JAVA Intelij

0

Witam mam stworzone w Intelij dwie klasy:

import javax.swing.*;
import javax.swing.text.View;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;


public class GlowneOkno {
    private JButton rozpocznijButton;
    private JPanel panel1;



    public static void main(String[] args) {

        JFrame frame = new JFrame("Główne okno aplikacji");
        frame.setContentPane(new GlowneOkno().panel1);
        frame.setDefaultCloseOperation(WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE);
        frame.pack();
        frame.setVisible(true);
    }
}

oraz

import javax.swing.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;

public class StronaStartowa {
    private JButton button1;
    private JPanel panel1;


    public StronaStartowa() {
        button1.addActionListener(new ActionListener() {
            @Override
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                StronaStartowa startowa = new StronaStartowa();
                startowa.isVisible(true);
            }
        });
    }

    public static void main(String[] args) {
        JFrame okno = new JFrame();
        okno.setContentPane(new StronaStartowa().panel1);
        okno.pack();
        okno.setVisible(true);
    }

}

czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć czemu po kliknięciu w button w oknie głownym nie przechodzi mi do strony startowej? w ogóle public void actionPerformed(ActionEvent e) {
StronaStartowa startowa = new StronaStartowa();
startowa.
}
nie podpowiada funkcji isVisible. Na netbeansie mi to działa a na Intelij nie. Wiem że netbeans wypisuje sam dużo kodu ale jak to na intelij zrobić?

0

To co napisałeś nie ma żadnego sensu. Co chcesz zrobić? Chcesz zeby po kliknięciu buttona pojawiło sie to drugie okienko? W programie powinieneś mieć TYLKO JEDEN main!
Dodaj akcje do buttona button1 w klasie GlowneOkno.

A funkcji isVisible(boolean) nie ma, bo co niby miałaby robić? o_O Moze chodziło o setVisible?

Moja osobista rada: zacznij moze od hello world i od prostych programów które mają przynajmniej kilka obiektów? Bo w tej chwili nie rozumiesz różnicy między klasą a obiektem a bez tego trudno cos napisać.

0
Shalom napisał(a):

To co napisałeś nie ma żadnego sensu. Co chcesz zrobić? Chcesz zeby po kliknięciu buttona pojawiło sie to drugie okienko? W programie powinieneś mieć TYLKO JEDEN main!
Dodaj akcje do buttona button1 w klasie GlowneOkno.

A funkcji isVisible(boolean) nie ma, bo co niby miałaby robić? o_O Moze chodziło o setVisible?

Moja osobista rada: zacznij moze od hello world i od prostych programów które mają przynajmniej kilka obiektów? Bo w tej chwili nie rozumiesz różnicy między klasą a obiektem a bez tego trudno cos napisać.

Chodziło mi o setVisible, a co do main to usunąłem ze StronyStartowej i rzeczywiście pomylilem ActionListener nie miał być w StronieStartowej tylko w GlowneOkno ale mimo tego i tak setVisible nie jest widoczne. Czy może jakaś mała podpowiedź jak powinienem otworzyć drugie okno po kliknieciu w button?

0

Spokojnie, robimy powoli progres. Czemu twoja StronaStartowa miałaby mieć jakieś setVisible skoro nie dziedziczy z żadnej kontrolki UI? o_O Możesz tam dać jakieś extends JFrame czy cos, to będzie się coś wtedy dało "pokazać".
Podobnie zresztą z tym głównym oknem, generalnie zamiast JFrame frame = new JFrame("Główne okno aplikacji"); raczej robi się tak ze ta twoja klasa ma extends JFrame i budujesz sobie widok w konstruktorze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1