Wspólne określenie na metody "private" i "protected", oprócz non-public?

0

Szukam jednego określenia na metody nie publiczne, ale najlepiej żeby to było jedno słowo bez negacji. Jakieś pomysły?

5

„external” „internal” mi tylko na myśl przychodzi, ale przyznaję uczciwie, że słabo oddaje ideę.

0

Co do "protected" to czy ten koncept nie jest po prostu protezą na to, żeby osiągnąć polimorfizm w językach, w których nie da się inaczej tego polimorfizmu osiągnąć (np. poprzez zaimplementowanie interfejsu czy przez duck typing)?

bo jedyny use case "protected" jaki pamiętam, to było żeby nadpisać w klasie potomnej metody wirtualne zadeklarowane w klasie wyżej.

4

jeśli mamy tworzyć jakiś nowy język (w którym będziemy mogli wymyślać słownictwo do woli), to przychodzą mi na myśl słowa:

  • internal
  • local
  • isolated
  • scoped
  • bounded
0
LukeJL napisał(a):

jeśli mamy tworzyć jakiś nowy język (w którym będziemy mogli wymyślać słownictwo do woli), to przychodzą mi na myśl słowa:

  • internal
  • local
  • isolated
  • scoped
  • bounded

Żadna z tych mi nie brzmi jak suma protected+private, ale super dzieki za odpowiedź. Internal mi za bardzo brzmi jak modyfikator widocznośc w całym projekcie, local brzmi jak metoda anonimowa zadeklarowana wewnątrz innej funkcji. Bounded brzmi jak wstrzyknięta przez dependency injection container, "isolated" - sam nie wiem, scoped - no to jest najbliższe chyba, ale coś mi nie pasuje, bo technicznie "public" też jest "scoped".

Ja jeszcze myślałem o "encapsulated" oraz "hermetic", ale też mi nie pasują.

Dzięki @LukeJL za pomoc, niestety szukam dalej.

5

Inner, own?

0
SkrzydlatyWąż napisał(a):

Inner, own?

Own mi nie pasuje, bo public też może być own.

"Inner" jest nie głupie, aczkolwiek trochę podobne do "inner class".

@SkrzydlatyWąż: dzięki za odpowiedź.

2

Covered, latent, inward, closed, guarded?

0

Skoro nie każdy ma do nich dostęp to może: intimate ?
:-)

0
dmw napisał(a):

Covered, latent, inward, closed, guarded?

  • guarded brzmi jak access ogarnięy adnotacjami.
  • closed brzmi trochę jak metody final, sealed
  • czemu covered?
  • inward , co on ma oznaczać?

Noooooooo, latent jest bardzo dobry. Chyba najlepszy jaki padł w tym wątku do tej pory.

@dmw: dzięki za odpowiedź.

@katakrowa: "intimate" brzmi jak nowy koncept dodany do programu, a nie jak przymiotnik określający już istniejące koncepty. Ale dzieki za odpowiedź.

0
  • inaccessible
  • unobtainable
  • unattainable?

Ewentualnie możesz stworzyć nowy koncept i go promować, np. pritected :P

0
mstl napisał(a):
  • inaccessible
  • unobtainable
  • unattainable?

Żadne z nich nie są prawdziwe, bo te metody są accessible, obtainable i attainable, tylko że nie z zewnątrz. Ale dzięki za odpowiedź. Poprawne byłby "inaccessible from outside", "unobtainable from outside", "unattainable from outside"; a ja szukam jednego słowa.

mstl napisał(a):

Ewentualnie możesz stworzyć nowy koncept i go promować, np. pritected :P

To wlaśnie próbuje zrobić

2

firewalled
unconnected
offline
blocked
secret

3

A może by nazwać takie metody: "own".
Bo są własne, ale też wspólne.
Należą do rodziny (rodzic i dzieci).

1

embedded

0
LukeJL napisał(a):

firewalled
unconnected
offline
blocked
secret

  • Firewall, za bardzo brzmi jak firewall systemowy :D
  • unconnected/offline za blisko nomenklatury sieciowej
  • blocked brzmi jakby nie możnabyło tych metod wywołać również ze środka metody
  • emebdded brzmi jakby była doklejona w jakimś postprocessie albo osadzona w innym języku programowania

"Secret" mi się podoba.

@LukeJL: dzięki za odpowiedzi.

Spine napisał(a):

A może by nazwać takie metody: "own"
.
Bo są własne, ale też wspólne.
Należą do rodziny (rodzic i dzieci).

Metody public też są "own", a ja szukam słowa który wyklucza public.

0

unstaged
bts (behind the scenes)
unexposed
limited

0
LukeJL napisał(a):

unstaged
bts (behind the scenes)
unexposed
limited

  • unstaged brzmi za blisko gita, np "unstaged changes", i za daleko funkcji
  • bts, niby dobre; ale szukam czegoś z jednym słowem
  • unexposed - bardziej brzmi jak export z modułów niż widoczność metod
  • limited nie brzmi jak coś co się odnosi do widoczności.

@LukeJL: ale dzieki za odpowiedzi.

Na razie się waham między "secret" (zaproponowane przez @LukeJL) i "latent" zaproponowane przez @dmw.

Chciałbym żeby dało się tego użyć normalnie w zdaniu, coś w stylu "please, find all x methods", tak samo jak można powiedzieć "please, find all public methods".

8

a co chcesz napisać, jaki jest kontekst? :o

Chciałbym żeby dało się tego użyć normalnie w zdaniu, coś w stylu "please, find all x methods", tak samo jak można powiedzieć "please, find all public methods".

Użyj non-public please, find all non-public methods, bo jest to dość standardowe określenie i nie będziesz musiał na siłę wymyślać jakiegoś nowego, nieużywanego przez nikogo słówka.

0

"reserved"

0
areksum napisał(a):

"reserved"

Reserved for what?

PS: Może chodziło Ci o "restricted"?

0
Riddle napisał(a):

Chciałbym żeby dało się tego użyć normalnie w zdaniu, coś w stylu "please, find all x methods", tak samo jak można powiedzieć "please, find all public methods".

"please, find all private and protected methods"

0
Spine napisał(a):
Riddle napisał(a):

Chciałbym żeby dało się tego użyć normalnie w zdaniu, coś w stylu "please, find all x methods", tak samo jak można powiedzieć "please, find all public methods".

"please, find all private and protected methods"

Wierz lub nie, ale wpadłem na to sam wczesniej! Ale jednak szukam takiego określenia które jest jednym słowem

A pytanie brzmi: wspólne określenie na "private i protected", czego nie rozumiesz?

7

Jak nie nonpublic, to może confidential :P

Tylko że to nie jest pierwszy raz, gdy kolega @Riddle wskazuje rozwiązanie swojego problemu w pierwszym poście i upiera się, że nie.

Chociażby w następującym wątku: Jak poprawnie obsłużyć różną kolejność plików w systemach plików.

Ponad setka postów, jedenaście stron dyskusji trwającej ponad miesiąc, a do tej pory nie wiadomo, czy kolega posortował XD

4

Po co szukasz na sile tego slowa? Powinienes tam postawic non-public albo wprost "private and protected" a nie szukac sobie problemu.

Jak sobie walniesz slowo XYZ, ktorego branza i tak wcale nie uzywa to tylko problemow narobisz.

1

Hidden?

3

Concealed.

2

aż skorzystałem z thesaurusa.
https://www.thesaurus.com/browse/secret
tak więc jako synonim słowa secret mamy np.

  • obscure
  • secluded
  • mysterious
  • classified
  • deep
  • mystic
  • occult
    jak dla mnie okej. Można by zrobić ezoteryczny język programowania, gdzie takie zmienne byłyby "mystic".

Inne słowa kluczowe też można zmienić na tajemnicze. Np. zamiast klas byłyby zwoje (scrolls). Zamiast this czy self byłoby thy. Np.


scroll for Enemy {
   mystic state = bill { attack, patrol, escape }
   revealed position: Vector2
   revealed strength: Number 

   act:
     [enter Player]
     Enemy transform to { Player.strength < Thy.strength ? attack : escape }
}
4

shy
retarded

2

W takim c# przy użyciu refleksji używa się BindingFlags i tam to się nazywa NonPublic. Też w innych językach popularne i jasne jest pojęcie "non public" więc teraz pytanie czy warto szukać pojedynczego słowa przez jakieś dziwne widzimisię, czy użyć frazy która jest już zadomowiona w języku programistów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1