Mam smaka na Maca (apple)

0

Hej i siema,
Mój piękny vaio ostatnimi czasy zaczął się delikatnie ujmująć 'psuć', trzeba znaleźć coś nowego..

Co myślicie o kupnie Macbooka pro do programowania? Korzystam z IntelliJ'a + wiadomo serwer/coś pod kolejki trzeba mieć ciągle postawione.
Z tego co widzę, za 3,5-4tys można już ogarnąć konkretny sprzęcik z retiną z '14.

Nie powiem, kusi mnie dedykowany system oraz teoretycznie szybkość tych maców..
Czy warto iść w coś takiego, czy lepiej kupić jakieś elitebook'a etc. ? Zauważę różnicę w szybkości działania (na korzyść maca oczywiście..)?

Dzięki za pomoc, M ;)

5

mac fajnie wyglada ale wolalabym np thinkpada i7, 16GB i duzym ssd. nie sadze zeby wydajnosciowo byl do pobicia

0

Z tego co widzę, za 3,5-4tys można już ogarnąć konkretny sprzęcik z retiną z '14.

używany w sensie?

0

@LukeJL tak używany w sensie

@katelx wygląd to mi tam lotto akurat, pooglądałem recenzje/ porównania m.in. na youtube/ coś niecoś poczytałem i wg większości mac bije na głowę lapki w podobnym przedziale cenowym. Wiadomo, że jeżeli chodzi o hardware, to można coś dostać w owiele lepszej cenie, lecz tutaj dużym plusem wydaje się być połączenie software + hardware tworzone jednak z myślą o tym, żeby to współpracowało możliwie jak najlepiej, a nie "żeby działało (windows)"

poczekam na dalsze opinie :D

2
Mikey napisał(a):

tutaj dużym plusem wydaje się być połączenie software + hardware tworzone jednak z myślą o tym, żeby to współpracowało możliwie jak najlepiej, a nie "żeby działało (windows)"

Apple ma problem z dostarczeniem wydajnych sterowników mimo tego, że wspierać muszą kilka podzespołów. Windows obsługuje ich setki tysięcy, i jak się okazuje, nawet na sprzęcie Apple działa niekiedy lepiej niż Mac OS. http://appleinsider.com/articles/14/02/07/new-mac-pros-support-amds-crossfire-gpu-teaming-but-only-within-windows
No i, żeby nie ten "żeby działało Windows", to w ogóle maków byś nie miał: http://3.bp.blogspot.com/-j9hDolDc_SQ/U5QzyrIHnVI/AAAAAAAAFHM/GmBFzyB4AY0/s1600/timkuk-austin1.jpg
"Jakość" też jest dyskusyjna: http://9to5mac.com/2011/07/28/users-report-video-related-freezes-in-lion/ https://discussions.apple.com/thread/4735947?start=0&tstart=0 http://www.purepc.pl/urzadzenia_mobilne/apple_macbook_pro_program_naprawy_wadliwych_ukladow_gpu http://myapple.pl/posts/3598-problemy-z-systemem-chlodzenia-nowych-macbookow-pro-retina

0

@somekind z tym "żeby działało", chodziło mi o połączenie softwaru i hardwaru z dwóch różnych firm (windows + dell etc.), tj. windows nie jest pisany pod jeden konkretny hardware tak jak os X.

W takim razie.. jeżeli nie mac, to co można by ogarnąć w podobnym przedziale ;) ?

1

Ja mam MacBooka 12 (2015) i śmiga aż miło. Normalna praca to IntelliJ + MacVim (razem z wieloma "backendami" do OCamla, Pythona, Haskella) + Safari + Chrome + iTunes + cztery serwery w tle (backend jest w czterech niezależnych modułach)

Bateria zależnie od natężenia pracy 6 - 10h, touchpad to magia, klawiatura też. Jakość wykonania to już w ogóle.

Miałem wcześniej Dell Latitude E7230 na wypasie (nawet z LTE), a jak teraz zmieniałem, to chwilę pracowałem też na XPS 13 (strasznie go teraz reklamują).

Jak dla mnie, to w tych czasach wszystkie podzespoły są tak wypasione, że bez specjalistycznych narzędzi (typu FPS-y w grach ;) ) nie da się zauważyć różnicy. Na Twoim miejscu patrzyłbym na jakość wykonania, matrycę, wagę, baterię etc.

0
katelx napisał(a):

mac fajnie wyglada ale wolalabym np thinkpada i7, 16GB i duzym ssd. nie sadze zeby wydajnosciowo byl do pobicia

Thinkpad to historia. Obecne ze znaczkiem Lenovo psują się na potęgę.

Apple ma problem z dostarczeniem wydajnych sterowników mimo tego, że wspierać muszą kilka podzespołów. Windows obsługuje ich setki tysięcy, i jak się okazuje, nawet na sprzęcie Apple działa niekiedy lepiej niż Mac OS.

Dobrze, że dodałeś słowo "niekiedy", bo tak cała wypowiedź nadawała by się do działu humor.

0
Tokyo napisał(a):

Thinkpad to historia. Obecne ze znaczkiem Lenovo psują się na potęgę.
nie doswiadczylam tego psucia sie, najstarszy lapek od lenovo dziala mi od dziesieciu lat (pomijajac baterie), mialam jeszcze 3 w domu i bez popadania w fanatyzm - ciezko znalezc kogokolwiek posrod rodziny/znajomych kto moglby sie pochwalic tak mala awaryjnoscia. nie neguje sprzetu od appla, mam od nich telefon i tablet, ale urzadzenie przy ktorym spedzam pol zycia wole sobie wybrac staranniej ;)

0

Żaden z lapków win z podobnego zakresu cenowego nie ma takiej baterii jak mac. Używałem MacBooka pro 15 2014 w pracy i gdyby nie to że mam super wydajnego pcta, to już dawno kupiłbym maca dla siebie. A tak to czekam aż mi się skończą ważniejsze wydatki i wtedy kupię ;) (btw z innych biznesiaków polecam HP - są tańsze od thinkpadów, a równie solidne - elitebooki i probooki, do tego świetna gwarancja)

0

nie czytałem całego tematu, ale że sam używam macbooka to sie wypowiem
kupiłem sobie air 13" i dorzuciłem jeszcze 4 ramu i jestem bardzo zadowolony, ssd jest mega szybki, w porównaniu do pc (xeon 3.4 8core 16 ram z hdd) wszystko działa jakby 6-7x szybciej (dosłownie)
instalowanie jakichś pakietów, updatów, itp działa bez żadnych problemów, większość mozna instalowac choćby brewem albo z apple store, instalują się błyskawicznie, usuwają także
ogólnie sprzęt do programowania jest niemal idealny, ale wiem, że w tej cenie jest wiele innych laptopów które mają podobne/lepsze/gorsze osiągnięcia, ostatnio microsoft surface book zrobił furore speckami i całością (100% kopia macbooka pro ale wydaje się nawet lepsza - choć nie ma systemu mac'a), DELLe te droższe są mega fajne, ostatnio widziałem reklamę DELLa XPS i wygląda to świetnie i cenowo również jak macbook pro

choć uważam, że el capitan jest nieco do d**y względem mavericsa i ze apple store jest trochę dziwne

gdybym miał teraz kupować to nie wiem czy kupiłbym macbooka czy jedno z tych wynalazków typu DELL XPS. I nie mowie tutaj ze zawiodłem sie na macbooku czy coś, uważam że jest świetny, ale ciekawi mnie jak wypadają inne laptopy w porównaniu do maca ;)

0

Zależy kto do czego potrzebuje laptopa. Jednym i7q i gtx 970m nie wystarcza, dla innych to będzie aż nadto. XPS jest super szkoda, że na baterii nie trzyma tyle co Mac, ale z wyglądu jest super. Osobiście chętnie przygarnąłbym HP SPECTRE 360/XT jednak rozdzielczość trochę za niska.

Ogólnie z biznesowych to najbardziej wytrzymałe z nowych są delle (hp poszło za bardzo w ultrasy, wytrzymałe ale nie aż tak jak seria 8x70p). Lenovo zjechało z jakością najbardziej. Asus teraz robi fajne laptopy biznesowe no i mniej popularna Toshiba też warta zainteresowania.

Z używek to już w ogóle można poszaleć...

0

Postanowiłem odpuścić maca, gdybym miał kupować nowego to ok, ale kupno używanego źle mi się kojarzy..

Co do lapka, prawdopodobnie zdecyduję się na della latitude 3550 z ssd,ekranem fhd. Macie może jakieś inne typy jeszcze w tym budżecie (do 4k)?

0
Mikey napisał(a):

Mam smaka na Maca (apple)

A na co innego smaka nie masz? Bo jakoś tak się składa że wielu fanów marki Apple ma :]

A żeby było na temat, i moderatorzy nie skasowali mojego postu, to parę słów...
MacBooki jak i cała masa innych produkowanych laptopów są robione ze strasznie kiepskich materiałów. Bardzo cieńka płyta główna, procesor wlutowany na stałe (a do tego Applowskie techniki z nieotwieralnym sprzętem), wszystko po to, by nie dać ci prawa do naprawy (lub drogi serwis) i zmuszenia cię do kupna nowego. Oczywiście można się nastawić że co półtora roku trzeba zmienić komputer, ale jak ktoś się przyzwyczaja do sprzętu i nie lubi zanieczyszczać środowiska/wysypiska kolejnym gratem, to polecam dobrać opcję bardziej trwałą.
Czyli przyjrzeć się wszelkiego rodzaju notebookom z serii biznesowych: Dell Latitude, Acer TravelMate... Do takiego sprzętu można wstawić porządny procesor, SSD-ka, i mamy prawie niezawodną maszynę. Polecam pogadać o temacie w zaprzyjaźnionym serwisie komputerowym. Fakt wymaga więcej wkładu czasu niż kliknięcie "kup", ale jak pogadasz w komputerowym to ci coś dobrego przyszykują. Jedynie trzeba się trochę potargować i znać, by cię nie zrobili w ciula. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.

0

To chyba już lepiej brać tego iMac z monitorem Retina 5K. Ogólne w Apple płacisz za markę i jednolitość. Ani to lepsze podzespoły ma, tylko inny system i wysoka cena.

0

Jako, że nigdy nie używałem maca to kompletnie nie rozumiem czemu Mac jest preferowany jako dev machine.
Na win/linux zrobię wszystko a jak na macu przyjdzie zrobic cos niestandardowego to co? Czy Mac nie jest zbyt zamkniętym systemem?

W niektorych ogloszeniach o prace jest nawet wypisywane to jako atut, ze dostaniemy Maca do pracy.

2

Przeciez XPS pod względem hardwaru potrafi byc nawet lepszy...

a co do softu, to pozniej instalujecie wirtualki z windowsem i linuxem ...

0

A co jest z tym Mac Mini z 2012 roku z 4 rdzenie i7 CPU 2.3Ghz? Czy są jeszcze dostępne w sprzedaży?
Dlatego że te nowe Mac Mini mają procesory 2 rdzeniowe i wlutowaną na stałe pamięć RAM.
Te starsze z 2012 miały możliwość samodzielnej wymiany RAM do 16GB.
http://fabryka-pikseli.com/mac-mini-2014/

0

Do vim-a w sam raz ;) Nigdy nie brałem udziału w pogoni za pamięcią RAM i kolejnymi rdzeniami, zwyczajnie nie jest mi to potrzebne. Mówiąc o hardware mam na myśli jakość wykonania, dopasowanie elementów, solidność itd.

Przeglądarka, iTunes, vim i terminal działają tak samo na moim laptopie, jak i 16 rdzeniowych Xeonach i 32 GB RAM w pracy. Niektórzy mówią, że nawet lepiej...

0

Oczywiscie. Moze jeszcze pare wyolbrzymionych przykladow?

0

Na starym thinkpadzie w vim tez nie bedzie roznicy. I teraz nagle nie chodzi o hardware...

0

Czyli wedlug Ciebie co. Bo nie rozumiem. Mac jest lepiej zlutowany i spasowany dlatego jest lepszejszy? Pdzeciez to nie ma sensu. To sa te same komponenty i te same inskie raczki je skladaly ;)

Dla mnie roznica to glownie OS.
Mac, wiesz co kupujesz. Linux potrafi byc jajkiem niespodzianka, a mac jest mainstreamowy. Pod wieloma wzgledami na pewno lepszy niz windows.

Dalej jednak ma swoje wady dlatego ja raczej zostaje przy win/linux ze wszystkimi ich wadami.

0

Widzisz, dla mnie OS nie gra dużej roli (oczywiście pomijając Windows, na nim dopiero planują SSH wprowadzić ;D ). I tak, jest lepiej spasowany. Pół roku temu miałem Della Latitude E7240, najwyższą wersję, nawet z LTE. Do tanich nie należy, typowo biznesowy. Gdzieś się nawet fotka na forum znajdzie. Wiatrak wył, był gorący, touchpad do najgorszych nie należał, ale do maca się nie umywa. Miałem na prawdę dużo sprzętu w życiu, często zmieniam telefony i komputery. Dużo sprzętu jest ok i miło go wspominam, ale ten maczek, którego mam teraz, jest z nich zwyczajnie najlepszy.

I mam teraz taką samą ładowarkę do laptopa i telefonu ^^ Mała rzecz, a cieszy.

Bardzo często podróżuję i laptop, który waży poniżej kilograma, jest cieniusieńki i pracuje 10h na baterii jest dla mnie idealny. Zastanawiałem się też nad XPS13, obydwa oglądałem, wyszły też wtedy nowe HP z tymi nowymi procesorami Intela. Kupiłem też MacBooka Pro najpierw, ale ten był dla mnie do bani. Za duży i ciężki. Rozstałem się z nim po miesiącu.

Zawsze należy dopasować sprzęt do swoich potrzeb. Czemu mam nie powiedzieć, że ten komputer jest dla mnie najlepszy, kiedy jest?

0

A ja mam pytanie do ludzi co tutaj się wypowiadają czy mogą sypnąć jakimiś testami porównawczymi na których opierają swoje wnioski dotyczące wyboru sprzętu, bo nie ukrywa, że temat macbooka jako laptopa do programowania mnie zaciekawił :D

0

@mikart143: Napisz dlaczego Cię zaciekawił. Będzie prościej to obalić :p

0

Po prostu czytam wasze wypociny. Raz w życiu korzystałem z macbooka. Byłem zaskoczony to przyznaje, gdyż pomimo obłożenia wieloma programami nie odczuwałem dyskomfortu pracy (chrome z paroma kartami, maszyna wirtualna z windowsem, sporo plików word; było ich około 30). Wiem kiepskie zdanie o macu po jednodniowym użytkowaniu xD Nie chce tworzyć dalszego przerzucania się pustymi postami, tylko chce zobaczyć jakieś konkrety xD

0

Zależy co chcesz programować.

Odpalenie samego IDE - ok. Intensywana kompilacja? Sprawdz jakich zaspobów potrzebujesz.
Ostatnio na swoim lapku (nie macu) kompilowałem clanga i llvma przy pomocy ninja i gcc. Przy linkowaniu zajeło cały ram (8gb) i zaczęło ostro swapować, auć.

Macbooki pro to świetne komputery. Widać to szczególnie w bogatszym USA, gdzie na wszystkich konferencja programiści przyłażą z macbookami. Cieszą oko, solidnie wykonane, dobre podzespoły, długi czas życia na baterii (realny, nie deklarowany), dobry UX, pełnoprawny Uniks, dostęp do konsoli. Ale na pewno nie wygrywają w kategorii cena/jakość. Do tego nie pobiją stacjonarnego PCta w wydajnosci.

Jak ma być do przeglądania netu i uciechy oka, to bierz. Jak ma być do programowania wymagającego intensywnych obliczeń do tego chcesz go używać mobilnie, to bierz tylko jeżeli jesteś gotowy dołożyć całkiem sporo do lepszej konfiguracji (daruj sobie Air, weź pro). Jeżeli ma stać na biurku to wez PCta albo jakiegoś mocniejszego i większego laptopa np. od della.

PS. Krążą plotki, że w marcu może pojawić się nowa generacja macbookow pro z intel skylake. Tzn, że obecną generację będzie można kupić taniej, a nowsza, z ulepszonym hardwarem może być dostępna w podobnej cenie co obecna teraz.

0

Bo biały od zawsze był lepszy od czarnego :P

0

A tak na poważnie to ceny mac'ów w Polsce o jakies nieporozumienie.

15 ' 2,5 GHz 512 SD - 12k pln (w usa 2,289$ jakieś 9k pln)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1