MySQL i JavaFX TableView

0

Witam,

napisałem "prostą" metodę wypełniającą TableView danymi z bazy danych, ale jak sprawić aby metoda była uniwersalna?

private void wyswietlTabele()
	{
		TableView<Person> table = new TableView<>();

		layoutTabeli = new VBox();

		wyslanieZapytaniaDoMySQL("DESCRIBE " + nazwaWybranejTabeli);
		naglowkiTabli = wyswietlBazy(rs, 1);

		for (String a : naglowkiTabli)
		{
			TableColumn<Person, String> kolumna = new TableColumn<Person, String>(a);
			kolumna.setCellValueFactory(new PropertyValueFactory<>(a));

			table.getColumns().add(kolumna);
		}

		Label test = new Label("aaa");

		ArrayList<String> pobraneDane = new ArrayList<>();
		wyslanieZapytaniaDoMySQL("SELECT DISTINCT * FROM " + nazwaWybranejTabeli);
		pobraneDane = wyswietlBazy(rs, naglowkiTabli.size());

		final ObservableList<Person> data = FXCollections.observableArrayList();

		int licznik = 0;

		for (int i = 0; i < pobraneDane.size() / naglowkiTabli.size(); i++)
		{
			data.add(new Person(pobraneDane.get(licznik++), pobraneDane.get(licznik++), pobraneDane.get(licznik++)));
			licznik++;
			licznik++;
		}

		table.setEditable(true);

		table.setItems(data);

		layoutTabeli.getChildren().addAll(test, table);

		sceneTabeli = new Scene(layoutTabeli);
		window.setScene(sceneTabeli);
	}

Metoda korzysta z prywatnej klasy w której są 3 zmienne: imie, nazwisko oraz email - znam budowę bazy. a Co jeśli nie będę wiedział jak zbudowana jest dana tabela?

0

Przede wszystkim aczego klasa prywatna ?

0

Została napisana tylko i wyłącznie do testu działania samego w sobie TableView, ostatecznie zostanie to "przerobione" lub usunięte. Chodzi teraz głównie o zasadę Tworzenia TableView w sposób hmm dynamiczny i uzupełnienie o dane z danej Tabeli. Obecne rozwiązanie działą tylko wtedy gdy wczytana tabela posiada pola imie, nazwisko i email tak jak owa prywatna klasa, gdy.

0

Wedlug mnie aby byla ona uwiersalna musi zawierac w nawiasach okraglych jakies typy zmiennych, ktore beda wykorzystane w innym miejscu

0

Chodziło mi bardziej o samą metodę wprowadzania danych do tabeli ale już znalazłem rozwiązanie w dokumentacji.

Pozdrawiam

ps. link dla osób zainteresowanych http://docs.oracle.com/javafx/2/ui_controls/table-view.htm

0

desktop java niby nie zyje a co chwila jakies pytania z nia zwiazane.

0

Szlifujesz swój język pisząc w SWINGu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1