Jaki telefon z androidem?

0

Myślę o telefonach:

  • xperia neo v
  • xperia ray

Cena obu podobna(800zł), raczej są podobne, więc tutaj już bym się na coś zdecydował.

Ale jakie macie propozycje inne, może być ciut tańszy, na pewno nie droższy, polecacie coś konkretnego?
Fajnie gdyby miał nowego androida, ale 2.3.8 też może być.

A i telefon, do ogólnego użytkowania, dzwonienie, sms, poczta, internet(facebook, twitter ...), do tego odtwarzacz muzyki, i jakiś tam aparat.

0

Ja mam RedBullMobile One czyli zbrandowany chiński ZTE Blade II używka za 325 zł, wgrałem mu CyanogenModa 7.2 i jest OK :)
GPS, internet, muzyka, aparat 5 MPx, ekran 800x480, itp itd jest.

0

Ja niedawno zakupiłem Motorolę Milestone.
CPU: 550 MHz (z możliwością bezpiecznego podkręcenia do 1200 MHz)
GPU: 100 MHz
GPS, WIFI, Bluetooth, fizyczna klawiatura QWERTY.
Domyślnie jest ztcp Android 2.3, aczkolwiek istnieją nieoficjalne porty Cyanogenmod 7 oraz 9 (z obu korzystałem - działa bez zarzutów).
Telefon jest całkiem spoko, tylko ciężki :/

0

Fajne oba przypadki :)

A jak zainstalować CyanogenModa, jakieś problemowe to jest czy nie ?

A odnośnie tej Mororoli, to każdą można tak podkręcić?
I czy jest to jakoś mocno trudne ?

1

A jak zainstalować CyanogenModa, jakieś problemowe to jest czy nie ?

W przypadku Milestone wystarczy wgrać najpierw OpenRecovery (tj.ściągnąć jeden plik, wrzucić na kartę pamięci i uruchomić telefon w trybie recovery), potem ściągnąć z odpowiedniej strony Cyanogenmod'a, wrzucić go na kartę pamięci i wykonać aktualizację (ew.najpierw wykonać nandroid backup) - z resztą, jest pełno poradników jak to zrobić ;)
Góra 10 minut roboty (no i w Milestone jest zablokowany bootloader, więc aby coś zepsuć musisz mieć cholerne nieszczęście. Sam miałem tak, że kilka razy moja Motka nie mogła się uruchomić po aktualizacji. Wtedy wystarczy pobrać RSD Lite (na komputer ofc.) i wykonać aktualizację).

A odnośnie tej Mororoli, to każdą można tak podkręcić?

afaik - Milestone, Milestone 2, Droid, Droid 2 Global, Droid X, A853/A854.

I czy jest to jakoś mocno trudne ?

Jeżeli masz Cyanogenmod'a, w ustawieniach są od tego opcje.
Jeżeli nie, jest programik Milestone CPU Overclock (wymaga root'a) - http://www.helloandroid.com/tutorials/motorola-milestone-cpu-overclock

1

Ja mojego CPU mogłem podkręcić z ok 600 MHz tylko do około 690 MHz, powyżej był już niestabilny. Kręcenie z 500 MHz na 1200 MHz można pewnie między bajki włożyć.

Wgranie CyanogenModa nie powinno być wielkim problemem jeśli kupi się kartę microSD. Bez karty mi się w sumie nie udało zrootować telefonu, ale być może zbyt słabo próbowałem.

0

a moze Samsung Galaxy S? Kumpel wgrał mu CyanogenModa 4.0 i śmiga jak dziki.

0

Wyżej kolega ma racje, człowieku nie wypowiadaj się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia. Ta strona którą podał użytkownik Markness rozwiewa wszelkie wątpliwości który telefon jest lepszy. Wgrywasz do Galaxy S Androida 4.0.4 i masz super kombajn multimedialny lub gamerzrom'a i masz telefon typowo do gier.

0

Chodzi o użytkownika @ŁF :) Cenowo nie różnią się wiele (100zł?) a wydajność jak sam widzisz... Wystarczy popatrzeć na sam wyświetlacz

480x320 - TFT LCD
vs
480x800 - Super AMOLED

Odpowiedź jest prosta który telefon wygrywa, kontrast jest przepiękny - sam mam ten telefon i wiem co to potrafi ;)

0

@KiKIZ - racja, różnica nie jest duża, ale 200zł to prawie połowa ceny Ace'a. jasne, każdy potrzebuje czego innego i na co innego go stać. ja chciałem telefon jak najlepszy i jednocześnie najtańszy, bo nie byłem pewien, czy dogadam się z interfejsem dotykowym. nadal nie jestem pewien, chociaż mam Ace'a od dwóch miesięcy ;-)

0

Ostatnio noszę się z zamiarem kupienia używanego htc desire za cenę ~500 zł. Jak myślicie warto? Na allegro jest kilka w całkiem niezłym stanie, na nowy taki to mi nieco kasy szkoda. Czy może jednak lepiej nowszego samsung galaxy albo wspomnianego tu sony xperia?

Wszystkie modele z prockiem poniżej 1 Ghz i tak odrzucam bez wnikania w resztę.

0

Niżej niż SGS2 nie radził bym się pakować ;) Jeżeli z używania Andka 4.0 chcesz mieć przyjemność :)

1
othello napisał(a):

Ostatnio noszę się z zamiarem kupienia używanego htc desire za cenę ~500 zł. Jak myślicie warto?

To jest zajebisty telefon, który oduczył mnie słuchania muzyki. Po prostu bateria nie wytrzyma 10h, w tym 3 ze słuchawkami. Poza tym, ze 100 do 99% schodzi przez kilka godzin, a z 40 na 39% w pięć minut, a zero ma przy 10-15% (tyle przynajmniej pokazuje wskaźnik, gdy wyskakuje komunikat o rozładowanej baterii i wyłączeniu telefonu).
Pomimo tego, jest to całkiem niezły sprzęt, z tymże pamięci wewnętrznej ma bardzo mało. Po zainstalowaniu aplikacji do smsów, klawiatury, przeglądarki, transportoida, GMaila, map, notatnika, programu do rozkładu jazdy PKP, paru gier miejsce się kończy...
Największą wadą są aplikacje - pisane w Javie, więc programiści są równie mądrzy jak ci, którzy na każdym Windowsie tworzą katalog C:[Username]\Desktop mając w dupie ustawienia regionalne i konfigurację użytkownika. Na Androidzie objawia się to inaczej - chcesz mieć własne zdefiniowane emotikony zamiast standardowego zestawu? Możesz sobie pomarzyć. Chcesz przeglądarki, która zapamiętuje sesję? Napisz sobie sam. Chcesz stabilności? Zapomnij. Chociaż i tak jest o niebo lepiej niż pod Symbianem.

0

a czego taki tani? Kup sobie samsunga galaxy s 3 i wgraj nowy kernel; overclock aż do 1800MHz. Nie ma lepszego telefonu. :)

0

<dygresja>
Te czasy kiedy telefon służył do dzwonienia. Eh...
Momentami to nie mogę patrzeć jak ludzie otwierają menu i dwie karty mają zapchane samymi grami, jeszcze jakieś cudne integracje z Facebookiem, pierdyliard komunikatorów (bo przecież jak nie odpiszę kumplowi na GG w sprawie tego, jaki kolor worka na śmieci wybrać to się świat zawali)...

Rozumiem ludzi, którzy są zarobieni i korespondują biznesowo, potrzebują mieć dostęp do różnych słupków i innych cudów, ale... Sporo ludzi po prostu przepieprza czas w plenerze non stop grając w gierki i korespondując z kumplami z Facebooka na temat wad i zalet zlewów jednokomorowych. Przy takiej dawce można stracić kontakt z rzeczywistością, nie czaję tego postępu.
</dygresja>

0

A ja polecam Motorole Defy :) Albo Defy+ ewentualnie czemu nie :) Imho tel o wiele lepszy od HTC Desire a cena podobna

0
Demonical Monk napisał(a):

<dygresja>
Te czasy kiedy telefon służył do dzwonienia. Eh...
Momentami to nie mogę patrzeć jak ludzie otwierają menu i dwie karty mają zapchane samymi grami, jeszcze jakieś cudne integracje z Facebookiem, pierdyliard komunikatorów (bo przecież jak nie odpiszę kumplowi na GG w sprawie tego, jaki kolor worka na śmieci wybrać to się świat zawali)...

Rozumiem ludzi, którzy są zarobieni i korespondują biznesowo, potrzebują mieć dostęp do różnych słupków i innych cudów, ale... Sporo ludzi po prostu przepieprza czas w plenerze non stop grając w gierki i korespondując z kumplami z Facebooka na temat wad i zalet zlewów jednokomorowych. Przy takiej dawce można stracić kontakt z rzeczywistością, nie czaję tego postępu.
</dygresja>

Chodzi ci o to, że ludzie nazywają smartfony telefonami, czy po prostu marudzisz?

0
Coldpeer napisał(a):

A ja polecam Motorole Defy :) Albo Defy+ ewentualnie czemu nie :) Imho tel o wiele lepszy od HTC Desire a cena podobna

A jak z baterią? I szybkością działania? Nie tnie się? W końcu procek tylko 800 MHz. No i Android 2.1 :/ Czy jest aktualizacja do nowszego?

0

Mam Defy i nie narzekam. Tnie się jak każdy inny w tej klasie, czyli jak rozsądnie używać, nie zawalić milionem aplikacji to ok. Bateria tez typowo dla tej klasy.
Android 2.2 dla Defy, dla Defy+ chyba 2.3.
Brałem telefon głównie ze względu na małe rozmiary przy dość dużej rozdzielczości wyświetlacza oraz deklarowana odporność na kurz i wodę i chyba tez upadki, no i gorilla glass.
Ja nie chucham na telefon, nie używam futerałów, folii itp.. Po roku użytkowania, kiedy naprawdę nie dbałem o telefon, wygląda on naprawdę dobrze, mimo że wiele upadków zaliczył. Dodatkowo często bawi się nim moja dwuletnia córka i telefon to wytrzymuje. Córa takiego k800i to zajechała w 2 m-ce dla porównania.

Defy oczywiście nie jest pancerna jak samsung solid, ale jest wyraźnie wytrzymalsza od innych smartfonów.

0
Demonical Monk napisał(a):

Te czasy kiedy telefon służył do dzwonienia. Eh...
Momentami to nie mogę patrzeć jak ludzie otwierają menu i dwie karty mają zapchane samymi grami, jeszcze jakieś cudne integracje z Facebookiem, pierdyliard komunikatorów (bo przecież jak nie odpiszę kumplowi na GG w sprawie tego, jaki kolor worka na śmieci wybrać to się świat zawali)...

Ja bym chciał mieć telefon, który pozwala na:

  1. dzwonienie;
  2. przechowywanie listy kontaktów wyłącznie w telefonie (nie jak w durnym Androidzie, który miesza te z telefonu razem z kartą SIM i kontem mailowym);
  3. słuchanie muzyki;
  4. zrobienie zdjęcia;
  5. SMSy w formie konwersacji;
  6. sprawdzenie rozkładu jazdy PKP i ZTM;
  7. okazjonalne skorzystanie z WWW w środku największego zadupia.
    Przez trzy ostatnie punkty muszę mieć smartfona, który z definicji ma spieprzone wiele rzeczy, pomijając już problemy z baterią czy takim nowoczesnym cudem techniki jak FAT32, to np. preinstalowany pierdyliard aplikacji w stylu "Akcje", "Footprints", "Peep" oraz wszędobylską integrację z Facebookami, Flickrami i innymi tego typu chorobami wenerycznymi, których się nie da normalnymi sposobami usunąć.
    Muzyki słuchać nie ma sensu, a jak Android zepsuje system plików na karcie i trzeba ją wyciągnąć, żeby w ogóle się włączył, to nie działa aparat fotograficzny.
    Niby krok do przodu, ale tak naprawdę dwa do tyłu.
0

To może chcesz moją Nokię 5230? Stan dobry, sprzedam. Nie ma ingeracji ze srajsbukiem ani z niczym, reszta jest (była wbudowana lub doinstalowane odpowiednie aplikacje do tego).

1

somekind

przechowywanie listy kontaktów wyłącznie w telefonie (nie jak w durnym Androidzie, który miesza te z telefonu razem z kartą SIM i kontem mailowym);

U mnie w kontaktach możesz sobie wybrać, które mają być wyświetlane. No ale masz trochę racji, bo jak wchodzę w wiadomości i biorę utwórz nową wiadomość, a potem wybieram kontakt do którego ma być wysłana wiadomość to tam już się pojawia wszystko wymieszane. Jedynym sposobem na to jest wchodzenie w książkę telefoniczną i z jej poziomu wysyłanie smsa, bo tam kontakty ładnie poukładane.

1

Przez trzy ostatnie punkty muszę mieć smartfona, który z definicji ma spieprzone wiele rzeczy, pomijając już problemy z baterią czy takim nowoczesnym cudem techniki jak FAT32, to np. preinstalowany pierdyliard aplikacji w stylu "Akcje", "Footprints", "Peep" oraz wszędobylską integrację z Facebookami, Flickrami i innymi tego typu chorobami wenerycznymi, których się nie da normalnymi sposobami usunąć.

Cyanogenmod nie ma preinstalowanego praktycznie nic, także nawet integracji z kontem gmail nie ma, póki nie zainstalujesz odpowiedniej paczki i nie skonfigurujesz, że ma być integracja i synchronizacja. To samo z fejsem. Nie wiem o co kaman z tymi kontaktami, jak ja dodaję nowy to mam do wyboru gdzie ma być dodany (jest opcja tylko telefon).

1

Ja ci mogę polecić HTC Desire HD mam go od niecałego roku i nie mam z nim żadnych problemów.
Może i jest trochę duży ale to zaleta.

Etui + folia i o nic martwić się nie musisz no chyba, że grasz nim w nogę ;p
Spadł mi kilka razy z ~0,5 metra i żadnych draśnięć.

Wgrywasz custom roma z andkiem 4.x i śmiga jak pojebany ;p Zawsze możesz jeszcze podkręcić do 1,3-,1,5 jeśli jesteś wymagający.

1

Ja nie wyobrażałem sobie telefonu bez klawiatury, dlatego i ja i panna mamy HTC Desire Z.

0

Ja polecam SE Live with Walkman. Aparat 5mpx, procesor 1GHz, RAM 512MB - ogólnie mam go od jakichś 3msc i wszystko fajnie śmiga;) Kilka razy mi upadł i nic się nie działo. A do tego jest (jak dla mnie) ładniejszy od przeciętnego smartfona;P Ale to kwestia gustu. Jak chcesz poczytać więcej masz linka
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sonyericsson/livewithwalkman/
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1