monitor eink dla programisty?

0

Cześć,

mam problem z oczami, planuję przesiąść się na monitor z ekranem E-Ink [Dasung E-Ink Paperlike 3 HD Front-Light and Touch 13.3" Monitor].

Znacie kogoś kto tak pracuje? Widziałem film gościa, który tak jak ja nie mógł pracować na zwykłym monitorze

1

Sam na szczęście nie mam problemów z oczami (więc może czegoś nie rozumiem), ale wydaje mi się, że lepsze będzie kupienie czegoś naprawdę dużego (27 cali lub więcej) i ustawienie tam powiększone rozmiaru czcionki, niż gapienie się w ekranik 13".

0

rzeczywiście nie rozumiesz :-) to całkiem nie chodzi o to

0

chodzi o zastosowaną technologię, LED świeci a-ink nie świeci, podczas czytania książki oczy mnie nie bolą, podczas pracy na komputerze bolą

0

Nie prościej kupić jakąś matową matrycę i wyjałowić kolory, oraz podświetlenie, ogólnie to każda matryca świeci, bo inaczej nie widziałbyś nic.

0

papier nie świeci i też nie widzisz nic?

0
contadorpl napisał(a):

papier nie świeci i też nie widzisz nic?

A w nocy po ciemku coś widzisz? papier odbija światło, a matryca sama je generuje, doucz sie trochę.

0

Czy badałeś ostatnio swoje oczy? Jakiego monitora używasz teraz?
Bo ja też byłem przekonany kilka lat temu, że monitor E Ink byłby najlepszą rzeczą pod słońcem dla mnie, rozwiązaniem wszelkich trosk. ;) Nawet miałem jakieś tam protezy z wolnym odświeżaniem.
No ale miałem dziadowski monitor błyszczący TN i zaczynała mi się wada wzroku, jak się później okazało.
Po zmianie na matowy IPS (wcale nie jakiś super) przestałem odczuwać problemy. Potem okulary oczywiście też jeszcze poprawiły sytuację. A E Ink uwielbiam w czytnikach - to dla mnie najbardziej ulubione gadźety ostatniej dekady.
Oczywiście możesz mieć większy problem niż ja i to będzie miało sens, ale warto sprawdzić wszystkie czynniki, bo taki monitor to duży koszt i chyba trochę kompromisów w używaniu.

2
  1. Pierwsze co mnie straszeni zabolało jak spojrzałem na ten ekran e-ink, to brak kolorowania składni i podświetlania błędów. Może znacznie wpłynąć na produktywność i szybkość skanowania wzrokiem kodu.
  2. Problem z brakiem kolorów nasila się, gdy będziesz musiał otworzyć dokumentację w przeglądarce lub zrobić szybki research na YouTube.
  3. 13 cali raczej nie nadaje się do profesjonalnej pracy. Mam Macbooka z 13 calową matrycą i po uruchomieniu IDE masz połowę ekranu zajętą przez wszelkiego rodzaju toolboxy. Przy bardzo małej czcionce w QtCreator jestem w stanie wyświetlić maksymalnie dwie 80 znakowe kolumny obok siebie.
  4. Posiadam zarówno Kindle z e-ink jak i zwykły 8 calowy tablet. Oba urządzenia służą mi głównie do czytania książek. E-ink jest oczywiście przyjemniejszy, ale różnica nie jest tak duża, jak mogłoby się wydawać.

Jeżeli nie masz konkretnej wady wzroku, która zabrania korzystania z normalnych monitorów, odpuściłbym sobie ten e-ink. Jeżeli bolą Cię oczy, polecam zakupić krople nawilżające, robić przerwy w pracy, zmniejszyć jasność ekranu i ustawić ciemna tło. Taki urok pracy.

1

Od lat czytam na Einku, ale jakoś nie przemawia do mnie praca na monitorze. Chodzi o "kolory"... Musiałbyś mocno popracować nad kolorami. Jak czytam literaturę programistyczna to listingi są bardzo nieczytelne.

Ekran znany od 2015, opieramy się na domysłach, więc sprawdź co myślą o tym użytkownicy czytników: https://swiatczytnikow.pl/pierwszy-na-swiecie-monitor-z-e-papierem-jest-prototyp-no-i-jest-cena/

0

Sam miałem problemy z patrzeniem na zwykły monitor (mrużyłem oczy), i pomagają mi specjalne okulary do komputera. Nie plus, nie minus tylko jakaś specjalna warstwa na "szkłach", U optyka byłeś? może i dla ciebie coś się znajdzie

1

Google : #backlight #flicker #PWM

Te monitory i odczuwanie zmęczenia to jest kwestia idywiduala. (Oprócz Dasunga są zdaje się też E-inki Sony, lepsze.) Ogólnie problem pojawia się przy ekonomicznej metodzie PWM zmniejszania jasności podświetlania stosowanej przez producentów - nawet takich jak Dell. PWM polega na zmniejszeniu częstotliwości - szybki włączenie/wyłączenie wtedy diody gasną na ułamki sekund lub zmianie szerokości wypełnienia impulsu. A to powoduje zmęczenie oczu , bóle głowy, psucie wzroku.

Badania wykazały, że fale mózgowe pulsują w rytm zmian obserwowanego przez wzrok światła. (W skrajnych przypadkach taki światło prowadzi do wywołania padaczki a w konsekwencji czasem do utraty życia.)

Nie do pominięcia jest interakcja z oświetleniem, pulsacją sieci 50Hz. Nowoczesne żarówki są szkodliwe, lepsze są żarówki żarowe 100w.

Benczmarki z podanych tagów google podają, że około 50% laptopów ma zastosowane szkodliwe podświetlanie PWM.

Do tego dochodzi kwestia synchronizacji tego podświetlania z odświeżaniem matrycy. Dobre telewizory z stabilnym obrazem bodajże Sony z oznaczeniem 400Hz miały zsynchronizowane podświetlanie z matrycą. Takie to sprytne. (Tablety Sony mają nieprawdodobny obraz.)

Sony też stosowało wyświetlaczach specjalną technikę wygaszania piksela w celu poprawy jakości obrazu - przyspieszenie krzywej wygaszenia. Rzeczywoście były to najlepsze wyświetlacze na rynku.

Jestem też na kupnie laptopa i zauważyłem, że Microsoft Surface mają bardzi dobry, stabilny nie "parzący" obraz. Tylko cena takich 15" laptopów jest powyżej 10k. Google nie podaje też niestety częstotliwości PWM tego laptopa.

Jeszcze lepiej wypada, ulga dla oczu, Microsoft Surface Studio 2, 28" calowy monitor ze zintegrowanym komputerem. Cena około 18k. (Niestety mimo politycznych zapewnień o dobrobycie świat nam odjechał z dobrobytem).

Zmęczenie od modelu może zależeć od takich cech jak kolor oczu, jak od niego zależy zachorowalność na raka siatkówki, czy ilości pręcików (komórek światłoczułych.)

MacBooki mimo zastosowanej specjalnej technologii wyświetlania czy AMOLEDy Samsunga są dla mnie męczące dla oczu, nie mogę wysiedzieć 10 minut. To że Samsung zastosował ReaderMode w skali szarości świadczy ni mniej ni więcej, że zauważył (w testach) wady swoich wyświetlaczy.

Dobrze też wypada taki ponad 40 calowy 100Hz telewizor LG 4k, jest teraz wg rankingu hitem sprzedaży, patrzy się na niego zupełnie jak na zwykłe przedmioty - bez odczuwanego zmęczenia.

Do tego Dell oszukuje na rozdzielczości, modele z matrycą Philipsa 4K z 4 pikseli robią wirtualne 6 i stąd wyliczają rozdzielczość 4K. Tak marketingowo jest to ukryte, że ciężki jest nawet znaleźć w internecie wzmiankę o tym. Może to dobrze, może źle dla oczu, bo krawędź czcionek nie powstaje na krawędziach pikseli.

Ja osobiście kupiłbym coś Microsoftu. Obraz jest taki "zimny".

0
czysteskarpety napisał(a):
contadorpl napisał(a):

papier nie świeci i też nie widzisz nic?

A w nocy po ciemku coś widzisz? papier odbija światło, a matryca sama je generuje, doucz sie trochę.

chyba jesteś debilem jeśli pracujesz bez oświetlenia zewnętrznego, zresztą nie tego dotyczy temat.

Badałem oczy, mam zespół suchego oka i nic nie pomaga na dłużej niż 10 minut.

Mam dwa monitory EIZO EV2455 i dobrze doświecone stanowisko pracy, używałem antyrefleksu ale do tej klasy monitora nie jest on potrzebny.

Poproszę o ten monitor Sony z e-ink bo google nic mi nie pokazuje.

W zamyśle jest to monitor do pisania kodu, jeśli będą potrzebne kolory mogę odpalić EIZO a tego używać jako pomocniczego, ewentualnie dwa eizo + eink.

0

chyba jesteś debilem jeśli pracujesz bez oświetlenia zewnętrznego

Jako właśnie zdiagnozowany debil, pragnę Cię serdecznie pozdrowić :P

Ja akurat lubię sobie w nocy skręcić jasność monitora do ok. 20% i siedzieć przy zgaszonych światłach. I nie chodzi mi o oglądanie filmów, tylko to są moje częste warunki do pracy.

1

Papier nie świeci, ale Słońce świeci. W dodatku jeśli świeci zbyt mocno to uszkadza skórę i można dostać raka. Czy monitor może spowodować to samo? :]

Myślę, że sprowadzenie tematu do prostego porównania "odbija światło = lepszy, sam świeci = gorszy" jest przesadnym uproszczeniem. Istnieją urządzenia e-ink z podświetleniem (a więc mogą same świecić zamiast tylko odbijać światło z zewnątrz) i tutaj wraca problem kontrastu z otoczeniem. Nie widzę też powodu, by zrobienie błyszczącego ekranu e-ink było teoretycznie niemożliwe. Prawdopodobnie nikt takiego nie robi, bo byłoby zbyt nieczytelne (a więc nie ma sensu).

W monitorach bardzo ważne jest, by obraz był maksymalnie stabilny (bez migotania i trzęsienia się jak w popsutych CRTkach) i równomierny. E-ink mają to w zasadzie wymuszone konstrukcją. E-ink ma bardzo wysoki czas reakcji i zmiany, więc stabilność obrazu jest standardem. W przypadku monitorów CRT / LCD / LED / etc trzeba samemu się zorientować czy monitor zapewnia stabilny obraz w który można wygodnie wpatrywać się godzinami.

3

Żaden monitor nie jest "zdrowy" dla oczu co do zasady, bo to nie jest coś, do czego (jeszcze) jesteśmy ewolucyjnie przystosowani. My mamy stać na lokalnej górce i wypatrywać jakiegoś zwierza do upolowania w oddali, a nie linijki kodu do poprawienia na małym ekranie. Wobec tego, dopóki nie zaczną się rodzić pokolenia z -5 na starcie, przystosowane do patrzenia tylko na ekran, można śmiało założyć, że ekran to kwestia indywidualnej preferencji, rozmiar, czy błyszczące, czy kolorowe czy nie. Każdy sobie indywidualnie musi dobrać, co go "mniej męczy".

0
contadorpl napisał(a):
czysteskarpety napisał(a):
contadorpl napisał(a):

papier nie świeci i też nie widzisz nic?

A w nocy po ciemku coś widzisz? papier odbija światło, a matryca sama je generuje, doucz sie trochę.

chyba jesteś debilem jeśli pracujesz bez oświetlenia zewnętrznego, zresztą nie tego dotyczy temat.

To zapewne bardzo cenny argument w tym temacie, w którym chyba tylko ty sam znasz prawidłową odpowiedź.

Jak dla mnie to oczy, czy monit to najmniejsze z twych problemów.

W ogóle zauważam wysyp ludzi z problemami na forum, chociażby nawet ostatni byt @Nervica chyba zaczyna się rozdział pod tytułem "Depresja jesienna" :)

2

Zgodnie z polska zasadą, nie znam się, to się wypowiem.
Nie korzystałem z tego monitora, ale e ink z zasady ma bardzo długi czas odświeżania. Przejście jednego piksela w inny stan może być bardziej męczonym zjawiskiem niż myślisz. O ile na kindlu czytamy stronę przez pół minuty, o tyle przewijając kod do linii 400 możesz obserwować śieczkę zmieniających się pikseli i dostać apopleksji.
Przepraszam, że tak mówię, ale co zalecił Ci lekarz? Masz w ogóle dopuszczenie do pracy przy monitorze? Czy po prostu pracując na jdg nie robisz takich badań?
Skonsultuj się z 20 okulistami, niech każdy powie Ci swoją opinię i zalecenia co do pracy przy ekranie, może trafisz kogoś kto interesuje się np. Nowymi technologiami i z nim pogadasz o ewentualnym wpływie takiego monitora na Twoje schorzenie. Wzrok jest jeden. Jak nie możesz pracować więcej niż 10 minut to nie jest to na pewno zdrowe dla Ciebie i będzie pewnie pogłębiać problemy.

1

rzeczywiście padły odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania ale żadna na moje, nie mam siły na kretyńskie dyskusje.

1

Na pytanie pośrednio dostałeś odpowiedź.
Nikt tak nie pracuje. Nikt z osób, które się wypowiedziały nie wyobraża sobie nawet takiej pracy.

1
[contadorpl napisał(a)](https://4programmers.net/Forum/1628242

Badałem oczy, mam zespół suchego oka i nic nie pomaga na dłużej niż 10 minut.

A więc problemem nie jest monitor tylko brak filmu łzowego. Ten film jest integralną częścią systemu widzenia.

W takiej sytuacji należy używać dobrych kropli do oczu na bazie hialiurionianu sodu bez żadnych konserwantów i wspomagaczy. Jest firma, która oferuje je o standardowej gęstości oraz drugie o większym stężeniu, gęstości, które wolniej spływają. Są tak kleiste, że nie ma możliwości, żeby spłynęły no powiedzmy w godzinę.

Mimo minimsów (koszty) można korzystać z nich 12h pod warunkiem (to stanowisko farmaceutki), że zachowuje się najwyższe standardy czystości. Nie oddziela się ich brudnymi rękami, nie dotyka niczego dyszą, kładzie w czystym miejscu.

Od razu powiem, że po podaniu kropli trzeba zamknąć powieki i kilkukrotnie obrócić oczami, aby krople rozprowadzić pod górne powieki. To podstawa aplikacji.

Mam dwa monitory EIZO EV2455 i dobrze doświecone stanowisko pracy, używałem antyrefleksu ale do tej klasy monitora nie jest on potrzebny.

Poproszę o ten monitor Sony z e-ink bo google nic mi nie pokazuje.

Czytałem na ten temat około dwa lata temu i była ta kwestia z tego, co pamiętam wycofania się z produkcji. ( Może ostał mi się artykuł w archiwum ...) Sony był droższy...

Tablet Sony 13" z E-ink:

Sony DPT-RP1/B 13” Digital

Są ludzie, którzy podłączyli Kindle jako monitor...

0

Tablet Sony 13" z E-ink:

Sony DPT-RP1/B 13” Digital

Są ludzie, którzy podłączyli Kindle jako monitor...

A ja pytałem o monitor a nie o tablet. Co do kropli: masz na myśli Biolan Gel?

Jurek1980: a gdzie ja pytam o wzrok? Ale konkretnie, gdzie?

e2: serio myślicie, że chce ładować tyle kasy w niedostępny w Europie monitor w dopiero raczkującej technologii bez wizyty u okulisty? Dramat to forum (lub społeczeństwo).

2

e2: serio myślicie, że chce ładować tyle kasy w niedostępny w Europie monitor w dopiero raczkującej technologii bez wizyty u okulisty? Dramat to forum (lub społeczeństwo).

Okulista doradzał jakiś konkretny typ monitora?

2

A może by tak projektor? przynajmniej kolorki będą.

0
contadorpl napisał(a):

Mam dwa monitory EIZO EV2455 ...

Ten monitor ma wysokoczęstotliwościowy PWM poniżej 20 % jasności - niby nic, ale może są ludzie, którzy to czują.
https://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2455.htm

Z innych opcji niż Dasung jest jeszcze Onyx Boox Max3 (wcześniejszy Max2 też) - nie wiem, który lepszy, ale w tym przypadku może być łatwiej o dystrybutora w Europie.

0

Onyxy mają wysoki lag, natomiast Dasung w modelach 2019 bardzo to zniwelował i dlatego bardzo się tym zainteresowałem (polecam filmiki).

Okulista nie zalecił konkretnego typu monitora, musiałem sam się tym zająć i stąd wybór EIZO, które są o niebo lepsze niż masówka z marketu, generalnie jeśli monitor to tylko EIZO albo NEC.

0
contadorpl napisał(a):

Tablet Sony 13" z E-ink:

Sony DPT-RP1/B 13” Digital

Są ludzie, którzy podłączyli Kindle jako monitor...

A ja pytałem o monitor a nie o tablet. Co do kropli: masz na myśli Biolan Gel?

Dokładnie.

Te same cale, hdmi do podłączenia (funkcja monitora) , dostępny statyw no i nie bez znaczenia, jeśli jest lepsza częstotliwość odświeżania, to twoim zdaniem, co lepiej wybrać?

Jurek1980: a gdzie ja pytam o wzrok? Ale konkretnie, gdzie?

Skoro masz zespół suchego OKA...

e2: serio myślicie, że chce ładować tyle kasy w niedostępny w Europie monitor w dopiero raczkującej technologii bez wizyty u okulisty? Dramat to forum (lub społeczeństwo).

0
contadorpl napisał(a):

Onyxy mają wysoki lag, natomiast Dasung w modelach 2019 bardzo to zniwelował i dlatego bardzo się tym zainteresowałem (polecam filmiki).

W męczeniu wzroku drugim czynnikiem poza jarzeniem jest częstotliwość. Zdrowy próg to 80Hz. Więc nie widzę powodu, dlaczego czarno-biały monitor bez podświetlenia miałby być nie męczący. To trzeba wziąć pod uwagę.

Dasung miał 40Hz, obecny model, ale to są niejasne dane google, ma 60Hz.

Z tym że być może ze względu na technologię obraz odświeżany jest na żądanie.

Okulista nie zalecił konkretnego typu monitora, musiałem sam się tym zająć i stąd wybór EIZO, które są o niebo lepsze niż masówka z marketu, generalnie jeśli monitor to tylko EIZO albo NEC.

Ile Eizo ma Hz i czy do obniżenia jasności ma duże/niskie PWM?

xy napisał(a):
contadorpl napisał(a):

Mam dwa monitory EIZO EV2455 ...

Ten monitor ma wysokoczęstotliwościowy PWM poniżej 20 % jasności - niby nic, ale może są ludzie, którzy to czują.
https://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2455.htm

Z innych opcji niż Dasung jest jeszcze Onyx Boox Max3 (wcześniejszy Max2 też) - nie wiem, który lepszy, ale w tym przypadku może być łatwiej o dystrybutora w Europie.

Czytałem recenzję, Onyx 3 ma bardzo niską częstotliwość, wynika to z technologii e-papieru i im wyższu tryb rozdzielczości tym niższa częstotliwość. Przy dużej obraz wchodzi w pikseloze. No, no, no.

0

czegoś nie rozumiem, czytnik sony jest lepszym monitorem niz monitor od dasunga?

Dane EIZO:

Cyfrowa częstotliwość odświeżania DVI/DP: 31 - 76 kHz, 59 - 61 Hz
HDMI: 15 - 76 kHz, 49-61 Hz
Analogowa częstotliwość odświeżania 31 - 81 kHz, 55 - 76 Hz

Drugiego pytania nie rozumiem, tutaj jest specyfikacja:
https://www.eizo.pl/monitor/flexscan-ev2455/#specyfikacja.

Z tego co widziałem to na Onyxie input jest straszny i nie da się pracować, Dasung ma spoko input i wyobrażam sobie pracę na nim.

0
contadorpl napisał(a):

czegoś nie rozumiem, czytnik sony jest lepszym monitorem niz monitor od dasunga?

Chodzi o logikę, nazewnictwo, jeśli coś miałoby być lepsze i nazywać się czytnik z funkcją monitora czy sposobem podłączenia jako monitora, to wybieram, co jest lepsze.

Wtedy (kilka late temu) przypomniałem sobie to był monitor e-ink Sony dla przemysłu, biznesu. Obudowa była czarna, industrialna z uchwytami do mocowania na ścianie, suficie. Był on przeznaczony na rynek japoński, ale jakieś tam wyniki wyszukiwania się pojawiały i był droższy od Dasunga.

Teraz jest taka sama sytuacja z najnowszymi kolorowymi japońskimi e-inkami. Pierwsze modele są przeznaczone na rynek japoński, za dwa lata ma się rozpocząć produkcja. Ale nie ma co sobie robić nadziei, czas odświeżania 20 sekund.

Dane EIZO:

Cyfrowa częstotliwość odświeżania DVI/DP: 31 - 76 kHz, 59 - 61 Hz
HDMI: 15 - 76 kHz, 49-61 Hz
Analogowa częstotliwość odświeżania 31 - 81 kHz, 55 - 76 Hz

Jakoś jest tak, że monitor ma mieć częstotliwość odświeżania 80Hz, najlepiej żeby miał 85Hz. Wynika to z jakichś stałych biologicznych oka, systemu widzenia.

Drugiego pytania nie rozumiem, tutaj jest specyfikacja:
https://www.eizo.pl/monitor/flexscan-ev2455/#specyfikacja.

Z tego co widziałem to na Onyxie input jest straszny i nie da się pracować, Dasung ma spoko input i wyobrażam sobie pracę na nim.

Racja, przeczytałem też taką recenzję, nie da się pracować, bo przy wyższych częstotliwościach Onyx obniża rozdzielczość.

Jednak z tego, co wyczytałem, te dane są jakieś niechwalebne, że nie są podawane w specyfikacjach, Dasung miał 40Hz, w nowszej wersji ma (rzekomo) 60Hz. I dalej brakuje 20, 25Hz. Być może trzeba by było przeczytać w specyfikacji, ze względu na oszczędności baterii obraz odświeżany jest dopiero po zmianie zawartości. (Firmware rozróżnia obraz stały od ruchomego.)

Na męczenie wzroku wpływ ma też owa częstotliwość odświeżania. Są różne zjawiska zachodzące w oku, układzie nerwowym, wspominałem o bólach głowy a w odpowiednich warunkach można dostać padaczki. (Tak było przy okularach 3D czy efektach stroboskopowych w kinie.)

Przykładem takich dziwnych zjawisk jest na przykład wrażenie na filmach, że koła samochodów kręcą się do tyłu. (Podobno to jest wynik aliasingu.) A innym zjawiskiem jest efekt stroboskopowy - jeśli przedmiot obraca się z tą samą częstotliwością kołową co częstotliwość oświetlenia, to wydaje się on nieruchomy. Wtedy można będąc o tym przekonanym dotknąć go i ulec wypadkowi. (O tym wspomina się na każdym szkoleniu BHP dotyczącego obsługi maszyn.)

Także nie wiadomo jak oko odbiera wypadkową i dlaczego się męczy, częstotliwość odświeżania pikseli + częstotliwość odświeżania podświetlenia + częstotliwość oświetlenia zewnętrznego + przesunięcie fazowe między nimi. (Wspomniany efekt antyaliasingu.)

(Zagadka: Odpowiedz sobie, jeśli Dasung był taki świetny, dlaczego Dasung zwiększył częstotliwość odświeżania z 40Hz do 60hz? )

Jak kupisz daj znać jak wrażenia z użytkowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1