laptop dla programisty

0

Witam,
Mozecie polecic jakis tego typu sprzet, ktory sluzylby glownie do pracy/programowania? Nigdy nie mialem komputera przenosnego takze nie bardzo wiem na co zwrocic uwage. Jako ze komputer ma sluzyc glownie do programowania (Java-aplikacje webowe) to potrzebuje dojsc duzo ramo (4 GB) no i procesor conajmniej przecietny. Kasowo to raczej srednia polka cenowa (2.2-2.5k).
Jezeli to mozliwe chodzi mi o to zeby nie placic za [CIACH!] typu kamerka czy czytnik linii papilarnych, ale zeby byly za to w miare rozsadzne parametry.

0

Musisz jeszcze określić jak bardzo musi być przenośny. Jeżeli jeździsz samochodem to możesz mieć i 17" kobyłę, ale może się okazać, że wolisz 12" malucha o wadze nieco ponad kilogram. A jeżeli ma nie być przenośny, to po co w ogóle laptop? ;-) Tak samo, czy potrzebujesz długiego czasu pracy na baterii?

Ogólnie - moim zdaniem - szukaj wśród HP Probook (ew. Compaq, byle nie Pavilion), Lenovo i Dell.

Fajne są np. Dell Latitude, ale w takich przedziałach cenowych to chyba tylko używane są. Ale niezły biznesowy design i wygodna klawiatura (także w fajnym układzie jak dla mnie). Zwracaj uwagę na klawiaturę (i jej układ) i wyświetlacz (obecnie modne są strasznie panoramiczne rozdzielczości w rodzaju 1366x768, jak dla mnie niewygodne). Ja, gdy kupowałem laptopa, zwracałem bardzo silną uwagę na energooszczędność i niską masę - ale to nie dla każdego. Karta graficzna jakaś wypaśna nie jest prawdopodobnie potrzebna, spokojnie wystarczy ten Intel GMA.

0
Ktos napisał(a)

Musisz jeszcze określić jak bardzo musi być przenośny. Jeżeli jeździsz samochodem to możesz mieć i 17" kobyłę, ale może się okazać, że wolisz 12" malucha o wadze nieco ponad kilogram. A jeżeli ma nie być przenośny, to po co w ogóle laptop? ;-) Tak samo, czy potrzebujesz długiego czasu pracy na baterii?

Ogólnie - moim zdaniem - szukaj wśród HP Probook (ew. Compaq, byle nie Pavilion), Lenovo i Dell.

Fajne są np. Dell Latitude, ale w takich przedziałach cenowych to chyba tylko używane są. Ale niezły biznesowy design i wygodna klawiatura (także w fajnym układzie jak dla mnie). Zwracaj uwagę na klawiaturę (i jej układ) i wyświetlacz (obecnie modne są strasznie panoramiczne rozdzielczości w rodzaju 1366x768, jak dla mnie niewygodne). Ja, gdy kupowałem laptopa, zwracałem bardzo silną uwagę na energooszczędność i niską masę - ale to nie dla każdego. Karta graficzna jakaś wypaśna nie jest prawdopodobnie potrzebna, spokojnie wystarczy ten Intel GMA.

Dzieki za odpowiedz. Raczej chodzi mi o "kobyłę" (17"). Waga rowniez nie ma dla mnie istotnego znaczenia. Bateria moze byc przecietne gdyz raczej bede go uzywal w miejscach gdzie jest dostep do pradu. W gry nie gram wiec grafiki nie potrzebuje jakiejs dobrej. Potrzebuje za to zainstalowac sobie jakies dobre IDE (np NetBeans), serwer aplikacji i poruszac sie w tym w miare szybko. Nie licze za te pieniadze na demona predkosci ale na w miare wydajny sprzet to zastosowan typowo biznesowych.
Mozecie zaproponowac jakies konkretne modele?

0

Poszukaj lapków z procesorami Core i3-3x0M. Mają wbudowaną grafikę zintegrowaną, która spokojnie ciągnie pulpity Visty, starsze gry, HyperThreading który czasem może się przydać.

4 G ram to teraz minimum do wygodnego programowania pod Javę EE. Być może kiedyś 8 G będzie rozsądnym pomysłem - najlepiej ustaw się tak, żebyś kiedyś mógł dołożyć kolejne 4 G.

Jeśli pracujesz w nasłonecznionym miejscu to wybierz lapka z matową matrycą.

0

OK, wyczailem takie cos na allegro:
Toshiba L650-145 i3-330M 4G 500G
lub w tej samej cenie:
Lenovo Y550 T6600 4G 320G GT240M
No i jeszcze trzeci (tez za 2,5 k), ktory wybrać:
Acer 5740 5741 i5-430 4GB 320GB GT320

Cena i parametry bardzo podobne. Ktora firme wybrac i czy w ogóle to nie jakies chinskie badziewie? ;)

0

Acer ma opinię że buduje tandetne obudowy. Z tych trzech najsensowniej wygląda ta Toshiba.

0
krzysztof24 napisał(a)

Nigdy nie mialem komputera przenosnego takze nie bardzo wiem na co zwrocic uwage.

Powiem to kolejny raz, ale jak się na to uwagi nie zwróci, to będzie się mścić do końca. Patrz na klawiaturę. Programowanie wymaga wielu skomplikowanych skrótów klawiatury; wielu manewrów ze strzałkami, używania klawiszy edycyjnych home/end/pgup/pgdn/ins/del.
Jeśli takie są poukrywane w kombinacji z klawiszem Fn, lub któregoś z nich w ogóle nie ma - automatycznie laptop odpada. Przecież nie wymienisz klawiatury na inną…

0

Sluszna uwaga. Ten acer ma w sumie najlepsze parametry. Kolega poleca Toshibe, rozumiem ze chodzi raczej o marke? W sumie to jezeli Acer jest kiepski jezeli chodzi o jakos (a takie widzialem opienie po forach) wykonania to raczej odpada...

0

Przecież nie wymienisz klawiatury na inną…

Ale wymyślono klawiatury na usb...

0
othello napisał(a)

Przecież nie wymienisz klawiatury na inną…

Ale wymyślono klawiatury na usb...

Do tego jeszcze zewnętrzny monitor i mamy niewydajny, przegrzany i dwukrotnie przepłacony komputer prawie stacjonarny...

Stwierdzenie "laptop dla programisty" jest w ogóle jakimś oksymoronem, więc dyskusja nie ma sensu.

0

Słusznie prawisz. Jeszcze mysz, bo touchpad mało wygodny. Ja tam nie narzekam, ale mam służbowego.

0

Używam do pracy jako programista (java) Dell 1764 Inspiron (i5, 4GB ramu DDR3, jakas tam nawet znosna grafika, dysk 5400).

Do tego zawsze podłączam zewnętrzy monitor (24cale), klawiaturę, myszkę.

Bez problemu daje radę w 3 eclipsami (w porywach do 5 [ nie pytaj dlaczego aż tyle na raz potrzebuję - taka architektura] ), jboss, sqldeveloper, pare przeglądarek, skype itd.
Lapek ma znośną rozdziałkę (1600x900).

Jedyną wadą poki co jest to że nie da się podłączyć 2 zewnętrznych monitorów + ekran lapka.
Tylko 2 jednocześnie mogą być (lap + monitor lub monitor+monitor).

0
riker napisał(a)

OK, wyczailem takie cos na allegro:
Toshiba L650-145 i3-330M 4G 500G
lub w tej samej cenie:
Lenovo Y550 T6600 4G 320G GT240M
No i jeszcze trzeci (tez za 2,5 k), ktory wybrać:
Acer 5740 5741 i5-430 4GB 320GB GT320

Cena i parametry bardzo podobne. Ktora firme wybrac i czy w ogóle to nie jakies chinskie badziewie? ;)

Ja na co dzień korzystam z Y540. Dla mnie rewelacja.

0

A Acer i jego badziewne obudowy to historia, jedynie smród się ciągnie:) Od ok 4 lat jest OK.

0
somekind napisał(a)

Stwierdzenie "laptop dla programisty" jest w ogóle jakimś oksymoronem, więc dyskusja nie ma sensu.
Potwierdzam, ja mam układ klawiatury na moim, który mi się podoba, ekran dobry, OSu na mnie nie wymuszali, zainstalowałem windowsy(xp,7) i debiana... ale jednak na laptopie komfortu nie ma, klawiatura za blisko monitora i tego zmienić się nie da :P

Jeśli chodzi o klawiaturę usb i podłączany zewnętrzny monitor, to nie zapomnij również przenośnego nadmuchiwanego fotela. komfort musi być ;>

0

Ale dlaczego laptop ma być zły gdy:

  • stoi na biurku
  • masz drugi monitor
  • masz mysz i klawiaturę usb

Nie ma kabli, nie ma niebezpieczeństwa zaniku napięcia i utraty danych itd, co 2 monitory to nie jeden..

0
othello napisał(a)

Nie ma kabli, nie ma niebezpieczeństwa zaniku napięcia i utraty danych itd, co 2 monitory to nie jeden..

No to są dwie zalety, zwłaszcza wbudowany UPS. Sam przez parę lat korzystałem z laptopa w ten sposób.
Laptop będzie droższy niż komputer stacjonarny o tych samych parametrach, więc albo się więcej wyda albo będzie się miało gorszy sprzęt.

0

Ale dlaczego laptop ma być zły gdy
Zły może nie. Ale kupowanie laptopa z założeniem że zawsze będzie stał na biurku jest złym wyborem.

Nie ma kabli
Których konkretnie?

nie ma niebezpieczeństwa zaniku napięci
No ok.

0

Polecam Lenovo R61. Rozdziałka 1680x1050, możliwość rozszerzenia RAM do 4GB, proc Core2 Duo T8100 2,10GHz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1