[Delphi] Jak zablokowac zmiany rozmiaru formatki?

0

No właśnie. Chciałbym zabronić użytkownikowi rozciągania formatek. Walczę z tym od jakiegoś czasu, bezskutecznie.

0

Object Inspector i właściwość: Constraints (TSizeConstraints)

0

lub w evencie formy onCanResize dac resuze:=false;
mozna tez border style na single i wylaczyc przycisk maksymilizacji.

0

Constraints i BorderStyle:Single nie sprawdzają się w przypadku potrzeby zastosowania autosize.

form.Resize:=False na OnResize wyrzuca błąd

Najlepszy wydaje mi się w tym przypadku BorderStyle:BsToolWin lub BsSizeToolWin (nie wiem czy one się różnią)

0
JacekKw napisał(a)

form.Resize:=False na OnResize wyrzuca błąd

onCanResize a nie onResize.
a po drugie nie form.resize tylko samo resize.

0

Zwracam honor, ale i tak raczej nieprzydatne z Autosize na Formatce.

Przy włączaniu formatki chowam jeden panel i uaktywniam drugi. ułozone są one jeden pod drugim na Align=Top

W zasadzie mógłbym zrobić align Custom i ustawić jeden panel na drugim, ale to troche niewygodne przy projektowaniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1