Popularnie wspierane markupy oprócz HTML i Markdown?

0

Jakie znacie popularnie wspierane markupy oprócz HTML i Markdown oraz RST?

0

Wiki text.
Zaledwie kilka miliardów artykułów
Ma kilka mutacji, ma wiele silnikow / parserów *). Chyba najblizszy konkurent Markdowna

BB code (to takie popierdułki, wyboldowanie / italikowanie jednego zdania na chacie)

*) wiele nędznych, ale wyczaiłem i pokochałem dla Javy projekt "bliki" by Axel jakiś tam.

0

@Riddle:

Coś ciekawego kroisz?
Pytam, bo zagadnienia mnie od dawna interesują.

0

PostScript

0
donPietro napisał(a):

PostScript

Widzę, podrzucasz języki idące w stronę wizualną (wiele, wiele bym wymienił) ... zainteresowałem się, i poszukałem "jakiejś" definicji

https://en.wikipedia.org/wiki/Markup_language

Byłem trochę nastawiony, że autorzy pójdą z definicją w stronę słowa "semantyczny", ale widzę to, co ja nazywam "wizualny" tez zaliczają.
A @Riddle zniknął z wątku, i nie wiemy, o co mu chodziło.

Riddle napisał(a):

Jakie znacie popularnie wspierane markupy oprócz HTML i Markdown oraz RST?

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_document-markup_languages

2

Org Mode, ASCII Doc, WikiText, DocBook, troff/groff, oraz BB code dalej jest trochę popularne

0

Szukam do dwóch celów.

Cel pierwszy - dokumentacja oprogramowania, na razie przyglądam się mdx, ale niestety ma małe wsparcie bibliotek i edytorów.

Cel drugi - markup pod dokumentację interfejsu programistycznego, tutaj najbardziej z dostępnych opcji wygrywa dla mnie XML.

Cel pierwszy, musi zawierać wszystko to co markdown (np rst), ale być na tyle custonizowalny żeby dało się osądzać swoje elementy i rozszerzać go.

Cel drugi musi być rzetelnie parsowany przez roboty, więc dobrze żeby był to markup w miarę wybaczający z white spaceami.dlatego markdown odpada, bo głupie spacje mogą zmienić listę w paragraf.

Jak mam pisać w bbcode, to już wolę html.

0

wybaczanie - Wikitext jest prostszy od Markdowna, nie ma "fajnych skrótów" które mogą okazać się ślepą uliczką / zawodzą. Spacja (być może) ma znaczenie na początku linii z tytułami.
Nigdy nie prowadziłem systematycznego porównania - wrażenie uzasadnione czasem, że jest prostsze..

XML - ale jaki, jaka schema ? Mówiąc "XML" bez tego określenia, nie mówisz nic.

bbcode - no nie, to do małych gówienek, dwuzadaniowych fragmentów kolorowanego tekstu na forum

html w ewangelizacjach apostołow wersji .5 jest semantyczny, ale nie wiedziałem tego nigdy w życiu w większej całości.. Bo chyba się zgodzisz, że nie markup kolorystyczny / fontowy a semantyczny. Nie wyobrażam sobie większego dzieła dokumentacyjnego w markupie wizualnym. Semantyka, automatyczne organizowanie się w rozdziały, spisy treści, spisy obrazków / wykresów itd to podstawa.
Inaczej to jak praca magisterska jakiejś blondynki, z ręcznie nabijanymi spacjami / krojami fontow itd

I teraz: rozmawiasz o abstrakcyjnym formacie - czy o implementacji.
Bo np Wikitext w wariancie Wikipedii, oryginalny silnik to zupełnie nie przystaje do nas maluchów.
Dla tej wersji języka, w swoim oprogramowaniu javowskim, używam parsera i utilsów. Wysoka jakość obiektowa, podatność na użycie elementów (+ rozszerzalność, np o własne wiki-tagi)
https://github.com/axkr/info.bliki.wikipedia_parser

Silniki Wiki ... długa opowieść... np w ekosystemie javy jest takie XWiki, produkt opensursowy mający być wszystkim . Nigdy nie znalazłem takiego cięcia, a podchodziłem wiele razy, żeby wykorzystać z tego jeden komponent.
Kupa silników Wikitekstowych w ekosystemie javy, to nawet JSP potrafi używać.

Strasznie fajną implementacją jest (w PHP) DocuWiki. Implementuje nieco inny wariant języka Wiki, i ma fajne, lekkie rozszerzenia wychodzące naprzeciw potrzebom programistów. Wiem, że po moim udziale w zespołach gdzieniegdzie zostało to jako wartość trwała.

Roboty ??? Czego się spodziewasz?
Jak dla mnie, markup jest konwertowany server-side do HTML-a (opcjonalnie PDF), a kto i jak się buja z HTML-em mnie nie obchodzi. Dla mnie jest patologią parsowanie tego i transformowanie Javascriptem na kliencie.
Silnik server-side indeksuje w mapę całości, spisy treści konkretnych (dłuższych) artykułów itd...

0

OWL, RDF, .. JSON ( *JSON-LD ), YAML,

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1