Jaki tablet do rysowania?

0

Potrzebuję kupić sobie wygodny tablet na podróże oraz do rysowania. Będę na nim używał takie programy jak GIMP, KolourPaint, Krita. Chcę żeby na tablecie dało się postawić linuksa. Mój budżet mieści się między 2000-3000 zł. Chciałbym aby tablet miał procek i kartę graficzną AMD. Także fajnie byłoby aby miał jakiś sensowny dysk, na dysku mam zamiar trzymać głównie swoje rysunki i takie tam pierdółki typu prezentacje na uczelnię.

Co sądzicie o takim sprzęcie: https://www.komputronik.pl/product/678003/lenovo-ideapad-c340-14api-81n600atpb-.html? Nada się do grafiki komputerowej?

0

tablety siedzą na arm a nie na amd i intelu, chyba że widziałeś kiedyś tableta z aktywnym chłodzeniem :)

1

Chwila moment czy potrzebujesz zwykły tablet z androidem/iPad'a czy specjalistyczny sprzęt do rysowania. Te drugie to dosyć drogie, niszowe produkty, tutaj przykład: https://www.wacom.com/en-us/products/pen-tablets/wacom-intuos

Jeżeli chcesz rysować to polecam iPad'a - iOS do niedawna (warto sprawdzić jak to dzisiaj wygląda) najmniejsze opóźnienie [ruch pisaka -> ekran]. Poza tym używałem iPad'a do rysowania i spisywał się znacznie lepiej niż GalaxyTab. W każdym MediaMarkt'cie czy innym tego typu sklepie można się bawić sprzętem do woli.

Na iPad'dzie Linuxa nie postawisz, dodatkowo prawie nic tam nie zmienisz. Z linuxem też nie będzie chciał współpracować.

2

Co sądzicie o takim sprzęcie: https://www.komputronik.pl/pr[...]d-c340-14api-81n600atpb-.html? Nada się do grafiki komputerowej?

Chyba nie ma obsługi aktywnego piórka, więc jest zdyskwalifikowany z miejsca.

Ogólnie to bym powiedział, że Surface, ale wymóg AMD i Linuksa (to jeszcze by się dało powiedzmy) dyskwalifikują ;)

1

Tablety do rysowania nie mają zazwyczaj ekranu ani procesora jako takiego, nie da się na nich odpalać aplikacji. Podpina się je do komputera (lub tableta) i rysuje.
Mylisz chyba tablet (mały przenośny komputer) z tabletem do rysowania. Mimo podobnej nazwy to dwa całkiem różne urządzenia. Przenośne komputery z dotykowym ekranem nie nadają się do profesjonalnego rysowania, nie mają zazwyczaj czujnika siły nacisku (lub mają najwyżej dwa poziomy). Już nie mówiąc że to co zalinkowałeś to laptop. Nadają się do rysowania diagramów albo szkiców, ale nie pełnoprawnej grafiki.
Chyba że faktycznie laptop z obsługą aktywnego piórka i z dużą rozdzielczością, ale tu budżet 2000 - 3000 zł chyba przekreśla szanse.

Kup obojętne jaki laptop (może być z dotykiem lub raczej bez) i do tego tablet graficzny (nawet najtańszy taki za 150 zł będzie lepszy niż rysowanie na ekranie dotykowym). Polecam też zwrócić uwagę na matową matrycę IPS

0

Czy to ma być tablet do rysowania, jak tak to jakiego? Obrazy wektorowe, manga? Może edycja grafiki bo gimp to nie za bardzo program do rysowania.

Żaden laptop nie ma takich możliwości jak tablety do rysowania typu Huion, Wacom.
Pierwszy tablet? Spróbuj go wypożyczyć jak nigdy nie rysowałeś - to nie jest takie proste się przestawić
Polecam bez ekranu - będzie znacznie tańszy i pozwoli wyrobić rękę. Podpinasz USB lub bluetooth

Rozwiązanie będące półśrodkiem to HP Elietbook 360 - obrotowy ekran dotykowy + piórko
Polecam jednak używać go jako ekranu i dokupić tablet na bluetooth wacom/huion

Oprogramowanie do rysowania niezbyt nadaje się na linuxa.
Jak masz możliwość przejdź się do sklepu i porównaj iPAD z tabletami huion/wacom choć odradzałbym iPAD - ograniczać Cię będzie oprogramowanie
zresztą przywołuję @cerrato nie kupuje apple

1

Mam coś takiego.
https://www.wacom.com/en-us/products/pen-displays/wacom-one
Podłączam do komputera.
Zaleta - tablet graficzny - rozsądnej jakości (podobno - ja tego nie docenię - nie jestem grafikiem).
Działa jako dodatkowy ekran - dla grafika to raczej bajer przeszkadzający, z tego co wiem - mi się czasem przydaje.

Do rysowania "w drodze" mam laptop yoga c930 - ma rysik i całkiem daje radę, chociaż ma tylko zintegrowaną kartę (ale właśnie na robienie prezentacji jest spoko).
W ogóle jakby ta yoga miała 32 gb ram to i do normalnej pracy by się czasem nadawała - grzeje się co prawda jak mac, ale na makach ludzie jakoś się męczą i dają radę.

przy okazji: w ogóle składany 360 stopni ekran w małym laptopie ( 2 w 1) to dla mnie oczywistość, super wygodne przy rysowaniu właśnie - domyślam się czemu apple takich nie robi, ale to chore.

0

@obscurity: są tablety posiadające ekrany graficzne. Rysujesz po nich. Jest to lepsze rozwiązanie od tradycyjnego tabletu graficznego bez ekranu.
Takie tablety graficzne produkuje zarówno Wacom (dość drogie) albo np taki XP Pen - trochę tańszy.
Niestety zarówno jeden jak i drugi raczej potrzebuje podłączenia pod komputer/laptop

0

Czy Wacom One będzie dobry do nauki rysowania na początek, jeśli nigdy nie rysowałem na tablecie?

0

@doskanoness: Powiem coś z własnego doświadczenia. Kiedyś (wiele lat temu) miałem tablet Pentagrama - była to moja pierwsza styczność z tabletami graficznymi. To był tradycyjny tablet bez ekranu. Później kupiłem Wacoma Intuos 4 (M). Niestety ma dość spore problemy z driverami pod Windows 10... Dodatkowo przy zakupie proponuje sprawdzić (jeśli dają możliwość testów) wielkość roboczą - jak się okazało czuje się zdecydowanie lepiej na mniejszej powierzchni niż na tak dużym obszarze jaki ma Intuos4...

Mając takie doświadczenia na pewno przed zakupem porównałbym konkurencję. W tabletach graficznych istotne jest też opóźnienie (szybkość) działania na swoim ekranie. Z filmów jakie widziałem te tańsze Wacomy jakoś nie powalają a praca z opóźnieniem może być dość męcząca.

0

Czy tablet graficzny nada się do poćwiczenia pisma odręcznego? Mam brzydki charakter pisma i chciałbym je poprawić.

1
doskanoness napisał(a):

Czy tablet graficzny nada się do poćwiczenia pisma odręcznego? Mam brzydki charakter pisma i chciałbym je poprawić.

No raczej nie. Najlepiej kupić zeszyt A4 w kratkę, ściągnąć z netu jakiś wzornik pisma i po prostu ćwiczyć każdą literkę aż będziesz zadowolony z efektu.

0

Jaki polecilibyście tablet na podróż? Tak przez ciekawość pytam może kiedyś kupię sobie taki. Moje wymogi to długi czas pracy na baterii, jeśli to możliwe procek AMD, wygodna klawiatura i możliwość postawienia na tym sprzęcie linuksa.

0

Jaki polecilibyście tablet na podróż?

To w końcu potrzebujesz czegoś do podróży czy do ćwiczenia pisma? oO

0

Do rysowania już mam kupiony, teraz chcę sobie kupić do podróży.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1