Resharper - zakup

0

hej,

Pracuje w firmie gdzie nie dostane licencji na R#. Myślałem o tym, żeby zakupić ją samodzielnie i wtedy używać w pracy - komercyjnej. Z tego co się zorientowałem, jest to możliwe na licencji dla osoby indywidualnej (150€ + VAT ~65 zł miesięcznie zakładając że będę korzystał z danej wersji przez rok, mniej jeśli będzie działała dłużej, nie wiem jak to wygląda przt R# i nowych VS, obecnie pracuje na wersji 2012 Premium i/lub 2013 Community).

Jednak ja prowadzę też działalność gospodarczą (i na jej podstawie świadczę usługi, nie na podstawie UoP), czy w związku z tym, mogą kupić licencje dla osoby indywidualnej i wrzucić ją w koszta? Czy tylko zakup firmowej wchodzi w grę (ale wtedy się nie opłaca bo jest droższa - 250€ + VAT).

Macie jakieś lepsze pomysły? Może są jakieś promocje?

0

Promocje w Jetbrains są rzadko, ale raz do roku -25% się znajdzie.

Może załapiesz się na promo -50% dla startupów?

Private companies with up to 10 employees who are in business of software development for up to 3 years qualify for a 50% discount off commercial licenses to ReSharper and all other JetBrains products.

Wydaje mi się, że odnośnie pytania o odliczenie kosztów licencji na os. prywatną - po prostu nie dostaniesz na to faktury z NIPem itd, jedynie na nazwisko, a tego chyba nie da się odliczyć? Zresztą łamaniem licencji jest też otrzymanie od pracodawcy premii z przeznaczeniem na licencję osobistą. Wydaje mi się, że zakup licencji osobistej z zarobku firmy się łapie pod ten przypadek. W Sztumie Cię nikt nie zamknie, ale ja staram się licencji nie łamać ;)

No i nie wiem jak wygląda temat z używaniem wersji EAP. Wydawane co kilka(naście) dni, każda z licencją na 30 dni. Teoretycznie można w ten sposób korzystać z tego w nieskończoność - podobnie jak z Windowsem 10 - w przypadku tego ostatniego takie rozwiązanie jest 100% legalne (ale wiąże się też z mocnym "szpiegowaniem"). No i jeszcze jedna rzecz - wersje developerskie miewają bugi - w tym takie, które uniemożliwią Ci wykonanie określonego zadania, aż ktoś tego nie naprawi w kolejnym buildzie ;)

0

Jednak ja prowadzę też działalność gospodarczą (i na jej podstawie świadczę usługi, nie na podstawie UoP), czy w związku z tym, mogą kupić licencje dla osoby indywidualnej i wrzucić ją w koszta? Czy tylko zakup firmowej wchodzi w grę

A jak licencja R# definiuje osobę indywidualną a jak firmę?

Zapisy w hamerykańskich licencjach często nijak się mają do prawa polskiego, bo JDG jest firmą, a jednocześnie jest to indywiduum... ale tylko dlatego, że (jeszcze) nie zatrudnił żadnego pracownika.

0

@dzek69
Dzięki, o tym nie pomyślałem, gdybym się załapał byłaby to najtańsza opcja :) Tylko nie jestem pewny czy łapie się na wymaganie
"Is an established business with a website and/or existing public references on the Internet."
jako że nie mam strony, a jedyne wpisy o mojej firmie można znaleźć na stronach z zarejestrowanymi działalnościami jak www.krs-online.com.pl i opiniafirmy.pl. Spróbować warto :)

@Azarien i @dzek69
Co do licencjonowania osoba indywidualna/firma - no tak, osoba indywidualna dostanie indywidualnie dowód zakupu, na firmę nie przejdzie.
Co do tego jak jest to definiowane, maja ładny opis na stronie:
https://www.jetbrains.com/resharper/buy/license-matrix.jsp
Łapię się swobodnie na obie licencje.

0
(Nie) Naostrzony napisał(a):

Jednak ja prowadzę też działalność gospodarczą (i na jej podstawie świadczę usługi, nie na podstawie UoP), czy w związku z tym, mogą kupić licencje dla osoby indywidualnej i wrzucić ją w koszta? Czy tylko zakup firmowej wchodzi w grę (ale wtedy się nie opłaca bo jest droższa - 250€ + VAT).

Ja bym kupił prywatną i nie wrzucał w koszty. Najprościej i najbezpieczniej.

Macie jakieś lepsze pomysły? Może są jakieś promocje?

Jak ja kupowałem, to była promocja z okazji końca świata, -75%.

dzek69 napisał(a):

No i nie wiem jak wygląda temat z używaniem wersji EAP. Wydawane co kilka(naście) dni, każda z licencją na 30 dni.

Przy czym licencję można pauzować i zaoszczędzić dni, w których się nie pracuje. :)

0

Co do licencjonowania osoba indywidualna/firma - no tak, osoba indywidualna dostanie indywidualnie dowód zakupu, na firmę nie przejdzie.

Przecież w przypadku DG (nie ważne czy "J" czy nie "J") nie ma różnicy między firmą a osobą.
Nie ma czegoś takiego jak "faktura na firmę" i "faktura na osobę" bo firma i osoba to to samo.

To jest właśnie specyfika DG w Polsce.

0

@dzek69, jak magnetofon, przyciskiem "Pause":
a41fa32aeb.png
:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1