co zamiast winapi? oraz kurs .net?

0

Witajcie,

Wyczytałem, że budowanie całego GUI w winapi jest nieopłacalne. Ale warto się w tym orientować. Za to bardzo jest polecane .NET framework. Szukałem jakiegoś kursu ale nieznalazłem. Co byście mi polecili? Jakaś książka, strona z tutorialami? Bo się w .net nie orientuje jeszcze nic.
A druga sprawa, to jeżeli nie .net to co?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi,
u.

0

Masz racje. Programowanie w WinAPI to masochizm. .NET Framework jest dobra alternatywa. Jak sie za to zabrac? Coz, najpierw musisz miec w ogole pojecie czym jest .NET (.NET != .NET Framework) na ktory sklada sie wiele czynnikow i technologii. Framework jest tylko zbiorem gotowych bibliotek, klas.

W kontekscie Delphi, mozesz poczytac o .NET tutaj: http://4programmers.net/Delphi/.NET

Troche informacji tutaj: Czym jest .NET

Wiecej informacji szukaj na stronach Microsoftu. Ksiązka: "Wprowadzenie do .NET".

0

Szukałem jakiegoś kursu ale nieznalazłem.

No litości - 2 piewsze wyniki z google:

http://www.centrumxp.pl/dotNET/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx
http://www.centrumxp.pl/dotNet/116,1,kategoria,Kurs_C_cz_II.aspx

Delphi to jednak radzilbym sobie darowac, bo to wg mnie jakas pomylka, zreszta nigdy jeszcze nie widzialem, zeby bylo to gdziekolwiek uzywane... tylko C#

0

Sporo linków o C# i ogólnie .NET masz tutaj C# i .NET

0

Acha, dzięki za odpowiedzi. Ale czy .net jest bardzo związany z C#? I czy trudno będzie mi się go nauczyć (c#)? C++ bardzo polubiłem i mam w nim podstawową wiedzę, a c# jest to dla mnie nowa rzecz. W dodatku bardziej przydałby mi się jakiś kurs porównawczy niż kurs od podstaw.

A przepraszam że lekko z offtopuje, ale nie chce zakładać nowego wątku.
Czy nie macie jakiejś listy rzeczy, które powinno się umieć żeby można było powiedzieć ,,znam (w 90%) c++``? Po prostu jestem w jakimś tam etapie nauki a nie ide przez żaden podręcznik (większość z Symfonii C++ już przerobiłem) i nie wiem co dalej robić. Projektuje sobie jakieś programiki na własny użytek, ale nie chce popaść w coś takiego że robie cały czas to samo, a jeszcze dużo nie umiem.

Pozdrawiam
u.

Acha. Teoretycznie można powiedzieć ,,jak sie zna c++ to umie sie napisac np. przegladarke internetową`. Ja o tym wiem, ale to bardzo ogólne pojęcie. A ja po prostu chce wiedzieć, co mam robić. Chyba mnie rozumiecie.
PS. Mam 16 lat i do czasu aż zaczne zarabiać (prawdopodobnie z programowania - to moja pasja) czyli około 5-6 lat mam czas się jeszcze dużo nauczyć. Dlatego przydała by mi się taka lista rzeczy, które sie powinno umieć i bym sobie po kolei realizował.. Pytam czy macie bo może sami byliście w podobnej rozterce.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
u.

0
ubuntuser napisał(a)

Ale czy .net jest bardzo związany z C#?

C# to język natywny dla platformy .NET. Microsoft opracował go specjalnie dla niej i mocno go promuje. Poza .NET C# raczej nigdzie nie występuje.

ubuntuser napisał(a)

I czy trudno będzie mi się go nauczyć (c#)? C++ bardzo polubiłem i mam w nim podstawową wiedzę, a c# jest to dla mnie nowa rzecz.

C# to taki miks C++ i Javy + jeszcze kilka nowych rzeczy. Jeśli znasz C++ to będzie dla Ciebie bułka z masłem (z resztą gdybyś nie znał, pewno też :)) Składnia w zasadzie jest bardzo podobna, masz te same pętle, instrukcje warunkowe, tablice, większość operatorów.
Główna różnica jest taka, że nie musisz tak bardzo martwić się o pamięć, bo zarządzanie pamięcią dla obiektów jest automatyczne i są usuwane, gdy już nie są potrzebne. W związku z tym zarządzaniem pamięcią nie można też "ot, tak" korzystać ze wskaźników (ale w sumie i tak nie ma po co :)). Do tego jeden operator (.) zastępuje dwa (:: i ->). Jest też wiele zabezpieczeń przed częstymi błędami - np. w if można wstawić tylko wyrażenie logiczne, coś takiego:

int x = 7;
if(x)
{
...
}

nie przejdzie nawet przez kompilator.
Do tego każdy case w switchu musi kończyć się instrukcją breake (no chyba, że jest zupełnie pusty). 
Masz też coś takiego jak właściwości - zamiast konwencji metod SetPole i GetPole w klasach.
To tyle, ze znanych mi i pamiętanych teraz różnic, wszak ja C++ nie znam ;)
Pozdrawiam.
0

C# i .NET są ze sobą nierozerwalne. Można korzystać z .NET z użyciem innego języka, istnieją próby przeniesienia wykorzystana C# poza .NET, ale tak na prawdę .NET i C# to klasyka :)

Nie istnieje lista rzeczy, które musisz umieć - można za to stworzyć listę rzeczy i mechanizmów, które jako programista powinieneś rozumieć, a język to rzecz wtórna. Lista ta jest jednak niesłychanie długa i wciąż otwarta - po prostu musisz w pracy zawodowej umieć to, co Twój pracodawca potrzebuje.

Jako podstawę do tego możesz rozważyć spis treści "Symfonii C++" oraz "Pasji C++", czy innych książek, traktujących o języku w sposób wyczerpujący. Reszta to kwestia samodzielnego kształcenia i poznawania technologii pokrewnych.

Co do alternatyw, to istnieje wiele "zestawów" obudowujących Winapi - czasem wręcz pełnych framework'ów, jak choćby borlandowe VCL (tak dostępne w C++ Builder, jak i w Delphi - na tym ostatnim pracują w Polsce ogromne firmy, więc nie przejmuj się, jak ktoś pisze, że to pomyłka), microsoftowe MFC, czy inne, mniej lub bardziej zależne od platformy win32. Jednak .NET jest bardzo rozsądnym wyborem.

0

C++ Builder, jak i w Delphi - na tym ostatnim pracują w Polsce ogromne firmy

Szczawik - mógłbyś podać przykłady takich firm ?

0

Mógłbym, gdy nie fakt, że w jednej obecnie pracuję, a z drugą współpracowałem. Dodam tylko, że każda z nich stanowi głównego (ponad 90% rynku) dystrybutora oprogramowania w strategicznej gałęzi krajowej gospodarki.

Obie korzystają z Delphi i żadna nawet nie myśli zamieniać go na cokolwiek innego. Firm takich jest naprawdę wiele, wystarczy zerknąć na oferty pracy w dużych korporacjach.

0

Hm. Dzięki za odpowiedzi, ale u mnie delphi (Raczej) nie wchodzi w gre. Było by możliwe gdybym od niego zaczynał, ale zacząłem od c/c++ i tego się raczej bede trzymać. C# wydaje sie ciekawą propozycją, zorientuje się i zrobie co moge by się go nauczyć. Choć przez jakiś czas jeszcze będe drążył c++ i winapi.

Hm już wpadłem na pomysł, co zrobić żeby się dokształcać - będe przeglądał kody źródłowe jakiś aplikacji open-source i poznawał nowe rzeczy, oraz tą Pasją C++ się zajmę, w tym czasie czytać też będe o C#.

To może jeszcze ostatnie pytanko, bo mnie to nurtowało:
Żeby w przyszłości spokojnie znaleźć pracę, wystarczy mi bardzo dobra znajomość C++/C# + rzeczy typu WinAPI, wxWidgets, .NET?
Jeszcze może javą się zajmę. A co do robienia stron....ale nie wiadomo dlaczego jakoś nie przepadam za webmasterką... Choć grafike bardzo lubie.

Nie wiem jak to z informatycznym rynkiem pracy jest, programowanie to dla mnie poki co przyjemnosc i nauka, mam nadzieje ze w przyszlosci praca.

Co myślicie na pytanie które wyżej zadałem?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

0

Informatyka to ogólne pojęcie - jak biologia. Na stanowiska pracy szuka się konkretnych specjalizacji, na przykład programistów .NET, programistów pod Winapi, czy po prostu ludzi od baz danych albo urządzeń sieciowych. Nikt w dużych firmach nie szuka po prostu "informatyków".

0

Żeby w przyszłości spokojnie znaleźć pracę, wystarczy mi bardzo dobra znajomość C++/C# + rzeczy typu WinAPI, wxWidgets, .NET?
Jeszcze może javą się zajmę. A co do robienia stron....ale nie wiadomo dlaczego jakoś nie przepadam za webmasterką... Choć grafike bardzo lubie.

Troche za bardzo chcesz się rozdrabniać. Warto mieć pojęcie o wielu rzeczach ale w końcu trzeba się specjalizować w 1-2 technologiach. Bo potem się okaże że znasz 10 technologii średnio a do pracy potrzeba znać 1 ale dobrze. Odradzam nauke jednocześnie C# i Javy. Do tych języków powstało tyle frameworków i bibliotek, że nauka chociaż części z nich spokojnie zajmie pare latek.

0

Dzięki.
Szczawik, nie chce być ,,informatykiem``. Chce być programistą C++/C#
Dziękuje za odpowiedzi i uświadomienie jak to jest.

A jeszcze takie pytanie mam, jak trudno jest o prace na wyżej wymienionym stanowisku? Czy raczej pozostaje mi bycie freelancerem (robi sie aplikacje i np sprzedaje [lub PRÓBUJE sprzedać]) czy jest jednak troche miejsc pracy w firmach i nie trzeba jakos bardzo o nie walczyc?

Wiem, moze to troche sie wydaje smieszne, mam 16 lat a juz mysle czy w przyszłosci bede mial prace... :P

0

Do freenlancerki raczej PHP jest. W C# raczej nie słyszałem żeby ktoś freelansował, no chyna że projekty dla leniwych studentów ;) A pracy dla Java/C# jest całkiem sporo, wystarczy poprzeglądać ogłoszenia.

0
rnd napisał(a)

W C# raczej nie słyszałem żeby ktoś freelansował

Jestem jedyny w kraju? Wow! :)

0
somekind napisał(a)
rnd napisał(a)

W C# raczej nie słyszałem żeby ktoś freelansował

Jestem jedyny w kraju? Wow! :)

Jest nas dwoch :P

0

Cóż pewnie freelancerów COBOLA też dało by się znaleźć, ale czy można powiedzieć, że jest to język freelancerów ? :P

0

COBOL ma taka jedna fajna ceche, ze kod rezlizujacy dzielenie dwoch licz zmiennoprzecinkowych jest dluzszy nawet niz w assemblerze.
Najbardziej porypany język jaki widziałem heh (no ale w koncu wiek swoje robi)

C++ bardzo polubiłem i mam w nim podstawową wiedzę, a c# jest to dla mnie nowa rzecz.

Jezeli tak, to C# nie jest to nowa rzecz. Jezli wyrzucisz z C++ wszystko co bylo najbardziej klopotliwe badz najtrudniejsze, a dodasz kilka rzeczy, ktore az sie prosi ze powinny byc bo bardzo ulatwilyby zycie, to otrzymasz C# :-) Ot chodzby foreach, switch dla typow innych niz liczbowe i wiele wiele innych - mala rzecz a cieszy.

Natomiast managed C++ to w moim odczuciu to troche odwrotna droga... no ale coz.

Szczawik napisał(a)

Delphi - na tym ostatnim pracują w Polsce ogromne firmy, więc nie przejmuj się, jak ktoś pisze, że to pomyłka)

Hmm a dla mnie sie zawsze wydawalo, ze projekty w Delphi owszem sa, ale tylko dlatego, ze sia "ciagniete" stare projekty zaczęte kiedyś w Delphi. Poza tym ja mialem na mysli Delphi pod .NET - bardzo watpie ze ktokolwiek uzywa tego zamiast C# i Visual Studio.... to margines jeszcze mniejszy niż managed C++

0

COBOL jest bardzo popularny. Można w nim zapisać kod, realizujący dzielenie dwóch liczb zmiennoprzecinkowych, w analogiczny sposób, jak w językach ogólnego przeznaczenia (C, Pascal). Można też zapisać w postaci długiego opowiadania.. i to jest jego największa zaleta - kod samodokumentowujący się. Nic dziwnego, że szacuje się, że 80% linii kodu na świecie to kod COBOLa.

A freelancerów tego języka jest sporo - szczególnie od czasu, jak ten język zaczęło wspierać Fujitsu.. jest sporo, ale nie w Polsce.

Ale to taki mały OT.

0

Ja osobiście bym wolał pracować w firmie niż być freelancerem i z uporem maniaka szukać zleceń (bo ja zwykle nie mam szczęścia i pewnie bym się nieźle musiał namęczyć :P ). No chyba że pieniądze były by lepsze.

W takim razie, niedługo zabiore się za C#'a.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, troche się dowiedzialem.

A jeszcze takie małe pytanko, w jakim wieku Wy zaczęliście prace/wykonywać zlecenia? I w jakim języku? Trudno było o prace czy zwyczajnie zajrzeliście - ,,oo, ogłoszenie akurat dla mnie!`` ? I ostatnie, ile lat Wam zajęła nauka tego języka?

Pozdrawiam,
u.

0

Ja w wieku 19 lat (czyli 8 lat temu) i od 5 lat nie szukam zlecen, bo same mnie znajduja ;) Zwykle narzekam na nadmiar pracy. A jezyki rozne, zaczynalem od c/c++ przez php i jave, teraz c# i php glownie.

0

:-| to ciekawe czy w wieku 26 lat można jeszcze zacząć [green]

..kolega w sumie zaczął mając 27 lat SQL od zera..teraz ma chyba 32 lata i pracuje w TRV jako właśnie programista baz danych i bardzo ładnie zarabia ( około 4 tys. mies.)

0

Pewnie, ze mozna, przeciez za rok nie wybierasz sie na emeryture ;) Wazniejsze jest czy masz do tego checi i glowe, a nie czy zaczales x lat temu.

0
ubuntuser napisał(a)

A jeszcze takie małe pytanko, w jakim wieku Wy zaczęliście prace/wykonywać zlecenia? I w jakim języku? Trudno było o prace czy zwyczajnie zajrzeliście - ,,oo, ogłoszenie akurat dla mnie!`` ? I ostatnie, ile lat Wam zajęła nauka tego języka?

Ja zacząłem w tym roku (21 lat), w C#, praca się znalazła przez ogłoszenie z koła naukowego na uczelni, w C# się bawię od prawie 3 lat (raczej powoli), wcześniej trochę tworzyłem w C, niby od końca podstawówki, ale niezbyt intensywnie.

0

Ja się Winapi uczę od ok 3 miesięcy, czystego C++ od około roku, ale intensywnie się za to zabrałem pół roku temu. Na początku umiałem jedynie stworzyć programik liczący np. średnią i tylko w konsoli, a teraz już prosty edytor tekstu (jeszcze wymaga doszlifowania, dodania menu Edycja, Widok, obsługi czcionek, poprawienia paru bugów, na screenie jego obecna wersja, screen robiony wczoraj)

user image
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9db708e3bfd6cd07

Tak, johny_bravo ma racje. Zacząć zawsze można, byle być odpowiednio zmotywowanym. Ja się programowania w językach C-pochodnych zamierzam nauczyć przez te pare lat (bardzo dobrze) i w wieku około 20 lat fajnie by było wykonywać już jakieś zlecenia.

Dzięki za odpowiedzi, informacje o C# i .NET, temat można zamknąć.

Pozdrawiam
u.

PS. Jakie znacie inne lepsze rozwiązanie na numeracje wierszy niż ja zastosowalem? Bo to moje to po prostu tragedia..

0

A jeszcze takie pytanie,
Czy myslicie że ta pozycja będzie dobrym wyborem:
http://helion.pl/ksiazki/wstpch.htm
?
Jakoś wole się z ksiązek uczyc niz internetowych kursów, a cena jest całkiem-całkiem (np Programming Windows Petzolda 140 zł).

0
ubuntuser napisał(a)

Jakoś wole się z ksiązek uczyc niz internetowych kursów

Znam to uczucie :)
Ja mam to: http://helion.pl/ksiazki/cshpro.htm
i to: http://helion.pl/ksiazki/cshnet.htm

Polecam Core. Z tego, co piszesz nie musisz uczyć się składni języka i instrukcji, dlatego przyda Ci się coś, co opisuje raczej .NET i dostępne w nim biblioteki.

0

somekind dzięki, załatwiłem sobie tą książkę, co prawda będzie po angielsku ale jestem dobry w tym języku więc nie będzie problemów.

A jeszcze takie pytanie odnośnie C# - jeżeli pisze program wykorzystujący biblioteki framework 2.0 to czy moge np potrzebne funkcje skopiować i wkleić w kod mojego programu, by ktoś chcąc mój program uruchomić nie musiał tych bibliotek zainstalować? Bierze się to z tąd, że znajomi mi powiedzieli, że nie każdemu w każdym momencie chce się ściągać 20 MB (bo nie każdy te liby ma).

0

Żeby uruchomić aplikację tworzoną w technologii .NET potrzebny jest .NET framework.

0

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, nie mam więcej pytań. Nie ma na tym forum żadnych punktów ,,pomógł`` więc pozostaje mi tylko Wam wszystkim podziękować za informacje i rady :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1