[Delphi, WinXP] Ikony dysków

0

:[[ Microsoft już mnie wkurza. Napisałem sobie kiedyś komponent typu drzewo katalogów (jeszcze pod Win95). Żeby odczytać ikony dysku użyłem funkcji ShGetFileInfo. Przeniosłem program z tym drzewkiem do komputera kolegi z Win98 i pokazywało inne ikonki (okazało się, że w Win98 umieszczone są one pod innymi indexami). Ale to jeszcze nie koniec. Teraz mam WinXP i przeczytałem, że w systemach opartych na NT nie ma tej funkcji ;(

Więc tu mam pytanie. Jak odczytać ikony dysków (takich jak w Eksploratorze: dysk CD, RAMdrive, dysk stały, dysk wymienny itp.)?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

po prostu potrzebne ikonki wpakuj do exeka z programem

0

oidnus napisał:
po prostu potrzebne ikonki wpakuj do exeka z programem
&gt
Tylko, że w różnych systemach są różne ikonki odpowiadające dyskom. Ja chciałbym, żeby były zgodne z tym co w systemie. Dlatego potrzebuję ich odczytać np. z shell32.dll.
Ale wciąż pozostaje pytanie jaki index mają odpowiednie ikonki lub jak inaczej zdobyć te ikonki. :( --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1