Aplikacja w przeglądarce.

0

Witam,

Chciałbym stworzyć program w Javie obsługiwany przez przeglądarkę, najpierw stworzyłem "normalny" projekt w NetBeans (Java application), później okazało się ,że trzeba ten projekt przerobić na Java Applet żeby aplikacja działała w przeglądarce ,ale teraz mam problem bo chcę wyświetlać aplikacje w opcji fullscreen a w aplecie z tego co czytałem jest to problem.

Mam parę pytań. Czy jest możliwość żebym dodał do kodu HTML plik *.jar z normalną aplikacją tzn.(Java Application) ? Spróbowałem tak zrobić ale wyskakuje error i nie wiem czy error jest wynikiem tego że aplikacja nie jest apletem albo jakieś działania aplikacji w przeglądarce wywołują błąd. Jeżeli normalna aplikacja nie może zostać w tym przypadku użyta zostaje mi tylko skorzystać z jakiegoś frameworka ?

Pozdrawiam

1
rol502 napisał(a):

Mam parę pytań. Czy jest możliwość żebym dodał do kodu HTML plik *.jar z normalną aplikacją tzn.(Java Application) ? Spróbowałem tak zrobić ale wyskakuje error i nie wiem czy error jest wynikiem tego że aplikacja nie jest apletem albo jakieś działania aplikacji w przeglądarce wywołują błąd. Jeżeli normalna aplikacja nie może zostać w tym przypadku użyta zostaje mi tylko skorzystać z jakiegoś frameworka ?
Pozdrawiam

gdyby można tak było zrobić to po co byłyby applety? ;) co ta aplikacja ma w ogóle robić.

Jak chcesz fullscreen to możesz pobawić się w JNLP, aplikacja odpalałaby się jako desktopowa. Applet też da się tak zrobić ale trochę męczenia może być, zależy czy ma się dopasować do rozmiaru okna przeglądarki czy rozmiarów ekranu.

1

Jest coś takiego jak WebStart i protokół JNLP. Polega to na tym, że piszesz aplikację, a na stronie umieszczasz linka do pliku jnlp, który dopiero wskazuje gdzie jest aplikacja. Nie jest to jakoś szczególnie trudne a może rozwiązać twój problem. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://docs.oracle.com/javase/tutorial/deployment/webstart/deploying.html

0

Dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1