JSF a uruchomienie aplikacji na "prawdziwym" hostingu

0

Razem z kolegami udało nam się napisać (prostą, ale całkiem fajną i funkcjonalną) aplikację w JSFie.

Mamy jednak problem, w jaki sposób "postawić" ją na domenie, aby była dostępna online, i żeby można było z niej normalnie korzystać? Jakie muszą być wymagania hostingu, co ja muszę (oprócz wrzucenia aplikacji na serwer) zrobić, aby wszystko działało, tak dobrze, jak na lokalnym moim np. GlassFishu? Dzięki :)

0

Najprościej na Jelastic - tylko że to płatne (60 zł/mc przy mało używanej prostej aplikacji). Prościej się nie da.

Najtrudniej będzie z własnym wirtualnym serwerem w chmurze, np. digitalocean. Wtedy dostajesz dostęp do konsoli i instalujesz (i zabezpieczasz) wszystko sam od zera.
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-glassfish-4-0-on-ubuntu-12-04-3

DigitalOcean zaczyna się od 18 zł / mc (ale ten najniższy pakiet może być za mały).

Możliwe że ktoś poda coś pomiędzy. Rozwiązania "pomiędzy" które ja znalazłem nie są godne polecenia.

0

ja chętnie bym się podłączył do pytania jak jest okazja :)
a co np z heroku?

bo mam restowy serwis napisany za pomoca springa i chciałbym go, tak jak @AdamR mówi upublicznić w necie, żeby można było z niego swobodnie korzystać z różnych urządzeń.
zakładając, że już wszstko stoi na embedded jetty'm (spring boot), jest jakiś fajny i prosty hosting dla takiej aplikacji?

kumpel mi podpowiada, że np na ovh.pl jest VPS za 9zł/mc, instaluje tam ubuntu 14 server i sprawdziłem na jego liście serwerów do zainstalowania - jest jetty (tylko szczerze mówiąc nie wiem, czy jak mam embedded jetty to potrzebuje jeszcze tam jettego? czy tylko jakis interpreter javy? czy cos? :) nigdy się tym za mocno nie interesowałem, bo ćwiczyłem na localhost'cie)

oczywiście pytam o płatne/darmowe opcje. gdyby była free to fajnie, ale jeśli płatna to przeżyjemy, tylko najlepiej nie w granicach 100zł/mc :D

0

**Heroku **
(nie testowałem!) Ten serwis z tego co się orientowałem to połączenie GitHuba z hostingiem - przesyłasz im źródła a oni (automatem) budują aplikację i uruchamiają.
Dla kogoś kto interesuje się prawem autorskim może to budzić pytanie "WTF? mam im dać źródła swojej cennej aplikacji?".
Jest też możliwość przesłania skompilowanej wersji ale z ich strony wyglądało to dla mnie trochę jak "na odczepnego". Więc pewnie słabo wspierane.

ovh.pl
Ma czarny PR w necie. Znam osobiście ludzi którzy tego używają i polecają, ale po przeczytaniu paru historyjek o poziomie wsparcia technicznego dałem sobie spokój.

za free
W środowisku Java to za free to można ew. postawić serwer u siebie w domu ew. u kolegi ze stałym łączem. Potrzebny będzie tylko stałe IP ew. DynDNS.

Wady:

  • klienci są ograniczeni Twoją przepustowością wychodzącą (która jest zwykle o wiele mniejsza niż przychodząca)
  • gdy pada Ci sieć, pada serwer
  • gdy zapomniałeś zapłacić za net, pada Ci serwer
  • gdy zabrakło prądu, pada Ci serwer
0

a sa jakies juz sprawdzone opcje? dla domowych zastosowan i testowania jakis sposob zeby springowa (albo wgl javowa) aplikacje hostingowac gdzies?

1

Panowie Panowie.

OpenShift od redhata. Wystarczy Ci do wszystkiego ;]

0

@mały Pomidor
z tego co widzę to nie ma tutaj jettego :(
Image and video hosting by TinyPic
a jak wyglada sprawa deployu takiej aplikacji jak mam embedded jetty a np zwyklego jettego czy tomcata?

1

A jaka dla Ciebie jest różnica? Masz tomcata albo jbossa

0

Embeddowanego jettyego również odpalisz bez problemu. Robisz cartrige typu DIY i tylko przygotowujesz skrypty uruchamiające i zabijające usługę, założe się, że są jakieś gotowe jeżeli koniecznie potrzebujesz jettyego.

0
azalut napisał(a):

@mały Pomidor
z tego co widzę to nie ma tutaj jettego :(
Image and video hosting by TinyPic
a jak wyglada sprawa deployu takiej aplikacji jak mam embedded jetty a np zwyklego jettego czy tomcata?

Jetty DIY cartrige

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1