JSF, wyświetlenie komunikatu

0

Witam, mam h:command buttona, który powoduje wykonanie mniej więcej takiej metody:

public String dodaj() {
 // tutaj coś się dzieje!
return "dodano";
}

Po kliknięciu h:command zostanie wykonana metoda dodaj(), a następnie zostanie wczytany plik dodano.xhtml, który w tym przypadku powinien być zdefiniowany statycznie.

Czy mogę zrobić plik, który będzie odbierać komunikaty od wszystkich formularzy ? Powiedzmy niech nazywa się info.xhtml, czyli return "info"; , ale jak do tego pliku przekazać komunikat, który miałby zostać tam wyświetlony ?

Proszę o pomoc, dziękuje!

0

Podbijam temat. Nadal nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, proszę o pomoc!

0
PAOE19912 napisał(a):

Podbijam temat. Nadal nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, proszę o pomoc!

Nie znalazłeś, bo pewnie słabo szukasz.
http://lmgtfy.com/?q=h%3Amessage

0
chodnik napisał(a):
PAOE19912 napisał(a):

Podbijam temat. Nadal nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, proszę o pomoc!

Nie znalazłeś, bo pewnie słabo szukasz.
http://lmgtfy.com/?q=h%3Amessage

Znam znacznik h:message, ale jak go wykorzystać pod mój cel ?

Używam go podczas walidacji jedynie

0

Tam jest przykład użycia h:messages też. Ogólnie to dajesz tą kontrolkę np. na górze strony i w twojej funkcji gdzie coś się dzieje dopisujesz komunikat do kolejki. Przy wyświetlaniu strony pokaże się on w tym komponencie. Komunikat może mieć status informacji, a nie błędu, jak to najczęściej się robi. Zobacz metodę FacesContext.getInstance().addMessage(...).
Dodatkowa sprawa, to nie musisz mieć specjalnej strony gdzie pokazuje się komunikat, możesz go pokazywać na każdej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1