NavigationBar Vista

0

Poszukuję (nie koniecznie darmowego), komponentu w stylu bocznego panela (ala Pasek Boczny z Visty).
Zaproponujcie najlepiej ze zrzutem, abym mógł zobaczyć jaki efekt można uzyskać.

W ostateczności coś w tym stylu:

user image

0

to pasek z Xp a nie Visty
poszukaj modulu na 4p - ExBar

0
greenmag napisał(a)

to pasek z Xp a nie Visty

Napisałem w "ostateczności" taki komponent.
Bardziej interesuje mnie pasek z Visty...

0

rozumiem chęć pójścia na łatwiznę - też mnie czasem kusi, ale lepszy efekt uzyskasz sam tworząc takie menu. Kwestia przygotowania grafiki i oprogramowania ruchu. Np: TPanel'a.
Kilka pętli i gotowe.
A grafika skąd? Printscreen wycinasz co trzeba i masz :)

0

A jak zrobić płynne zawijanie ?

Bo w pętli robiłem wysuwanie i się tnie, a w wątku to trzeba Synchronize użyć (bo to odbywa się na kontrolkach) więc także się tnie !

0

To się załatwia pętlą komunikatów: odrysowujesz i, jeśli nie koniec, znów wysyłasz komunikat o odrysowanie. Natomiast animację opierasz na upływie czasu, a nie na ilości kolejnych odrysowań.

0
Kamil2 napisał(a)

Bardziej interesuje mnie pasek z Visty...
to zrob to wlasne na tym pasku ktory ci podalem tylko zmien gafike na taka jak w viscie
otwierasz plik bmp i edytujesz go i po sprawie
nie bedzie identyczny jak w viscie (bo nawet nie mam visty i nie wiem jaki dokladnie jest) ale bedzie graficznie w takim stylu no i masz go podanego na tacy

0

Application.ProcessMessages;
w pętli daje to i będize ok

0
djmentos napisał(a)

Application.ProcessMessages;
w pętli daje to i będize ok

Ten sposób nie bardzo pomaga.
Jeśli w systemie pracuje aplikacja która zabiera 90% CPU, to komunikat będzie bardzo powoli się chował/wysuwał...

0
Szczawik napisał(a)

To się załatwia pętlą komunikatów: odrysowujesz i, jeśli nie koniec, znów wysyłasz komunikat o odrysowanie. Natomiast animację opierasz na upływie czasu, a nie na ilości kolejnych odrysowań.

Przeczytaj uważnie drugie zdanie.

0
Szczawik napisał(a)
Szczawik napisał(a)

To się załatwia pętlą komunikatów: odrysowujesz i, jeśli nie koniec, znów wysyłasz komunikat o odrysowanie. Natomiast animację opierasz na upływie czasu, a nie na ilości kolejnych odrysowań.

Przeczytaj uważnie drugie zdanie.

Przykładowy kod ?

ja jedynie coś takie znam

var
 i: integer;
begin
 for i := 0 to 200 do 
   begin
     Application.ProcessMessages;
     Panel1.Weight := i;
   end;
end;
0
Kamil2 napisał(a)
Szczawik napisał(a)
Szczawik napisał(a)

To się załatwia pętlą komunikatów: odrysowujesz i, jeśli nie koniec, znów wysyłasz komunikat o odrysowanie. Natomiast animację opierasz na upływie czasu, a nie na ilości kolejnych odrysowań.

Przeczytaj uważnie drugie zdanie.

Przykładowy kod ?

ja jedynie coś takie znam

var
 i: integer;
begin
 for i := 0 to 200 do 
   begin
     Application.ProcessMessages;
     Panel1.Weight := i;
   end;
end;

Zeby pisac komponenty trzeba byc dobrym programista. A Ty nawet nieuwaznie czytasz to, co Sczawik Ci uprzejmie napisal. Poszukaj sobie jakiejs paczki komponentow do visty, duzo tego teraz jest. Google Ci pomoze.

//dodane: "haha spodziewalem sie czegos takiego. Nadchodzi nastepny wladca ciemnosci. Za chwile zagrozi jakims atakiem terorystycznym na serwer, bo jego znajomy jest w alkaidzie. xD

0

ja jedynie coś takie znam

Jeżeli do nauki Delphi przykładasz się tak jak do nauki języka ojczystego...

0

Jak zwykle zaczynają się dogryzki... to forum schodzi na psy przez takich osobników.

Jak nie umiesz poradzić to się nie odzywaj jeden z drugim wyżej [!!!]

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0