GregorianCalendar w Eclipse i NetBeans

0

Jest taki fragment kodu :

import java.util.Calendar;
import java.util.Date;
import java.util.Enumeration;
import java.util.Formatter;
import java.util.GregorianCalendar;
import java.util.TimeZone;
  • kilkanaście innych importów potrzebnych w klasie
class JakasKlasa {

1.    GregorianCalendar kalendarz = (GregorianCalendar) GregorianCalendar.getInstance();
            
2.    kalendarz.setTime(new Date());   

3.    int dzienMiesiaca = kalendarz.get(Calendar.DAY_OF_MONTH);
...
...
}

w kodach nie ma oczywiście numeracji linii

Eclipse to kompiluje i uruchamia bez problemu

NetBeans w linii 2 sygnalizuje błąd "package kalendarz does not exist", ale w linii 3 nie sygnalizuje błędu

Czy ktoś wie o co może chodzić ?

0

Po pierwsze, nie wierzę.
Po drugie, jeśli potrzebujesz obiekt reprezentujący aktualna datę, to możesz go uzyskać prościej:

GregorianCalendar kalendarz = new GregorianCalendar();
0

Co do wiary, to przesyłam zrzut. Zmieniłem na proponowaną definicję, ale nie pomogło

Mogę podesłać zrzut z Eclipse że jest OK

0

Czy w Eclipse i NetBeans otwierasz ten sam plik, czy dwa identyczne Twoim zdaniem pliki?
Jakie są komunikaty przy próbie ręcznej (poza IDE) kompilacji tego pliku?

0

Pliki należą do dwóch różnych projektów. Ten w Eclipse jest w Java SE, a NetBeans w Java EE. Klasa nie jest servletem, tworzy pewną kolekcję. W związku z różnymi platformami są jednak między nimi różnice (w SE jest awt, swing, itp). Przedstawiony na zrzucie początek klasy jest identyczny. Pomijając wszystko, to nie rozumiem co może być nie tegez w tej linii z błędem. Skompiluję to potem z linii poleń, to napisze co napisało.

1

Kod jest wrzucony luzem do klasy (nie jest w metodzie). Cała reszta się kompiluje, gdyż masz w każdej innej linii deklarację zmiennej.

0

Bingo ! szacun dla kolegi. Rzeczywiście w metodzie kod działa ! Przy przechodzeniu na EE zbyt uprościłem klasę - żeby się nie pogubić. Z kilku przeciążanych metod zrobiłem jedną, deklaracje zmiennych przerzuciłem do klasy, no i wyszedł bigos. Na przyszłość mam nauczkę : pliki identyczne są tylko prawie identyczne :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1