J2EE w czym sie pisze wygląd ?

0

Tworząc serwisy na J2EE w czym sie tworzy stronę wizualną, czyli jakieś przyciski, edity itd.
Używa sie Swinga czy inaczej sie to organizuje?

Jak to wpasować w kod takiej strony, jak sie np. używa JSP, servletów i czy inaczej w przypadku np.EJB itp

0
andrew007 napisał(a)

Tworząc serwisy na J2EE w czym sie tworzy stronę wizualną, czyli jakieś przyciski, edity itd.
Używa sie Swinga czy inaczej sie to organizuje?

Jak to wpasować w kod takiej strony, jak sie np. używa JSP, servletów i czy inaczej w przypadku np.EJB itp

html/css/js

0

A nie można tego edytować np. w NetBeans
bo chyba kiedyś widziałem, taki tutorial, że sam tworzy jakieś konrtolki do obsługi bazy danych.

0

A nie chodzi Ci czasem o Java Server Faces?

0

Po pierwsze, UI aplikacji JEE może być napisany zarówno w technologiach okienkowych Swing/SWT/NBPlatform jak i webowych JSF/Seam/Wicket/GWT/DWR i kilkaset innych.

Po drugie JEE z zasady nie posiada klasycznie rozumianej warstwy widoku. Warstwa ta jest zbiorem interfejsów usług oferowanych przez ziarna EJB. Zbiór może być wystawiany jako RMI lub WebServices lub kolejka MQ.

Po trzecie wiele frameworków UI oferuje automaty generujące na podstawie modelu danych różne obiekty np. tabelki czy kontrolki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1