dodawanie godzin

0

czesc

chcialem zrobic program, ktory po wcisnieciu button do godziny pobranej z systemu zostaje dopisana 1h i do dnia zostaje dodany 1 dzien tzn mam taki kod

procedure TForm1.FormActivate(Sender: TObject);
begin
Label1.Caption:=DateToStr(Date);//data

end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
Label2.Caption:=TimeToStr(Time);//czas
end;

i teraz zalozmy ze w label1 wyswietlilo sie 2007-10-03
label2 18:45

i jak klikne w button to zeby w label3 bylo 2007-10-04
label4 19:45

czyli musi sprawdzic ktory jest dzien i ktora godzina i dodaje 1 albo 2 albo np 10 dni

bo nie moge zrobic np w button label3.caption:='2007-10-04'; bo jak odpale program 5 pazdziernika to po wcisnieciu pojawi sie 4 pazdz a nie 6

moglby mi ktos to pomoc zrobic
z gory dziekuje za kazda ewentualna podpowiedz jak przypisac te dodanie godziny i dnia

0
nowa_data := stara_data + 1;
nowy_czas := stary_czas + StrToTime('00:01:00');
0

dziekuje

nie dziala mi to... ale kombinuje jak zrobic

0

Misiekd napisał:

'0000'

Nie minuta tylko godzina. ;]

Co ci nie działa? Pewnie nie umiesz zadeklarować zmiennych i pomyśleć.

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
     Label1.Caption:=DateToStr(Date);//data
end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
     Label2.Caption:=TimeToStr(Time);//czas
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
        nowa_data, 
        stara_data, 
        nowy_czas, 
        stary_czas : TDateTime;
begin
  stara_data := StrToDate(Label1.Caption);
    stary_czas := StrToTime(Label2.Caption);
      nowa_data := stara_data + 1;
      nowy_czas := stary_czas + StrToTime('01:00:00');
    Label3.Caption := DateToStr(nowa_data);
  Label4.Caption := TimeToStr(nowy_czas);
end;
0

probowalem to robic za pomoc funkcji incDay

i fakt nie bardzo wiedzialem jak zdeklarowac

dziekuje za pomoc

0

nie prościej

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var pob : TDateTime;
begin
pob := Now;
Label1.Caption := DateTimeToStr(pob);
Label2.Caption := DateTimeToStr( JulianDateToDateTime( DateTimeToJulianDate ( pob ) + 1.041666 ));
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1