");
String a = ("amen");
System.out.println(a);
System.out.println(pow);
String first = scanner.nextLine();
if (a.equals(first)) {
System.out.println("Super! " + name + " przejdźmy do następnego");
} else {
System.out.println(name + " Spróbuj jeszcze raz!");

Łatwiej będzie dopisać. A mam jeszcze do tego pytanie, czy kod jest wystarczająco przejrzysty? Czy w tych paru linijkach jest coś co mógłbym zmienić?
Amen jest tutaj wpisane po prostu jako krótkie słowo, które służyło mi do sprawdzenia czy jest wszystko dobrze.

4

Użycie pętli do-while wygląda tak:

import java.util.Scanner;

public class WhiteOnlyPL {

     public static void main(String []args){
         
        final Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        boolean condition = true;
         
        do {
          System.out.println("Jaki jest najlepszy język programowania?");
          final String name = scanner.nextLine();;
          condition = "Haskell".equals(name);
          
          final String message = condition ? "Brawo" : "Źle";
          System.out.println(message);

          
        } while (!condition);
     }
}
0

@RequiredNickname: @KamilAdam Dziękuje :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1