Wątek przeniesiony 2022-04-27 15:58 z Webmastering przez cerrato.

Hosting OVH, a aplikacje .NET

0

Cześć,
czy ktoś z Was hostował kiedy aplikację .NET Core na OVH?

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać tzn rozważam dwie drogi:

  1. Hosting (ale nie widzę niczego z Windowsem czy wsparciem .NET Core) - może ktoś z Was miał z tym doświadczenia na OVH i coś podpowie?
  2. VPS - tyle tylko, że potrzebuję jeszcze bazę SQL Server, nie wiem jak w przypadku takiego VPSa jest z licencją wtedy?

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem z uwzględnieniem OVH?

1

Pytanie - do czego jest Ci to potrzebne? Do zabawy / ćwiczeń / homelab / stworzeniem jakiegoś MVP czy chcesz na tym puścić produkcję?

3

Na OVH możliwe opcje to według mnie:

  1. Kubernetes i kontener z .NET Core https://www.ovhcloud.com/pl/public-cloud/kubernetes/
  2. VPS + Linux + aplikacja w .NET Core
  3. VPS + Linux + Docker + kontener z aplikacją .NET Core.
2

Hostowałem na VPS-ie z OVH (także na Kimsufi) aplikacje .NET Core - zarówno z Dockerem, jak i bez Dockera. Działało dobrze, nie mogłem narzekać na cokolwiek. Niestety MSSQL nie używałem, używałem MariaDB.

0
hercules napisał(a):

Cześć,
czy ktoś z Was hostował kiedy aplikację .NET Core na OVH?

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać tzn rozważam dwie drogi:

  1. Hosting (ale nie widzę niczego z Windowsem czy wsparciem .NET Core) - może ktoś z Was miał z tym doświadczenia na OVH i coś podpowie?
  2. VPS - tyle tylko, że potrzebuję jeszcze bazę SQL Server, nie wiem jak w przypadku takiego VPSa jest z licencją wtedy?

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem z uwzględnieniem OVH?

Produkcje

1

Nie słyszałem zbyt dużo o OVH + .NET, ale ze swojego doświadczenia mogę polecić Hosted Windows.

0

Ja tam hostuje kilka różnych rzeczy (.NET apps) na VPSach (Linux) od kilku lat i nie mam problemów

0
1a2b3c4d5e napisał(a):

Ja tam hostuje kilka różnych rzeczy (.NET apps) na VPSach (Linux) od kilku lat i nie mam problemów

Ale Linux + Docker?

0

@hercules:

Akurat bez dockera, bezpośrednio na systemie.

Albo ewentualnie jakaś bazka w dockerze jak mi się nie chce instalować do jakiegoś mało waznego projektu

0

musi być na OVH?
Na arubacloud masz do wyboru zarówno VPS jak i Public Cloud z możliwością wyboru systemu operacyjnego Windows oczywiście z bazą danych MSSQL w wersji Express bez dodatkowych opłat lub stawiasz VPS / Public Cloud np z Linux i .NET Cora a bazę danych MSSQL w modelu DBaaS.

ps. biorąc public cloud z hyoervisorem Hyper-V nie płacisz licencji za Windowsa (wyłączając taką maszynę płacisz tylko za storage)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1