Laptop dla programisty do 6000zł

0

Cześć,
Jak już zdążyłem zauważyć istnieje wiele podobnych tematów do tego, ale są one dosyć stare i z innymi widełkami cenowymi. A więc od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem laptopa głównie do programowania. Poniżej przedstawiam podstawowe informacje na temat moich potrzeb:

Cena: maksymalnie 6000zł

  1. Matryca: 15,6", matowa
  2. Procesor: Intel Core I7, 4 rdzenie
  3. co najmniej 8GB RAM
  4. Dysk SSD 128GB - 256GB
  5. Cel: Laptop do używania w domu, na uczelni, pracy więc będzie on przenoszony. Główne zastosowanie to programowanie w Javie. Zależy mi na wysokiej mocy obliczeniowej, grafika nie jest dla mnie jakoś bardzo ważna, ponieważ nie zamierzam za bardzo na nim grać, ale oczywiście jeżeli będzie to możliwe to jestem za.

Bardzo ważnym elementem jest dla mnie wygodna do programowania klawiatura. Laptop nie będzie podłączany do monitora więc te 15,6" to jedyny preferowany rozmiar matrycy

Firmy jakie lubię: DELL, Lenovo (Thinkpad)
Firmy jakie odrzucam: HP, Apple

Czy macie jakieś propozycje laptopa?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

1

Ciężko dziś kupić laptopa z dobrym procem i słabą grafiką.
Powyżej 4k i tak wszystkie przestają być opłacalne, więc do 6k to bierz, co Ci wpadnie ;)

BTW: Jak można lubić DELL i Lenovo na raz? Pierwsze to porządna firma, druga produkuje tani sprzęt, który wygląda nawet profesjonalnie, ale taki nie jest (ani ich podejście do klienta nie jest).

Z ofertą Della ostatnio słabo, ale to jedno na allegro pasuje do Twoich specyfikacji:
http://allegro.pl/dell-latitude-e6540-i7mq-16gb-full-hd-hd8790-modem-i4869596245.html

Do tego musisz sam kupić dysk SSD (256GB kosztuje teraz 400-600zł, nie wiem dokładnie, ale się zmieścisz) - laptop powinien mieć slot na drugi dysk (na pewno na mSATA - ale zapytaj sprzedawcy).

Z tym Dellem masz aż 3 lata gwarancji NBD - miodzio!

Ja od siebie polecam też firmę msi - taniej, ale równie solidnie, dobry support (nie miałem w sumie okazji korzystać, ale inni polecają), chłodzenie niebo lepsze niż w Dellu (oba za 4100zł) - z racji lipnej oferty Della ostatnimi czasy - wziąłem tego msi i nie żałuję. Ale Tobie kasy widzę nie brakuje to bierz Della - zawsze to lepsza marka.

0
dzek69 napisał(a):

Z ofertą Della ostatnio słabo, ale to jedno na allegro pasuje do Twoich specyfikacji:
http://allegro.pl/dell-latitude-e6540-i7mq-16gb-full-hd-hd8790-modem-i4869596245.html

Do tego musisz sam kupić dysk SSD (256GB kosztuje teraz 400-600zł, nie wiem dokładnie, ale się zmieścisz) - laptop powinien mieć slot na drugi dysk (na pewno na mSATA - ale zapytaj sprzedawcy).

W tym laptopie trzeba też wymienić klawiaturę na normalną za jakieś 200zł, no chyba, że lubi mieć małpę tam, gdzie ludzie mają cudzysłów i vice versa.
W mSATA często są montowane różniste karty (np. 3G), więc ten slot nie zawsze jest wolny, a też nie ma sensu dopłacać do karty, którą się wyjmie.

1

No dobra, a gdybym zakładał, że chcę laptopa do 4000zł i parametry nie muszą być aż tak kosmiczne to co proponujecie? Zależy mi na szybkim działaniu komputera i wygodnej klawiaturze, to podstawa. A z tym dell'em jest właśnie problem z tą klawiaturą niestety. Czego Wy - programiści używacie?

1

Ja aktualnie mam msi GP70 - chwalę sobie.

Ekran 17" (ty szukasz 15", ale ja polecam siedemnastkę - przy FullHD zawsze to trochę większe piksele (nie trzeba zwiększać DPI i "marnować" tych pikseli) - lepszy komfort pracy nawet bez zewnętrznego monitora)
i7 4710HQ (btw: uważaj na te kończące się na "U" - będą słabsze) @ 2.50Ghz z turbo boostem bodajże do 3.2GHz - tak naprawdę większość czasu procesor się nudzi u mnie - w systemie nigdy aż tyle się nie dzieje, a podczas gier więcej roboty ma GPU niż CPU
16 GB RAM
[w domyślnym zestawie chyba nie ma, ja miałem swój] SSD 256GB na slocie na dysk 2,5" - Win7 w mniej niż 13 sekund (tyle było na dellu) jest gotowy do klikania, nowsze Win podobno startują szybciej
HDD "klasyczny" zamiast CD-ROM - ale dla mnie 256GB to jest dużo i bym się nawet zmieścił gdyby trzeba było
wolne 3 sloty mSATA
nVidia GTX 850M (są wersje z 860M - mogłem mieć za tą samą kasę - różnica jest spora - ale się pośpieszyłem z zakupem) - nie wiem ile pamięci własnej, ale można na niej pograć (GTA IV w FullHD i mocnych detalach daje radę)

No i fajnie zorganizowane chłodzenie - nie wiem jak to działa, ale pod wiatrakiem NIE MA bezpośrednio żadnych wlotów - powietrze zasysane jest skądś indziej (są inne wloty obok, ale nigdzie nie czuję bezpośredniego wciągania powietrza) - NIE wpływa to w żaden sposób na chłodzenie - nawet mniej się grzeje niż poprzedni Dell - a plus ma taki, że nie trzeba zapewniać laptopowi wolnej przestrzenii w miejscu pod wiatrakiem, żeby chłodzenie faktycznie było dobre (czyli mogę grać z laptopem na kolanach i nie będzie się grzał - a Dell nawet na biurku potrafił się zgrzać).

Wykonany z plastiku, ale solidnego.

Wady:

  • klawiatura. Potrzeba używania Fn do Home i End - ale idzie się przyzwyczaić - oraz z racji, że to "laptop dla graczy", to żeby graczy nie wkurzało - przenieśli klawisz Windows z lewej strony spacji na prawą - irytujące
  • touchpad - przyciski chodzą dosyć ciężko, nie da się wcisnąć dwóch na raz, sam touchpad pokryty jest takimi wypustkowymi kropeczkami - i to chyba jest przyczyną tego, że przesuwanie palcem potrafi losowo "klikać" po ekranie, niezależnie od ustawień czułości. nie wiem czy to tylko mój model tak ma, czy wszystkie - ale też irytuje, choć również da się z tym żyć

Być może oferta MSI jest już zaktualizowana i mają jakieś rozsądniejsze modele (jeżeli chodzi o "input") z tej kategorii sprzętowej ;]

Generalnie konfiguracja taka jak powyżej myślę, że zadowoli programistę, który potrzebuje laptopa, nie ma sensu dawać więcej za ułamki mocy więcej - lepiej zainwestować w jakiś soft, albo wygodne krzesło i biurko ;)

0

Czego Wy - programiści używacie?

Brzmi jak off-topic :P
Cały sprzęcior na wyposażeniu:

Laptopy

  • Panasonic CF-C1
  • MacBook Air
  • Piękny i wspaniały lenovo thinkpad T61
    Telefony
  • IPhone6
  • Samsung Galaxy S5
    Zewnętrzne monitory
  • samsung syncmaster 206bw
    Inne
  • Akumulator do telefonów/kamer 2600mAh
  • Logitech M215 i K330 (zestaw bezprzewodowy mysz i klawiatura)
0
rizon napisał(a):

A z tym dell'em jest właśnie problem z tą klawiaturą niestety.

Można kupić u jakiegoś innego sprzedawcy, który oferuje outlet z USA, a nie UK i wtedy klawiatura jest normalna.

Czego Wy - programiści używacie?

Dell E6440 + Plextor M6 256 GB.

0

Jeżeli nie będziesz go nosił to pomyśl nad ekranem 17 cali. 15 to trochę za mało.

0

Czego Wy - programiści używacie?

Używam 3 PC. Polecam Nr 1 jako uniwersalny laptop do wszelkich zastosowań.

1 Główny - Lenovo ThinkPad T530 + zewnętrzny monitor LG W2600H itp...

  • Procesor i7-3630QM
  • Pamięć 16GB Ram DDR3 1600MHz
  • Grafika HD 4000 + NVS 5400M
  • Dyski: Intel SSD Pro 1500 240GB + Samsung 840 Pro 256GB
  • GPS
  • Ekran FHD 98% pokrycia SRG
  • Bateria główna 9 komorowa + podpinana od dołu 9 komorowa (do 16 godzin pracy :))

2 Zapasowy - Lenovo ThinkPad T420

3 Tablet z Win 8.1 - Dell Venue 8 Pro

P.S. Kiedyś nie lubiłem Lenovo ale zalałem jednego w pracy i nic mu się nie stało. Od tego czasu to idealny laptop ;)

0

Do programowania używam stacjonarki, polecam rozwiązania. Rzadko kiedy musiałem robić coś wymagającego potężnej mocy obliczeniowe w sytuacji mobilnej.

0

Ja pracuje na Dellu Latitude e6540 i uważam, że jako sprzęt do pracy spisuje się idealnie. Posiada mocny procesor I7 4800MQ, 16GB ramu i jakąs tam grafikę radeon hd8790, która udźwignie nawet te nowsze gry. Dodatkowo jest dobra powiększona bateria (wystaje za obudowe :)), nieraz pracowałem na nim w pociagu 3h na dużym obciążeniu i dawał rade.

W slot napędu można sobie wsadzić SSD i laptop śmiga.

Jedynym minusem jest to, że przy nowszych grach laptop sie grzeje, a przy zbyt mocnym grzaniu zaczyna zamulać ( spada taktowanie procka ). Ogólnie sie nie dziwie bo laptop typowo przeznaczony do pracy. Nie jest taki drogi bo za ~5000 można kupić, a utrzymuje mi nieraz 2 VMy i pare innych rzeczy. No może czasami tylko pamięci troche mu zaczyna brakować :).

0

6k, imho thinkpad t430 (t440 klawideska ssie imho) ewentualy swap klawiatury z t420, do tego stacja dokujaca i dwa zewnetrzne monitory. pracuje tak w domu i w robocie, tyle ze na w520 i chyba pierwszy raz czuje ze mam sprzet ktory uciagnie wszystko :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1