[MS SQL] Pomoc w przygotowaniu do testu

0

Witam serdecznie, za niedługo mam spotkanie w sprawie pracy i mam się przygotować na "sprawdzenie znajomości systemów operacyjnych MS Windows, serwera MS SQL oraz relacyjnych baz danych poprzez rozwiązanie 6 praktycznych zadań
Chodzi mi o tą bazę danych, bo kiedyś miałem na studiach zajęcia z baz "Fox Pro" ale tu chodzi o MS SQL czego mogę się spodziewać na takim sprawdzianie?
Proszę was bardzo o jakieś linki materiały, żebym mógł się nauczyć obsługi takich baz.
Jestem zielony tak szczerze mówiąc z tego tematu i mam też takie pytanie czy podesłałby mi ktoś jakąś przykładową bazę danych na której mógłbym poćwiczyć i co mam zainstalować do obsługi?

Proszę o pomoc i pozdrawiam

0
OphisR napisał(a)

Proszę was bardzo o jakieś linki materiały, żebym mógł się nauczyć obsługi takich baz.

Zobacz tutaj.

OphisR napisał(a)

czy podesłałby mi ktoś jakąś przykładową bazę danych na której mógłbym poćwiczyć

MS udostepnia kilka przykladowych baz danych:
-tutaj znajdziesz baze AdventureWorks i inne przyklady dla SQL Server.
-tutaj znajdziesz baze Northwind i pubs

OphisR napisał(a)

i co mam zainstalować do obsługi?

Management Studio. Instaluje sie podczas instalacji SQL Servera.

0
  1. A wiecie skąd można pobrać jakiegoś tutka po polsku?

  2. Jak mogą wyglądać przykładowe zadania?

Pozdrawiam

0

AD 2. http://www.sql-ex.ru możesz się poszkolić z SQL-a ogólnie.

0
OphisR napisał(a)
  1. A wiecie skąd można pobrać jakiegoś tutka po polsku?

Eh, czy tak ciezko jest wklepac pare slow na polskim google? Pare sekund i masz kurs po polsku tutaj, a tutaj pare video tutoriali.

Odnosnie kursu z pierwszego linka, to probowalem sie kiedys z niego cos nauczyc i dalem sobie spokoj. Ogolnie jest bardzo kiepsko napisany, dlatego szukaj kursow angielskojezycznych (link do google z wynikami dawalem juz w pierwszym poscie) albo zaopatrz sie w ksiazke.

0
Mendoza napisał(a)

Odnosnie kursu z pierwszego linka, to probowalem sie kiedys z niego cos nauczyc i dalem sobie spokoj. Ogolnie jest bardzo kiepsko napisany, dlatego szukaj kursow angielskojezycznych (link do google z wynikami dawalem juz w pierwszym poscie) albo zaopatrz sie w ksiazke.

Jeśli możesz mi polecić jakąś konkretną książkę będę wdzięczny.

A kurs znalazłem taki http://www.centrumxp.pl/dotNet/21,1,kategoria,Kurs_SQL.aspx
nie wiem czy dobry ale na początek chyba może być?

0

Dopiero teraz kliknąłem w twój link - dzięki

0
OphisR napisał(a)

Jeśli możesz mi polecić jakąś konkretną książkę będę wdzięczny.

user image

SQL Server 2005. Programowanie. Od podstaw. Mam i moge polecic.

0

Zainstalowałem MS SQL Server Managament Studio Express i chcę otworzyć bazę którą ściągnąłem z internetu instpubs.sql i instnwnd.sql nie wiem jak to zrobić wytłumaczy mi ktoś krok po kroku? Jak już bym to zrobił to mógłbym zacząć ćwiczenia a tu klapa.
Może ma ktoś jakąś polską przykładową bazę?

Pozdrawiam i przepraszam, że tak truję

0

No już sobie zainstalowałem i zacząłem swoje ćwiczenia ale przy próbie założenia tabeli otrzymuję błąd "Msg 2714, Level 16, State 6, Line 1
There is already an object named 'Table_1' in the database.
oczywiście wszystko wpisuję ręcznie skrypt i przepisałem na pewno dobrze.

0

hehe, i ty się nadajesz na to stanowisko z całą pewnością :> ? (z ciekawości : co to za wakat? "programista baz danych" .. - powiedz, że tak :-D

A tak na serio - musisz usiąść i sobie spokojnie wszystko zobaczyć, niestety niewiele ktokolwiek może ci to pomóc (mowie oczywiście o GUI MS SQL Management Studio), nie o samych bazach danych jako tako.

0

There is already an object named 'Table_1' in the database

Po polsku: istnieje juz w bazie danych obiekt o nazwie Table_1.

0

Tak się składa, że to mój pierwszy kontakt z SQL Serwerem. Przyczyną jest fakt, że okno object explorer trzeba odświeżać indywidualnie. A ja po prostu dawałem dwa razy F5 jak się nic nie pokazało.

Pozdrawiam

PS Na pewno kupię sobie książkę, którą mi polecił kolega kilka postów wyżej ale na razie muszę sobie radzić za pomocą internetu.

0

Kurcze ten kurs z http://www.centrumxp.p do pewnego momentu był fajny jak trzeba było wszystko ręcznie wpisywać a później tyko generuje się skrypty i to mi się już nie podoba, bo jakoś lepiej mi zrozumieć jak sobie wszystko sam wpisuję :(
Do nauki używam SQL Server Management Studio Express a tu na forum spotkałem się z takimi zapytaniami a) SQL>select * from czeki; b) SQL>SELECT * FROM CZEKI; c) SQL>select * from czeki
/
a ja wpisuję wszystkie nazwy w nawiasach [] skąd ta różnica? Tak szczerze mówiąc to na internecie jest mało materiałów na ten temat (Po polsku).

Przepraszam, że truję i pozdrawiam

0

Wszystkie nazwy czego?
select * wybiera wszystkie kolumny tabeli, select [kolumna1], [kolumna2] wybiera tylko podane. Nawiasow [] uzywa sie w razie gdyby nazwa zawierala np. spacje. Normalnie zadziala rowniez select kolumna1, kolumna2.

O to chodzi?

0

Dzięki wielkie za te nawiasy - może to takie proste, ale bez waszej pomocy jeszcze długo bym się głowił.
Jonny_Bravo - dzięki za czas poświęcony w niedzielę. [browar]

0

co do kursow przegladnij ta stronke http://wss.pl/ArticlesList/51/1.aspx

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1