Jakie aplikacje piszę się w Javie?

0

Jak w temacie. Jakie aplikacje piszę się głownie w javie webowej? Nad czym programiści tak ciężko pracują?

Chciałbym was poprosić o konkretne przykłady. No chyba że to jest tajne ;)

0

Biznesowe :) A więc klient chce coś mieć i my to klepiemy. Np klient chce by wygenerować z jakichś danych jakiś raport i wtedy robimy konfigurację raportu poprzez stronę internetową i pokazujemy też przycisk do jego ściągania.

0
Wibowit napisał(a):

Biznesowe :) A więc klient chce coś mieć i my to klepiemy. Np klient chce by wygenerować z jakichś danych jakiś raport i wtedy robimy konfigurację raportu poprzez stronę internetową i pokazujemy też przycisk do jego ściągania.

Strona internetowa generująca reporty. Nie brzmi zbyt ciekawie :D

0
Skromny Żuk napisał(a):
Wibowit napisał(a):

Biznesowe :) A więc klient chce coś mieć i my to klepiemy. Np klient chce by wygenerować z jakichś danych jakiś raport i wtedy robimy konfigurację raportu poprzez stronę internetową i pokazujemy też przycisk do jego ściągania.

Strona internetowa generująca reporty. Nie brzmi zbyt ciekawie :D

A w jaki sposób chcesz mieć dostęp do danych i mieć wszystko bezpiecznie schowane na serwerze, tak żeby osoby trzecie nie mogły tych danych zmieniać/usuwać?

1
Skromny Żuk napisał(a):

Strona internetowa generująca reporty. Nie brzmi zbyt ciekawie :D

Z jednej strony to był tylko przykład, a z drugiej to praktycznie każda aplikacja biznesowa pozwala na wygenerowanie czy ściągnięcie jakichś raportów.

2

Strona internetowa generująca reporty. Nie brzmi zbyt ciekawie

Zależy od raportu :) Może być to proste opakowanie SQLa, może być, to raport, który przemieli pod spodem pół grafu FB z użyciem BigData :)

2

@Skromny Żuk albo ten raport to będzie healthcheck marsjańskiego łazika ;) Nie wiem czemu uważasz że będzie to nieciekwe.

0

Generalnie mało ciekawych rzeczy w Javie ostatnio powstaje.

0

To że brzmi coś nieciekawe to nie znaczy że jest. A taki raport może na przykład powstać z dużej ilości danych, może być dużo opcji do wyboru (ja na przykład miałem raz 30) i trzeba optymalnie napisać. Kilka miesięcy temu pisałem taki ciekawy mechanizm raportowania i nie zauważyłem żeby to był banał :)

1

Jak byłem mały to jarało mnie jak program miał dużo okienek, ikonek i kolorków. Teraz jakoś wolę skupiać się na backendzie.

0

Mnie to nawet interesowało ale stwierdziłem że nie chce mi się co pół roku nowego frameworka JS uczyć, a poza tym nie ogarne na raz dobrze i frontu i backendu :D

0

My np. piszemy coś w stylu telewizji online. Oparte na architekturze mikrouslug, nasza firma ma kilka z nich (outsourcing). Tylko backend, żadnych raportów (jak na razie). Docelowo będziemy musieli obsługiwać miliony połączeń, więc jest wiele ciekawych wyzwań.

0

W Javie webowej można napisać duży sklep internetowy, porównywarkę cenową czy portal społecznościowy. Taki filmweb.pl jest napisany w Javie i chyba twitter, a może i w Scala.
Z desktopowych programów napisanych w Javie nie lubiłem nigdy jDownolader, ile razy mi się to zawieszało i zacinało. Teraz ponoć JavaFX przyspieszyła programy na desktopie tworzone w Javie, ale i średnia pamięci RAM na komputerach się zwiększyła. https://www.nethut.pl/artykuly/dlaczego-nie-pisze-aplikacji-w-javie/

0

Jest sporo rzeczy które nie widać na pierwsze oko że są w Javie, na przykład z tego powodu że nie generują charakterystycznych rzeczy (np load balancer stripuje nagłówki z wersją serwera który wygenerował response, albo ktoś sobie zmienił JSESSIONID na SESYJNE_CIACHO. Sporo rzeczy może też mielić jakieś dane w tle, a wystawione są przez jakieś endpointy zaklepane w Rubym czy Pythonie a konsumowane przez JSowy framework który jest akurat popularny w danym miesiącu.

1
Pijany Pralinek napisał(a):

W Javie webowej można napisać duży sklep internetowy, porównywarkę cenową czy portal społecznościowy. Taki filmweb.pl jest napisany w Javie i chyba twitter, a może i w Scala.
Z desktopowych programów napisanych w Javie nie lubiłem nigdy jDownolader, ile razy mi się to zawieszało i zacinało. Teraz ponoć JavaFX przyspieszyła programy na desktopie tworzone w Javie, ale i średnia pamięci RAM na komputerach się zwiększyła. https://www.nethut.pl/artykuly/dlaczego-nie-pisze-aplikacji-w-javie/

JavaFX ma wycieki pamięci i dlatego żre RAM.

W Javie (a konkretnie Swingu) jest napisana platforma IntelliJ będąca podstawą dla IntelliJ IDEA i większości IDE od JetBrains - wszystkie działają szybko, biorąc pod uwagę funkcjonalność. Jako ciekawostkę podam, że powstające IDE dla C# o nazwie Rider, które jest połączeniem platformy IntelliJ (tej napisanej w Javie) jako frontendu i Resharpera (napisanego w C#) jako backendu działa szybciej (według twórców) niż połączenie Visual Studio jako frontend plus Resharper jako backend.

Swing jest generalnie szybki, ale w każdym języku i bibliotece da się napisać gniota, a takim najwyraźniej jest jDownloader.

PS:
Niektórzy narzekają na to, że w IDE od JetBrains czasem coś musi się indeksować i przez parę chwil po zaimportowaniu projektu nie ma indeksowania i poprawnego kolorowania składni. Równocześnie podają, że taki np Notatnik nie musi nic indeksować. No ale coś za coś - albo czekamy na indeksowanie raz na ruski rok i mam full zestaw funkcjonalności, albo nie czekamy na nic i zostajemy z Notatnikiem.

0

Zdaje mi się, że Java jest w 60% przeznaczona do przetwarzania danych. Cała reszta polega na ich przesyłaniu, parsowaniu, wyświetlaniu itp.
Takie mam odczucie po niewielkim czasie nauki

0

Klika "enterprisowych" CMS jest zrobionych na Javie. Hybris, Coremedia, Adobe Experience Manager - przy czym ten ostatni jest całkiem fajny z punktu widzenia architektury i wygody programowania. (Tylko drogi skubaniutki).

0

Systemy baz danych i technologie około-bazodanowe. Np. DSE, Cassandra, Hadoop, Spark (Scala, ale można zaliczyć do ekosystemu Javy), Kafka, Elastic Search, Solr.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1