porownanie godzin

0

czesc

ort! spytac czy da sie wykonac cos takiego ze majac na formie umieszczona godzine przypisana w label przeze mnie ort! godzine umieszczona na stronie www [-] i jesli godziny beda takie same to button1 ktory wczesniej byl button1.enabled:= false; zrobi sie widoczny

0

Da sie :-)

0
a_s_f napisał(a)

Da sie :-)

A moim zdaniem nie da się uzyskać tej samej godziny. Zawsze będą kilkusekundowe różnice

0

to nic ze bedzie roznica w sekundach

poniewaz chce zrobic tak ze jesli godzina z label bedzie wieksza niz na stronie to zeby sie button pokazal

0

W XP'eku (w viscie pewnie tez) czas jest synchronizowany z neta. Pobranie czasu z systemu jest duzo szybsze.

0

mam stronke gdzie godzina i data jest pobrana z serwerow
i chcialem to zrobic tak

var
  Form1: TForm1;
  http: TIdHTTP;
implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
 Memo1.Text :=HTTP.Get('http://zegar.gtw.pl');
   Edit1.Text := Memo1.Lines[x];
   end;

end.

x = linia w memo

ale wyskakuje blad i nic nie pobiera

0

A nie pomyślałeś, że zawsze się łatwiej pracuje na rzeczach, które istnieją? Stwórz najpierw ten obiekt http.

I poczytaj o TIdTime

0

Jesli już chce męczyć serwery to:

//komponent idTime
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
   IdTime1.Host :=Edit1.Text; //przypisujemy adres serwera czasu
   Edit2.Text:= DateToStr(IdTime1.DateTime); //pobieramy do edita datę
   Edit3.Text:=TimeToStr(IdTime1.DateTime); //do drugiego pobieramy godzinę
   Edit4.Text:=IntToStr(IdTime1.RoundTripDelay); //tu pobieramy opoznienie
end;

Serwery przykładowe:
vega.cbk.poznan.pl
ntp1.arnes.si

0

dzieki RedbaK :)))

o to mi wlasnie chodzilo :))
poniewaz jak by godzina byla pobierana z kompa to kazdy moze sobieja zmienic a pobrana z serwera to nie ma mozliwosci zmiany

a ja juz sie bawilem i szukalem o wyrazeniach regularnych zeby z kodu html pobranego z neta w memo wyciagac godzine

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1